16.05.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Dlouho lepší Hradec veze z Vítkovic jen bod, ty mají záchranu ve svých rukou

Foto: fchk.cz
Ostrava – Votroci měli po ostudě s Ústím nad Labem co napravovat, Vítkovice bojují o holý život. Dlouho to ale na projevu domácích nebylo poznat. Hradec ovládl hru, soupeř nedokázal udržet míč na vlastních kopačkách a 70 minut se převážně bránil. Pustil ale hosty pouze do dvou velkých šancí, ti jednu využili, ale o deset minut později bylo z první šance Ostravanů zase vyrovnáno. O to se postaral Libor Žondra, který do Vítkovic přišel právě z Hradce, ale v závěru právě tento hráč zbytečně oslabil svůj tým. Jenže Východočeši se v přesilovce spíše bránili a žádný gól už nepadl. Z remízy ani jeden tým nejásal, ale domácím to dává situaci plně do vlastních rukou.
69' Žondra
58' Pázler
41' Malík
60' Žondra
71' Hýbl
78' Prajza
81' Žondra
26' Kvída
68' Krátký
73' Černý
85' Vlkanova
Sestavy
Květon – Malík, Mikula, Dramé (46. Prajza), Twardzik – Pašek, Ožvolda (66. Urbančok), Motyčka, Okleštěk (66. Mrázek), Hýbl – Žondra
Na lavičce: Chmiel, Tkáč, Bzirský, Kučera
Trenér: Ludevít Grmela
Vízek – M. Černý, Čech, Kvída, Plašil – Krátký (90+3. Martan), Zorvan (77. Miker), Janoušek, Urma – Vlkanova, Pázler (71. Schwarz)
Na lavičce: Ottmar, Hašek, Pajer, Súkenník
Trenér: Karel Havlíček
Rozhodčí: Ginzel – Pfeifer, Petřík • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 671

Komentář

Od úvodního hvizdu bylo znát, že se utkává třetí tým tabulky s posledním. Hradec nebyl poznamenán katastrofálním výkonem proti Ústí, po kterém se vyrojily různé spekulace, a od počátku diktoval tempo hry. Vítkovice zalezly do obrany a hodlaly vyrážet do brejků, ale měly obrovský problém s udržením míče po jeho zisku, takže v první půli téměř nebyly nebezpečné. Na druhou stranu kolem vlastní šestnáctky výborně zahušťovaly prostor a nepsouštěly soupeře do větších šancí.

Jak se dalo očekávat, výšková převaha hrála pro domácí, takže hosté se vzduchem neměli šanci prosadit. Hráli tak hlavně po zemi, hodně vidět byl hlavně rychlonohý štírek Vlkanova, který dělal obraně dost velké problémy, ale ta odolávala. Když už to vypadalo, že hradecký útočník vymyslí velkou šanci, prováhal moment k přihrávce a byl odzbrojen. Votroci ale hned vzápětí přeci jen mohli jít do vedení, přihrávka po zemi poprvé prošla před malé vápno k nabíhajícímu Pázlerovi, ale ten zblízka nedokázal prostřelit Květona a následně se od jeho těla odrazil míč těsně vedle branky. 

Ostravané se dostali pouze do několika náznaků šancí, kterým ale taktéž chyběla přesná finální přihrávka, obvykle centr do pokutového území. Výsledkem bylo, že v prvních 45 minutách nedokázali ohrozit mladého Vízka, který dostal šanci v brance Hradce. Naopak dokázali výrazně ohrozit vlastního brankáře, Twardzik totiž zasáhl centr z trestného kopu tak nešťastně, že jen těsně minul levou tyč. Květon by byl bez šance. První poločas žádnou extra podívanou nenabídl a zdálo se, že po změně stran to bude ještě horší. 

Prvních pět minut se totiž prakticky nehrálo, jen naskakovaly fauly na obou stranách. V této statistice suverénně vládl Žondra, který rozdával fauly, kudy chodil, a jen těžko krotil nervy proti týmu, ze kterého v zimní přestávce odešel. Nakonec se mu to mělo vymstít. Postupně se ale fotbal na hřiště vrátil a Hradec se opět stal nebezpečným. Obraz hry z první půle pokračoval a hosté se poměrně rychle dočkali další gólovky, kterou už dokázali využít. Pomohla jim k tomu hrubá chyba domácích po odkopu od vlastní branky, výsledkem byla rychlá akce po levé straně, přihrávka od brankové čáry Janu Pázlerovi, který pálil do poloprázdné branky a měl velké štěstí, protože orazítkoval břevno, od kterého se míč odrazil těsně za čáru. 

Zdálo se, že domácí se zlomí, protože i po tomto gólu pokračovala aktivita Východočechů. Pázler však nepřekonal zeď z přímého kopu z 18 metrů a po tomto momentu se obraz hry začal měnit. Vítkovice se začaly častěji dostávat před branku soupeře a z první vážnější situace udeřily. Před rohovým kopem si nejprve musel rozhodčí povolat dvojici Žondra – Kvída na konzultaci a právě Libor Žondra poté ukázal lepší tvář své zápasové motivace a onen roh, kopnutý na bližší tyč, dokázal po perfektním náběhu poslat hlavou za záda bezmocného Vízka.

Ostravané mohli velmi rychle dokonat obrat v zápase, ale střídající Mrázek, který jinak výrazně rozpohyboval hru, se nevídaně ukopl z přímého kopu z 24 metrů a Twardzikovo zakončení reflexivně vyrazil Vízek. Povzbuzení domácí se začali dostávat do tlaku, jenže opět se ukázal Žondra, tentokrát tak špatně, jak jen mohl. V 81. minutě se žlutou kartou na kontě absolutně nepochopitelně a nesmyslně při napadání zezadu stáhl za rameno Čecha a šel se sprchovat. 

Kdo čekal, že Hradec v přesilovce opět protivníka zatlačí, nemohl se více mýlit. Vítkovičtí i v deseti posílali centr za centrem před branku Vízka. Votroci hrozili pouze z brejků, ale žádný nedokázali dotáhnout k nějakému rozumnému zakončení. Také domácí centry se míjely účinkem, takže poslední možností ke změně skóre se stal v nastavení přímý kop Twardzika z 23 metrů, ale tomu se taktéž nepovedlo překonat zeď. 

Hradec po remíze ztratil nejen matematickou naději na postup, ale také třetí místo v tabulce. Vítkovice z bodu taktéž úplně nejásají, ale pro ně má větší cenu. V kombinaci s porážkou Frýdku-Místku v Sokolově jim totiž dává záchranu plně do vlastních rukou. Dvě vítězství v posledních dvou zápasech jim totiž dávají jistotu minimálně 14. místa bez ohledu na výsledky ostatních týmů.

Ohlasy trenérů

Ludevít Grmela (MFK Vítkovice): "Pořád bychom měli brát v úvahu, že Hradec byl třetí a my poslední. Hra se vyvíjela tak, jak jsme chtěli. Soupeř byl silnější na míči, což jsme věděli, ale v podstatě se do ničeho nedostal. Měl jednu šanci. Bohužel jsme opět pustili protivníka do laciného vedení po hrubé chybě. Hodně nás to posadilo dolů. Spoléhali jsme na standardní situace, měli jsme výškovou převahu a díky tomu jsme vyrovnali. Poté jsme měli navrch, byli jsme nebezpeční s příchodem Mrázka. Ocenil bych, kdyby aspoň jednou byla karetní vyrovnanost na obě strany. Dnes to bylo hodně jednostranné." 

Karel Havlíček (FC Hradec Králové): "Po ostudném výkonu s Ústím jsme se tady určitě zvedli a 70 minut jsme měli zápas pod kontrolou. Měli jsme vedení potvrdit druhým gólem. V závěru, když domácí hráli vabank, a dokonce v deseti, jsme se strachovali, protože tam létal centr za centrem. Doplácíme na menší výšku našich hráčů, opět jsme dostali gól ze standardní situace, kdy Žondra ani nemusel vyskočit. K větším změnám v sestavě nebyl důvod. Hned v sobotu ráno jsme si vše vyříkali u videa. Změna v brance byla plánovaná, chtěli jsme vidět mladého Vízka v druholigovém zápase, když už postupové šance padly. Motivaci sice od vítězství Příbrami ve Varnsdorfu musíme zvedat, ale jsme profesionálové, hrajeme za peníze a musíme to dohrát s kýmkoliv."