15.04.2018 | Lukáš Švéda | Zápas

Žižkov je v Sokolově skoro jako doma, opět zde vyhrál, tentokrát 2:1

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Západočeské město je pro žižkovskou Viktorii v posledních letech oblíbenou destinací, vždyť zde naposledy prohráli na podzim 2012. V minulé sezóně deklasovali domácí 5:0 a i ve 22. kole letošního ročníku si ze Sokolova odváží všechny body, byť to nyní nebylo tak suverénní. Viktoria otočila zápas ve druhém poločase díky dvěma brankám Ekvádorce Batiojy.
4' Kosak
66' Quintero Batioja
80' Quintero Batioja
46' Silný
74' Vávra
65' Trávníček
82' Štípek
Sestavy
Belaň – Strada, Čihák, Mráz, Končal – Hlavatý (76. O. Ševčík), Machek – Kosak (63. Rychnovský), Jakub Dvořák II., Vávra – Silný (70. Mejdr)
Na lavičce: Bolek, Čermák
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
K. Hrubeš – Dressler, Košťál (78. V. Mareš), Švejdík, Trávníček – Štípek, Podrazký (87. Volek), Pavlata, M. Čermák, Batioja – Kuchta (56. Urbanec)
Na lavičce: Soukup, Čmelík, Pardubský, Frimmel
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Adámková – Černý, Vlček • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 890

Komentář

Sokolovští nemohli využít služeb kapitána Glasera, Žižkov mohli nasadit všechny tradiční opory. Zatímco baníkovci měli na kontě dva zápasy bez porážky, hosté naopak dvakrát za sebou prohráli. Rozdílné rozpoložení bylo od úvodu patrné. Navíc už ve 3. minutě prostrčil Hlavatý na Stradu, ten před brankou našel Jana Kosaka, jenž nezaváhal a šestým gólem v sezóně poslal Baník do vedení 1:0.

Pražané mohli odpovědět v 9. minutě, kdy si na centr naskočil Pavlata a jeho umístěnou hlavičku Belaň skvělým zákrokem zpacifikoval. Domácí hrozili častěji než Viktoria, hráči Sokolova měli k dispozici řadu standardních situací, které ovšem neuměli využít. V prvním poločase byli lepším mužstvem domácí, i když ve 22. minutě jim muselo zatrnout, když se k hlavičce dostal Kuchta a Belaň opět musel zasahovat. V 35. minutě do šestnáctky vnikl po pravé straně Hlavatý, zkusil překvapit Hrubeše, jenže zamířil jen do boční sítě. Tentýž hráč mohl o pár minut později využít málem osudové podklouznutí Dresslera, ale akci vyřešil špatnou přihrávkou.

Ve 39. minutě Trávníček místo střely dloubl míč za obranu na Kuchtu, který jej usměrnil hlavou do sokolovské brány, ale zdvižený praporek pomezního zhatil oslavu vyrovnávací branky Žižkova. Dvě minuty před přestávkou vyslal odražený míč prudkou střelou na Hrubeše domácí Kosak, ale hostující defenzíva balón tečovala mimo. Tlak Baníku v závěru poločasu gradoval, ale další gól už Západočeši nepřidali.

Po změně stran se dal očekávat nápor Žižkova. Jenže místo toho ve 47. minutě pláchl sokolovský Silný, jeho dělovku Hrubeš vyrazil za šestnáctku, kde střílel bez přípravy Končal, ale Hrubeš se proti jeho pokusu opět vytáhl. Po hodině hry sice domácím standardka nevyšla, ovšem balón skončil u Vávry, jehož obstřel na zadní tyč skončil těsně vedle. A tahle nevyužitá šance musela Sokolov mrzet dvakrát, protože už v 66. minutě bylo srovnáno. Urbancův centr z levé strany doplachtil na hlavu Augusta Batiojy, který v luxusní pozici nezaváhal a míč poslal přesně k tyči.

Vedení mohl Baníku vrátil v 72. minutě střídající Mejdr, který se blýskl skvělou akcí, ale Hrubeše opět nepropálil. Neuspěl ani s dorážkou a na míč letící vedle tyče nedosáhl ani skluzující Končal. Zlepšený výkon korunovali hosté v 80. minutě. Na Pavlatův bochánek z pravé strany si naběhl opět Augusto Batioja, jenž se vyhnul ofsajdové pasti a znovu neomylně poslal míč mimo Belaňův dosah. Baníkovci ve zbytku utkání marně dobývali žižkovskou bránu. Viktoriáni si ze Sokolova odvezli po výhře 2:1 všechny body a napravili tím výpadek z minulého kola, kdy doma podlehli Frýdku-Místku.