20.04.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 23. kola: V Příbrami dojde na šlágr s Hradcem, Třinec čeká další derby

Foto: fchk.cz
Praha – Od pátku do neděle se na osmi stadionech uskuteční 23. kolo Fortuna národní ligy. Poslední Vítkovice může ze sestupového pásma dostat výhra nad krajským rivalem. Svěřenci trenéra Grmely zajíždějí na půdu Třince, který na jaře stále ještě nevyhrál a půjde do druhého derby za sebou. Pořádná jízda by se mohla odehrát v Příbrami. Domácí tým si drží osmizápasovou šňůru bez porážky, hradečtí Votroci se díky dobré aktuální formě vyšplhali na třetí místo tabulky. V případě zisku tří bodů by snížili své manko právě na Středočechy, ti mají však jedno utkání k dobru. Vedoucí Opava zajíždí do Vlašimi.

Kolo zahájí duel dvou týmů z Moravskoslezského kraje. Vítkovice se poslední dobou krčí na posledním místě tabulky. Na čtrnáctý Frýdek-Místek ale přitom ztrácejí pouze dva body, navíc mají o jeden odehraný zápas méně. „Od začátku jara dobře víme, že jsme v těžkém boji o záchranu. Teď jde ale proti nám bohužel i los, hrajeme už třetí zápas po sobě venku. A ty dva předchozí jsme prohráli,“ uvědomuje si v ohlasu pro klubový web trenér MFK Ludevít Grmela.

Jeho svěřenci by mu mohli dát dodatečný dárek k 57. narozeninám, které oslavil v tomto týdnu. Proti Třinci. „I když prozatím nevyhrál, je to určitě nepříjemný a kvalitní tým, což naznačil i v neděli na hřišti Opavy, kde mohl za určitých okolností brát i víc než jen bod,“ nechal se slyšet Grmela. Devízou Slezanů je podle jeho názoru ustálený kádr a také relativní klid. „Nikdo na ně netlačí. Navíc je nám jasné, že už mocně touží po výhře,“ poukázal na hlavní cíl pátečního soupeře.

Třinec se může odpíchnout od remízy na hřišti lídra z Opavy. Na jaře se stal vůbec prvním týmem, jenž se Slezským FC neprohrál a jenž mu dokázal vstřelit gól. Proti Vítkovicím ho čeká druhé derby v řadě. „Bude to důležitý mač. Samozřejmě soupeře ctíme a budeme chtít navázat na výsledek i herní projev z utkání proti Opavě, ale tentokrát to budeme chtít konečně dotáhnout do vítězného konce,“ hlásí pro fotbaltrinec.cz kouč Jiří Neček. Moravskoslezský souboj startuje v pátek v 17 hodin a přímým přenosem ho bude vysílat sázková kancelář Fortuna.

Frýdek-Místek ztratil dvoubrankové vedení v utkání se Znojmem, přesto figuruje mimo území plného sestupového bahna. Aby do něj Valcíři opět nezapadli, pokusí se v sobotu od 10.15 přemoci Olympii Praha. Zápas poběží živě na webu sázkové kanceláře Fortuna.

Příbrami i Hradci Králové se daří. Výběr Josefa Csaplára v lize neprohrál osm střetnutí v řadě. Sedm z nich přitom vyhrál, o body ho zvládla připravit až minule pražská Olympia. Východočeši vytěžili z posledních čtyř zápasů plný tucet bodů a v soutěžním pořadí se dostali na třetí pozici. Hned za Příbramské, s nimiž změří síly od sobotních 17 hodin za dozoru kamer sázkové kanceláře Fortuna.

„Z mého pohledu to bude zápas jara. Ale museli jsme si ho získat řadou úspěšných výsledků. Vzhledem k tabulce to bude jednoznačně nejdůležitější zápas,“ míní trenér Hradce Karel Havlíček. „„Na jaře jsme si řekli, že se na tabulku koukat nebudeme, zaměřili jsme se pouze na naše výsledky a zápasy. Tohle je další korálek, který chceme navléknout,“ zdůrazňuje na fchk.cz. Od Příbrami, na níž Votroci v současné době ztrácejí pět bodů (Příbram má ale zápas k dobru), očekává velkou týmovou sílu. „Mají šňůru povedených utkání, což nastartovali už na podzim. Nahoře silný Ayong, střídající Slepičku, který teď dává branky. Zezadu to řídí Skácel a Zápotočný. Hru tvoří Peter Grajciar, takže co jméno, to velká zkušenost,“ pozoruje Havlíček.

Ve stejný čas jako střet Příbrami s Hradcem startuje rovněž duel Znojma na hřišti Táborska. Jestliže Jihomoravané hlásali v zimě, že ještě chtějí zabojovat o postup do nejvyšší soutěže, jejich plány vzaly rychle za své. Do jarní části sice vstoupili svěřenci trenéra Kalvody domácím vítězstvím nad Ústím nad Labem, od té doby ale už pět zápasů v řadě nevyhráli. Zlomit budou chtít svou sérii na jihu Čech. Táborsko má v tabulce o pět bodů méně než soupeř, na domácí půdě ale poslední dvě střetnutí vyhrálo. Dá se tak říci, že souboj nebude mít vyloženého favorita.

V neděli od 10.15 se před kamerami sázkové kanceláře Fortuna a České televize poperou o body Žižkov s Pardubicemi. Perníkáři posledně přivezli výhru ze Znojma, Viktoria zvítězila v Sokolově. Pardubičtí se zároveň pyšní nejlepší defenzívou v soutěži, dosud inkasovali pouze 17 branek. Podle vyjádření lodivoda Jaroslava Novotného se nyní budou muset popasovat s nepříjemným, nebezpečným a důrazným protivníkem.

Pod vysílačem chtějí Východočeši uspět s kombinační hrou. A pochopitelně také s tím, že se od ní nenechají strhnout k běhání nahoru – dolů. „Na stoperech má žižkovský tým zkušenou, leč starší dvojici Košťál - Švejdík, na ně to určitě zkusíme rychlostně,“ plánuje Novotný. „Ale Žižkov má víc zajímavých hráčů, jako jsou Podrazký, Štípek, nebo v útoku Kuchta,“ dodal pro klubové stránky. Co se rozhodující prvku nedělního utkání týče, poukazuje kouč na bojovnost. „A když k ní přidáme naši fotbalovost, měli bychom se dokázat prosadit.“

Zbývající zápasy 23. kola začnou shodně v 17 hodin. Šesté České Budějovice doma vyzvou devátý Sokolov. Mezi oběma mužstvy je rozdíl pouhých tří bodů. V severočeském souboji se představí Varnsdorf a Ústí nad Labem. „Nesmíme tam dostávat góly jako doma s Táborskem,“ naznačil recept k úspěchu útočník Army Martin Jindráček. Vlašim se pokusí navázat na Třinec a bodovat s Opavou. „Budeme chtít hrát svou hru a uvidíme, co nám to přinese. Chceme vyhrát každý zápas. Je nám jedno, jestli hrajeme doma, nebo venku, s prvním, nebo posledním týmem. Chceme uspět,“ velí stoper a kapitán Slezského FC Jan Žídek v rozhovoru pro sfc.cz.