30.05.2018 | Filip Lefenda | Rozhovory

Končím! Znojemský Šamánek se ve 29 letech loučí s profi fotbalem. Kam povedou jeho další kroky?

Foto: Libor Duchoň (Regionální týdeník Znojemsko)
Praha, Znojmo – Nikdy neříkej nikdy, slýchává se občas. Pokud však Rostislav Šamánek myslel svá slova vážně, odehrál v pátek ve svých 29 letech poslední zápas profesionální kariéry. Jakým směrem se nyní bude ubírat život muže, jenž patřil v posledních letech k ústředním postavám znojemské kopané? To prozradil v rozhovoru pro klubovou televizi.

Končíte pouze ve Znojmě, nebo věšíte kopačky na hřebík úplně?
Úplně s fotbalem určitě končit nebudu. Končím profesionální kariéru, což je pro mě působení v první a druhé lize. Už jsem neviděl cestu dále, v devětadvaceti už jsem se příliš nevyvíjel. 

Rozhodl jsem se proto, že svůj život začnu směřovat trochu jiným směrem. Sdělil jsem to klubu a ten mi konec umožnil, za to mu moc děkuji. Měl jsem ještě rok platnou smlouvu, dohodou tak došlo k jejímu ukončení. Chtěl bych za to ještě jednou hrozně moc poděkovat.

Rostislav Šamánek

Tým: 1.SC Znojmo FK
Narozen: 09.08.1989
Pozice: Útočník
Výška: 175 cm
Váha: 72 kg
Předchozí působiště: Jihlava, Brno, Karlovy Vary, Sokolov

Můžete prozradit, jaké jsou vaše další plány?
Mám nabídky z nižších rakouských soutěží. Jsem rodilý Jemničák, někdy bych si tam chtěl také zahrát, i když nevím, jestli zrovna hned. Zapojím se také do pracovního procesu. Otec má v Jemnici firmu, proto bych se chtěl něco naučit. Momentálně umím jen fotbal a někdy to vypadá, že ani to. Takže se chci zapracovat do života trochu jinak než jen fotbalem.

Jak budete vzpomínat na znojemské angažmá?
Krásně. Kromě poslední půlky sezóny, která nám fakt hrubě nevyšla. Našel jsem tu spoustu kamarádů, jsou zde dobří lidé, skvělí fanoušci. Vzpomínat budu na vše jen v dobrém. Jediné, co mě mrzí, je to, že jsme zde před třemi lety nedotáhli postup, protože byl opravdu hodně blízko.

Sezónu jste uzavřeli vítězstvím nad již prvoligovou Příbramí. Je to alespoň malá náplast na nepovedené jaro?
Už jsem to říkal minule. Je to pro mě hrozné zklamání. Ani nevím, jestli jsem byl někdy ve fotbale tak zklamán. Sestoupil jsem s Brnem, tam jsem toho ale tolik neodehrál. Toto jaro mě asi bolelo nejvíce. Takže nějaký gól nebo to, že jsme dnes vyhráli, mi náladu úplně nezvedlo.

Přesto kdybyste měl zápas zhodnotit, výkon Znojma byl určitě dobrý...
Byl hodně bojovný, navíc jsme se vyvarovali hrubých chyb, které jsme dělali v předchozích zápasech. Nějaké chyby tam samozřejmě byly, ale nebyly tak rapidní, že by po nich měly padat góly. Myslím si, že jsme podali poctivý výkon, s tím, že jsme zahráli i nějaké slušné akce a zaslouženě tak vyhráli.

Vstřelil jste branku z penalty. Umožnili vám ji kopat spoluhráči?
Když se kope penalta a já jsem na hřišti, balón si beru. Jestli jsme hrál poslední, nebo první zápas kariéry, bylo úplně jedno.

18' Pecháček
56' Šamánek (pen)
bez branek
74' Šamánek
50' Matoušek
Sestavy
Veselý – Malár, Avdić, Helísek, Čereda – Pecháček, Machuča (56. Dujmovič), Javůrek (45+1. Pospíšil), Teplý (88. Vašíček) – Ambrozek, Šamánek
Na lavičce: Koukal, Štrombach
Trenér: Leoš Kalvoda
Kočí – Antwi, Kilián, Průcha, Slepička – Matoušek, Tregler, Kodr, Soldát (41. Jandera) – Grajciar (58. Schwendt), Hlúpik
Na lavičce: Švenger, Zápotočný, Květ, Ayong, Klán
Trenér: Josef Csaplár
Rozhodčí: Julínek – Novák M., Petřík • Stadion: Městský stadion v Horním parku Znojmo • Diváci: 431