25.04.2018 | Lukáš Švéda | Zápas

Sokolov poprvé na jaře doma vyhrál, Varnsdorf porazil 2:0

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Baník po debaklu v Českých Budějovicích zabral a doma přehrál Varnsdorf 2:0. V prvním poločase si šance vytvářely oba týmy, ale ani jednomu se nepodařilo otevřít skóre. To změnil už v první minutě druhého poločasu Pavel Čermák a pojistku tří bodů pro domácí přidal po hodině hry Glaser. Sokolovští poté svůj náskok ubránili a Varnsdorfu nedovolili zápas zdramatizovat.
46' Čermák
63' Glaser
bez branek
35' Ševčík
39' Bláha
Sestavy
Belaň – Mejdr, O. Ševčík, Mráz, Čermák – Hlavatý, Jakub Dvořák II. – Kosak (81. Rychnovský), Glaser (69. Končal), Vávra (85. Silný) – Přeučil
Na lavičce: Bolek, Strada, Machek
Trenér: Vítězslav Hejret, Pavel Horváth
Porcal – Bílek, Zieris, Kouřil, Chlumecký – Zbrožek (70. Kocourek), Bláha – Ondráček, Barac (78. Klobása), Šulc (59. Durdević) – Šup
Na lavičce: Samoel, Dordič, Kozma
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Nenadál – Poživil, Pfeifer • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 580

Komentář

Do utkání šly oba celky s několika změnami v sestavách proti předchozímu kolu. Sokolovští trenéři změnili většinu defenzivní řady, po zranění se vrátil kapitán Glaser, hostující kouč Frťala zas nechal jenom na lavičce všechny útočné hrozby Varnsdorfu.

Jako první zahrozili domácí baníkovci, konkrétně Přeučil. Ten ve 4. minutě kopl před varnsdorfskou bránu vydařený centr, který ještě prodloužil jeden z hostů, a Porcal se musel rychle poskládat k levé tyči, aby balón vytěsnil. Ve 14. minutě centroval šikovně z pravé strany Ondráček, ale žádného ze spoluhráčů na malém vápně nenašel. Poté střílel nejlepší střelec Baníku Kosak, jeho tečovaný pokus Porcal bez problémů lapil. Pak mohli domácí udeřit po signálu z rohového kopu, jenže Hlavatý z voleje mířil jen slabě a doprostřed brány.

Baníkovci hráli s chutí, nebyl na nich vidět debakl, který utrpěli v minulém kole v Českých Budějovicích. V solidní pozici mohl zakončovat Vávra, jenže minul, chvíli nato neměl Glaser dostatek klidu, aby střílel ze čtyřiceti metrů do prázdné brány po tom, co hosté pokazili rozehrávku. Po půlhodině hry vnikl do pokutového území Vávra, jenž místo střely z úhlu ještě posouval míč před bránu, ale tam spoluhráči chyběli. Pak přišel také čas Varnsdorfu. V 31. minutě dostal Šup přihrávku do běhu, ostře vypálil a Belaň musel vytáhnout parádní zákrok. Stejná dvojice se utkala také o deset minut později a znovu si Šup na sokolovského gólmana nepřišel. Svižně odehraný první poločas však góly nenabídl, a tak se šlo do šaten za stavu 0:0.

Po přestávce se dokonalý vstup do druhého poločasu povedl domácímu Baníku. Uběhlo čtyřicet vteřin, když Pavel Čermák nasměroval míč ze své kopačky do levé šibenice Porcalovy brány, čímž všechny zaskočil, neboť hosté očekávali spíše centr. Západočeši pokračovali v dobré hře a v 50. minutě se pěknou střelou prezentoval Kosak. Sokolovští hráči však postupně začali přenechávat iniciativu Varnsdorfu, ale poté podruhé udeřili. Kouřila obral o míč Vávra, posunul na Kosaka, který akci ještě vyšperkoval přihrávkou na zcela volného Petra Glasera, jenž v 63. minutě navýšil vedení na 2:0.

Necelých šest set diváků sledovalo ve zbývající půlhodině marnou snahu hostující jedenáctky o zdramatizování duelu. Sokolov poctivě bránil a všechny ataky soupeře, zejména ze standardek a rohových kopů, odvrátil. Baníkovci se dočkali prvního jarního vítězství na domácím hřišti a po výsledku 2:0 dali alespoň trochu zapomenout na debakl z Českých Budějovic. Varnsdorf naopak po výhře nad Ústím nad Labem tentokrát vyšel bodově naprázdno.