22.04.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Neproměněná penalta Varnsdorf mrzet nemusí, doma těsně porazil Ústí

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Jedinou branku viděli diváci v utkání třiadvacátého kola mezi Varnsdorfem a Ústí nad Labem, a sice ve 20. minutě, kdy si na odražený balón po standardní situaci naběhl Durděvič, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě. Střelec úvodní branky mohl náskok svého týmu navýšit o deset minut později, nařízený pokutový kop však neproměnil.
21' Durděvič
bez branek
63' Kozma
77' Rudnytskyy
63' Ťok
Sestavy
Porcal – Bílek, Zieris, Kouřil, Rudnytskyy – Zbrožek, Kocourek (71. Bláha), Kozma – Durdević, Klobása (46. Šup), Dordić (82. Ondráček)
Na lavičce: Samoel, Barac, Šulc
Trenér: Zdenko Frťala
Vašek – J. Peterka, J. Pokorný, Šnirc, Jindráček (27. Jakubov) – Martykán (66. D. Procházka), P. Pilík, Ťok, F. Novotný – Miskovič (39. D. Richter) – M. Zeman
Na lavičce: Kotěra, Kingue, Vaněk, Drame
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Marek – Caletka, Fišer • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 819

Komentář

Varnsdorf zažívá dubnový masakr, během jednoho měsíce totiž odehraje celkem osm zápasů. Dnešní duel proti Ústí nad Labem byl šestým, na výkonu domácích to ale rozhodně vidět nebylo. Úvodní minuty velmi důležitého utkání pro obě strany patřily Varnsdorfu, který byl aktivnější. První větší šance se diváci dočkali již v sedmé minutě utkání, kdy nenápadnou střelu zkusil z rohu vápna Bílek. Chyběly však potřebné parametry. Arma se zhruba po čtvrt hodině dostala do hry a začala do vápna posílat jeden centr za druhým. Výškových výhod však využíval Kouřil, který odvracel nebezpečí.

Po nepovedené střele Miskoviče šli domácí do rychlého protiútoku, ze kterého vytěžili standardní situaci na hranici vápna. Následný Kocourkův centr sice Vašek dokázal vyboxovat před sebe, absolutně volný Fahrudin Durděvič ale prostřelil vše, co mu stálo v cestě, a Varnsdorf šel do vedení. Jen o deset minut později mohli jít domácí do dvoubrankového náskoku. Rudnytskyy byl totiž faulován ve vápně, následnou penaltu ale střelec první branky neproměnil. Vašek jeho pokus vyboxoval na rohový kop.

V závěru prvního poločasu ještě zahrozil Kozma, jenž si naběhl na centr Kocourka. Špatné zpracování však znamenalo tzv. malou domů Vaškovi. Do kabin se tak šlo lépe domácím.

Začátek druhého poločasu byl také v režii Varnsdorfu. Dobře hrající Kocourek se dostal do vápna přes dvojici hráčů v bílém. Na poslední chvíli zabránil skluzem velké šanci Pokorný. V 57. minutě zvonila tyč. Varnsdorf rozehrál rohový kop nakrátko, Durděvič centroval na bližší tyč, kde čekal Zieris, jenž polo-patičkou mířil míč k tyči. Vašek měl co dělat, aby pokus vytáhl na tyč a do zámezí.

Po šedesáti minutách zavelelo Ústí nad Labem k útoku. Hosté se začínali tlačit do vápna a vypracovali si několik šancí. V 64. minutě zkusil vyslat tvrdý projektil Novotný. Připravený Porcal svůj tým podržel. Poslední vážnou akci viděli diváci v 72. minutě, kdy se před Vaška tlačil Durděvič. Hostující gólman ale včas vyběhl a skluzem pod nohy zlikvidoval šanci domácích. Hned z protiútoku ještě zahrozil Jakubov, který chtěl přehlavičkovat Porcala, ten byl ale opět koncentrován.

Byť se Ústí nad Labem v samotném závěru tlačilo za vyrovnáním, chyběla mu přesnost ve finální fázi. Varnsdorf tak těsnou výhrou poskočil na dvanácté místo tabulky Fortuna národní ligy a vzdaluje se od sestupových příček. Arma zůstává i nadále patnáctá s osmnácti body.

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): „Musím říct, že nás soupeř překvapil tím, že nepostavil do základní sestavy Jakubova. Hodně jsme se na něj připravovali. Dnes jsme byli hladovější, více jsme chtěli. Tahle derby utkání většinou doprovází nervozita, my k tomu ale přistoupili tak, že to může být vzhledem k vývoji v tabulce klíčový zápas. Jsem rád, že jsme ho zvládli a že jsme tam nechali, na rozdíl od soupeře, sto procent svých sil. Je to povzbuzení do dalších utkání.“

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Gratuluji domácím, vyhráli zaslouženě. My si poté, co jsme předvedli, nezasloužili bodovat. Hrozně mě to mrzí. Poslední zápasy jsme hráli dobře, i když jsme třeba nebodovali naplno, výkony však měly stoupající tendenci. Náš dnešní výkon nechápu. Domácí chtěli více vyhrát, šli vítězství více naproti. Nebyl to žádný extra fotbal, spíše bojovné utkání, které Varnsdorf o jeden gól vyhrál. My jsme v situaci, kdy budeme muset začít sbírat body, a to naplno.“