15.05.2018 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Dubnovými vítězi jsou Jan Matoušek a Karel Havlíček

Foto: fnliga.cz
Praha – Čerstvě dvacetiletý talent v tabulce druhé Příbrami Jan Matoušek táhne svými brankami Středočechy zpět do nejvyšší soutěže. V dubnu se šikovný záložník prosadil hned pětkrát. Dobrou formou se minulý měsíc prezentoval také Hradec Králové, který pod vedením trenéra Karla Havlíčka začal navzdory špatnému podzimu dýchat na záda týmům na postupových pozicích.

Hráč měsíce – Jan Matoušek (1.FK Příbram)

Svými góly táhne Příbram zpět do nejvyšší soutěže. Nesmírně talentovaný záložník Jan Matoušek, jenž 9. května oslavil teprve své dvacáté narozeniny, je nejlepším kanonýrem Csaplárovy družiny. S aktuální porcí jedenácti branek, z nichž pět vsítil v minulém měsíci, je v pořadí druholigových střelců na třetí pozici. Dalších sedm zásahů přidal Matoušek také v aktuálním ročníku Juniorské ligy, a to v pouhých devíti odehraných zápasech.

Mládežnický reprezentant načal v 17. kole Vlašim, když v rozmezí pěti minut vsítil dva góly a zadělal na příbramské vítězství 4:0. Další veledůležité trefy přidal v souboji s Hradcem Králové, který se ukázal být pro další průběh soutěže prakticky klíčovým. Středočeši zdolali konkurenta v boji o postup 2:0, přičemž tehdy ještě teenager Matoušek obstaral obě trefy. Jediné utkání, z něhož vyšla Příbram i navzdory Matouškově gólu bodově naprázdno, bylo to ve Frýdku-Místku. Hostující záložník tehdy snižoval na 2:1, o deset minut později mu vzal z kopaček vyrovnání výtečným zákrokem Mihálek. 

O služby Jana Matouška se dá očekávat zájem z prvoligových klubů, klubový prezident Jaroslav Starka chce ale v případě postupu svůj klenot ještě alespoň rok v Příbrami udržet. A vzhledem k osmibodovému náskoku na třetí Hradec Králové, kterým Příbram tři kola před koncem letošního ročníku Fortuna národní ligy disponuje, se zdá, že si fotbalisté od řeky Litavky přeci jen mezi tuzemskou elitou opět zahrají.

Dubnové výsledky Příbrami:

17. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – 1.FK Příbram 0:4
21. kolo: SK Dynamo České Budějovice – 1.FK Příbram 1:2
22. kolo: FK Olympia – 1.FK Příbram 2:2
23. kolo: 1.FK Příbram – FC Hradec Králové 2:0
24. kolo: MFK Frýdek-Místek – 1.FK Příbram 2:1
25. kolo: 1.FK Příbram – MFK Vítkovice 2:1

Nadcházející program Příbrami:

28. kolo: Slezský FC Opava – 1.FK Příbram
29. kolo: 1.FK Příbram – FK Pardubice
30. kolo: 1.SC Znojmo FK – 1.FK Příbram

Foto: fkpribram.cz

Trenér měsíce – Karel Havlíček (FC Hradec Králové)

Výbornou dubnovou formou se ve Fortuna národní lize pyšnili fotbalisté Hradce Králové. Ti vstupovali po nepovedeném podzimu do jarní části až z desátého místa, postupně se ale prodrali až na třetí příčku a začínali dýchat na záda druhé Příbrami. Výkonnostní vzestup si pochvaloval i trenér Karel Havlíček, jenž převzal tým před rokem po 27. kole nejvyšší soutěže. Votroci se následně poroučeli o patro níže a vytyčili si cíl návratu, k tomu však mají nyní daleko.

Vraťme se ale k tomu, co předváděli Východočeši pod vedením progresivního osmačtyřicetiletého kouče v minulém měsíci. Vše začalo hladkým vítězstvím 4:1 na půdě Vlašimi, na které Hradec navázal i v domácím prostředí proti Varnsdorfu. Ten tehdy před důležitým soubojem s již zmíněnou Příbrami zdolali 2:0. Na hřišti středočeského celku v souboji dvou exligistů ale následně Havlíčkovi svěřenci neuspěli, chuť k fotbalu ovšem neztratili. V následujících dvou duelech proti Olympii a Frýdku-Místku naservírovali svým domácím příznivcům shodně čtyři branky.

Bývalý obránce Havlíček sbíral před svým královéhradeckým angažmá zkušenosti především v nižších soutěžích. Vzhledem k poslední porážce s Ústím nad Labem mají Votroci už jen značně teoretickou šanci na postup, pokud ale v Hradci přes léto zapracují na týmových slabinách, jistě to můžou být pod vedením mladého kouče právě Východočeši, kdo bude v příštím ročníku žhavým kandidátem na postup. 

Dubnové výsledky Hradce Králové:

21. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FC Hradec Králové 1:4
22. kolo: FC Hradec Králové – FK Varnsdorf 2:0
23. kolo: 1.FK Příbram – FC Hradec Králové 2:0
24. kolo: FC Hradec Králové – FK Olympia 4:1
25. kolo: FC Hradec Králové – MFK Frýdek-Místek 4:0

Nadcházející program Hradce Králové:

28. kolo: MFK Vítkovice – FC Hradec Králové
29. kolo: FC Hradec Králové – Slezský FC Opava
30. kolo: FC MAS Táborsko – FC Hradec Králové

Foto: fchk.cz