11.05.2018 | Ondřej Novotný | Zápas

Překvapení v Hradci! Votroci přenechali všechny body Ústí

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – O záchranu bojující Ústí nad Labem cestovalo čtyři kola před koncem letošní sezony Fortuna národní ligy do Hradce Králové. Favoritem byli jednoznačně domácí, kteří se vezli na vítězné vlně a měli dosud pověst jednoho z nejlepších jarních druholigových týmů. Pod lízátky ale toto tvrzení v pátek v podvečer vůbec neplatilo, o hodně živější a lepší totiž byli Severočeši, kteří si z Hradce odvezli hodně důležité tři body v boji o udržení druholigové příslušnosti. Hradec si naopak pořádně zkomplikoval snahu o postup mezi elitu.
74' Plašil
29' Jakubov
38' Leibl
68' Jakubov
bez karet
bez karet
Sestavy
Ottmar – M. Černý, Plašil, Kvída, Martan (46. Pajer) – Urma, Schwarz (73. Janoušek), Zorvan, Krátký (46. Miker) – Vlkanova, Pázler
Na lavičce: Lindr, Hašek, Jukl, Šípek
Trenér: Karel Havlíček
Vašek – L. Vaněk (46. M. Zeman), J. Pokorný, Kingue, Leibl (82. Gilián) – P. Pilík (88. D. Procházka), Martykán – D. Richter, J. Peterka, F. Novotný – Jakubov
Na lavičce: Němec, Pimpara, Drame, Miskovič
Trenér: Aleš Křeček
Rozhodčí: Rejžek – Koval, Kožár • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 844

Komentář

Hradec ale nepodchytil ani samotný začátek zápasu, Arma totiž byla od úvodního výkopu aktivnější a první dobré příležitosti tak na sebe nenechaly dlouho čekat. Přímý kop už ze čtvrté minuty sice ještě gól nepřinesl, Kingue však hlavičkou těsně vedle pravé tyče pořádně vystrašil Ottmara. Hradečtí se pak trochu zvedli a snažili se také natlačit před branku, kde se dokázali málem ze své první příležitosti i prosadit. Po rohovém kopu zakončoval u přední tyče Vlkanova, Vašek v brance hostů si ale na míč dokázal šáhnout a vyrazit ho alespoň na rohový kop. Jinak se ale Votrokům první půle herně vůbec nevedla a většina jejich akcí končila už před vápnem. 

A tak Severočeši bojující o záchranu Pod lízátky vycítili naději a nepřestali ve svých ofenzivních choutkách. Novotného sice z malého vápna ještě Ottmar vychytal, když ale tentýž hráč centroval z levého křídla na hlavu Alexandera Jakubova, skóre střetnutí už se otevřelo a hosté tak vedli 1:0. Když se pak Hradečtí nepoučili ani v následujících minutách, Arma dokázala s blížícím se poločasem ještě jednou využít neodvráceného míče a z prostoru před penaltou zužitkoval nahrávku od Jakubova Michal Leibl. Stav 2:0 pro hosty vydržel i do poločasu a Hradečtí si tak o pauze jistě měli co říci.

Jenomže Východočeši se nezvedli ani ve druhém poločase, útočné náznaky sice přišly, jenomže největší šance byla asi ta z přímého kopu od Pázlera, jenž míč zakroutil těsně kolem pravé tyče. Chvíli na to už bylo navíc rozhodnuto. Pilík totiž zakroutil kulatý nesmysl z rohového kopu přímo na hlavu Alexandera Jakubova, jenž svoji druhou brankou, která byla navíc velice pohledná, když míč nejprve otřel břevno, poslal hosty už do komfortního vedení.

Severočeši pak možná trochu usnuli na vavřínech, protože se chvíli přestali tlačit dopředu, takže si slovo vzali Hradečtí. Patnáct minut před koncem základní hrací doby se míč až příliš dlouho pohyboval hosty nehlídaný v jejich vápně, až do něho nakonec bouchl Marek Plašil a bylo sníženo. Východočeši se pak ještě snažili a chtěli snížit, nic podstatného už se ale neudálo, jelikož proti dalšímu inkasování byl vždy brankář Vašek.

Arma tak udělala možná hodně důležitý krok k záchraně, Hradec si naopak pořádně zkomplikovat situaci v boji o postup do nejvyšší soutěže.Ten si naopak může vítězstvím nad pražskou Olympií zajistit již zítra v poledne vedoucí Opava.

Ohlasy trenérů

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Soupeř byl enormně bojovný a jeho nasazení bylo veliké. Nepůsobili jsme fotbalově, neporadili jsme si vůbec s Jakubovem, který dal dva góly. Značně se podílel na jejich zaslouženém vítězství. Zkoušeli jsme rotovat s hráči, měnit taktiku, ale byl to zápas blbec. Nepovedlo se nám ani střídání." (fchk.cz)

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): "Jsem hrozně rád, že se nám podařilo získat tři body, což se tady na jaře nikomu nepovedlo. Naše situace je nadále složitá, ale věřím, že jsme se dnes odrazili. Podali jsme bojovný výkon, věděli jsme, že soupeř je fotbalový, dává doma hodně branek. Chtěl bych smeknout před kluky, jejich nasazení bylo příkladné." (fchk.cz)