25.04.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice zvládly souboj s nervozitou a drží se v boji o záchranu

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Velmi důležitý souboj o udržení reálné naděje na záchranu za sebou mají hráči Vítkovic. V prvním poločase sice dělali velké chyby v obraně a nechávali mezi sebe nabíhat protihráče téměř bez povšimnutí, ale České Budějovice nepřijely do Ostravy v dobrém rozpoložení a ani jednu z několika gólových šancí nevyužily. Po změně stran domácí přidali na důrazu, hosté úplně přestali být nebezpeční a výsledkem byly dva góly v síti Dynama, jehož hráčům po zápase promlouvali trenéři do duše opravdu velmi dlouho.
62' Twardzik (pen)
89' Pašek
bez branek
86' Žondra
88' Mikula
90' Malík
61' Vondra
69' Pouček
Sestavy
Květon – Cverna, Mikula, Dramé, Hýbl – Pašek, Ožvolda (81. Mišinský), Okleštěk (42. Malík), Twardzik, Urbančok (52. Kučera) – Žondra
Na lavičce: Chmiel, Prajza, Tkáč, Mrázek
Trenér: Ludevít Grmela
Křížek – Vondra (67. Řezáč), Havel, Kladrubský, Pouček – Čavoš, Javorek – Nitrianský, Pešek, Puchel (64. Švantner) – Táborský
Na lavičce: Staněk, Kalousek, Matoušek, Šplíchal, Tomek
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Mikyska – Batík, Dohnálek • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 620

Komentář

Utkání začalo z obou stran poměrně opatrně, ale brzy bylo znát, že domácí jsou pod psychickým tlakem z nutnosti udělat výsledek. Neudrželi dlouho míč a vzadu se mezi obránci nacházely díry velikosti Macochy. Ofenzíva hostů se toho snažila využívat a Táborský s Peškem byli často naprosto volní v pozicích, ze kterých mohli chodit sami na branku. Ale míč se dostal pouze dvakrát k Táborskému, který však ani jednou neprokázal cit v noze. Napoprvé si míč moc předkopl a byl zakřižován, napodruhé ho špatné zpracování stálo možnost postoupit blíže k brance a z hranice šestnáctky střílel těsně vedle.

Vítkovicím se nedala upřít snaha, ale strach se projevoval i tak, že Žondra v nadějné pozici ani nadvakrát nedokázal sebrat odvahu a vystřelit. Zvládl to až o chvíli později, kdy se k němu odrazil míč po trestném kopu Ožvoldy, ale z 12 metrů místo rány, která bude trhat síť, nebo udělá pořádnou modřinu na těle brankáře, vystřelil jen slabě po zemi a Křížek tak neměl potíže zasáhnout.

I po zbytek prvního poločasu Dynamo prokazovalo větší fotbalový um, z čehož vyplynuly další šance, všechny v posledních 10 minutách před přestávkou. Ta největší přišla hned jako první, parádní centr z trestného kopu na zadní tyči zakončoval z voleje Vondra, ale Květon byl bleskově na zemi a nataženou rukou zabránil nejhoršímu. Z následného rohu hlavičkovali hosté těsně nad a několik desítek sekund před odchodem do kabin poslal Nitrianský dobrý míč, u kterého byl Květon pozdě, Pešek hlavičkoval do jeho protipohybu, ale zamířil vedle. Navíc míč ani do zámezí nedoletěl.

Hned v první akci po návratu na hřiště se ocitl v solidní příležitosti po přihrávce zleva na bližší tyči Javorek, ale ani on branku netrefil. Zdálo se, že obraz hry z prvního dějství bude pokračovat, ale opak byl pravdou. Od této šance si totiž Jihočeši až do konce zápasu nic kloudného nepřipravili. Pouze Dramé si mohl v 51. minutě dát hodně nešťastný vlastní gól, ale Květon ukázal dlouhé ruce. Vítkovice zpevnily obranu a přidaly na důrazu. Výsledkem byla výrazná změna herního projevu, při kterém držely soupeře dostatečně daleko od své branky a samy začaly být více nebezpečné.

Klíčový okamžik přišel po hodině hry. V situaci 2 na 1 sklepl Žondra míč pod sebe před Twardzika, který bombou z vápna vyběhnutého Křížka neprostřelil, ale při snaze o dorážku byl zezadu sražen Vondrou a pískala se penalta. Sám Filip Twardzik se k ní postavil a s trochou štěstí, ale naprosto nekompromisně, tvrdou ranou o břevno poslal domácí do vedení. Budějovičtí zareagovali dvojím střídáním, ale herní projev tím nijak neoživili. Ostravané si dlouho nebyli jistí, co se bude dít, čekali, že budou zatlačeni do obrany a začali tomu přizpůsobovat svoji hru, ale nic takového se nestalo. Hosté nedokázali s míčem vůbec nic vymyslet a jediné, na co se zmohli, byla série 3 rohových kopů za sebou.

Domácí pochopili, že mohou zase hrát a dlouhé minuty drželi hru daleko od své branky. Došlo dokonce k tak nevídané situaci, že bylo odpískáno špatné vhazování hostujícího Řezáče. Z toho vznikl rohový kop, po kterém vyslal povedenou, ale nepříliš umístěnou ránu střídající Kučera, se kterou si Křížek poradil. Až v posledních 10 minutách se Dynamo přeci jen nadechlo k jakémusi náporu, ale ten existoval pouze po hradbu postavenou na vápně, přes kterou se hosté nedokázali nijak dostat. Navíc v 89. minutě přišla výborně sehraná akce Vítkovic, Žondra si ukázal Květonovi, kam má kopnout míč z rozehrávky před vlastním vápnem a skvělou prací připravil pozici pro Davida Paška, který poněkud netradičně z levé strany perfektně sklopeným nártem trefil místo těsně za zadní tyčí.

Ostravané slaví důležité vítězství, které je udrželo v reálném boji o záchranu. Vyhráli podruhé za sebou na domácí půdě a vědomí, že je čekají ještě další 4 domácí zápasy, plus klíčové souboje s Frýdkem-Místkem a Ústím nad Labem, je žene vpřed. Ve spodní části tabulky zdaleka nic rozhodnutého není.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Body jsme nutně potřebovali, ale bylo vidět, že mužstvo bylo hodně nervózní. Výkon byl víc bojovný než fotbalový, i když jsme tam měli dost pěkných akcí. Hosté byli nebezpeční průnikovými akcemi, byli nepříjemní dobrými náběhy do naší příliš roztažené obrany. V prvním poločase jsme měli příliš nevynucených ztrát. Ve druhém poločase se zlepšila organizace hry a za tuto část je naše vítězství určitě zasloužené. Ale po prvním poločase to mohlo být všelijak. Potvrdili jsme těžký bod z Třince a toto vítězství může klukům jedině pomoct."

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): "Předvedli jsme špatný výkon a hráčům jsem to již řekl. První poločas, hlavně jeho začátek, byl z naší strany ještě dobrý, vytvořili jsme si dvě jasné gólovky. Ale když nedáme gól v takovém zápase, který je vyloženě o prvním gólu, tak necháme soupeře žít. Vůbec jsme neběhali. Hráči, kteří dnes dostali příležitost, mě zklamali, to říkám na rovinu. Nechci se vymlouvat na chybějící vykartované a zraněné hráče. Hru jsme si představovali úplně jinak a po gólu z penalty si to už domácí pohlídali. Vyhráli zaslouženě."