14.05.2018 | Filip Lefenda | Aktuální zprávy

Prvoligoví! Opava se po třinácti letech vrací mezi elitu

Foto: sfc.cz
Praha, Opava – Od chvíle, kdy hráli fotbalisté Opavy naposledy v nejvyšší soutěži, uběhlo dlouhých třináct let. Od té doby stihli ve Slezsku restart v krajském přeboru i dvě sezóny v MSFL. Blýskat na lepší časy se žlutomodrým začalo předloni s příchodem trenéra Romana Skuhravého. Ten fanouškům Slezského FC slíbil postup. A jak řekl, tak také splnil.

Fotbalisté Slezského FC sice v sobotu na půdě pražské Olympie neuspěli, když přes množství gólových šancí pouze remizovali 1:1, slavit však mohli jen o den později. Pardubice totiž potřebovaly k zachování teoretické naděje na postupové místo bezpodmínečně zvítězit ve Varnsdorfu, na severu Čech ale prohrály 4:2. Už v pátek pak nezvládl předehrávku proti do té doby poslednímu Ústí nad Labem třetí Hradec Králové.

Již po 27. kole Fortuna národní ligy je tak jasné, že se prvním postupujícím týmem stala právě Opava, která se do nejvyšší soutěže vrací po třinácti letech. Během této doby absolvovali Slezané "restart" a sezónu v krajském přeboru, v sezóně 2006/2007 se poté přihlásili do druhé ligy. Z té v roce 2011 a 2014 dvakrát spadli do MSFL, ihned se ale dokázali vrátit. 

Před dvěma lety převzal tým po Janu Baránkovi v současnosti třiačtyřicetiletý Roman Skuhravý. Žlutomodrým naordinoval líbivý ofenzivní styl, který Opavské dovedl v loňském roce až do senzačního finále MOL Cupu. Ve Fortuna národní lize pak Slezané bojovali do posledního kola o postup, nakonec se ale radoval o pouhé dva body nedaleký rival z Ostravy. 

Letos už klubu s početnou fanouškovskou základnou postupový sen vyšel. Slezané přezimovali na vedoucí pozici a hned zkraje jara si vypracovali slibný náskok, když vyhráli úvodních pět utkání. Celkově už Skuhravého svěřenci nepoznali přemožitele třináct zápasů v řadě. Naposledy prohráli 4. listopadu 1:3 v Příbrami. 

A právě souboj se druhým týmem tabulky bude hlavním šlágrem středečního 28. kola. Opava totiž ještě naplno neslaví – ráda by získala i trofej pro celkového vítěze Fortuna národní ligy. Před Středočechy, kteří si mohou v tomto televizním střetnutí rovněž definitivně zajistit návrat mezi českou elitu, mají náskok dvou bodů.