01.06.2018 | Tomáš Secký | Aktuální zprávy

Frťala odchází z Varnsdorfu, končí také Zieris

Foto: fkvarnsdorf.cz
Varnsdorf – Klub ze Šluknovského výběžku hlásí první odchody. S klubem se již potřetí loučí kouč Zdenko Frťala, jenž by měl trénovat Hradec Králové. Z Varnsdorfu odchází také devětadvacetiletý Petr Zieris, stoper a kapitán.

Fotbalisté Varnsdorfu na závěr letošní sezóny zabrali, když v posledních čtyřech ligových zápasech získali osm bodů a zachránili tak své setrvání v druhé nejvyšší fotbalové soutěži. V tabulce jim nakonec připadla jedenáctá příčka s pětatřiceti body. Přestupové období je ale v plném proudu a majitel klubu Vlastimil Gabriel musí řešit novou trenérskou akvizici. Ve Varnsdorfu totiž na vlastní žádost končí Zdenko Frťala.

Dle jeho slov je v ústním jednání s Hradcem Králové. To potvrdilo i vedení východočeského klubu. „Můžeme potvrdit, že s ním jednáme a je to před koncem. Je to zkušený trenér, který má přehled o hráčích v první a druhé lize, má prvoligové zkušenosti. Ve Varnsdorfu se mu točili hráči, a on vždycky dokázal poskládat tým na sezonu. Dokázal s ním postoupit do první ligy, vytipovali jsme ho a je to první volba,“ řekl pro klubový web Jiří Sabou.

Zdenko Frťala se tak s Varnsdorfem loučí již potřetí. „Poprvé to bylo, když jsme vykopali postup do první ligy, podruhé to bylo absolutně nečekané, když se v zimě ozval Jablonec. Během týdne se všechno změnilo. A tentokrát se vše seběhlo po důkladném vyhodnocení. Mohl jsem jít pracovat do mládežnické akademie, krom Hradce Králové byl ve hře ještě jeden tým. Pro mě bylo nejtěžší rozhodnutí to, pro jakou cestu se rozhodnout. Nebylo to nic jednoduchého. Věřím, že jsem se všemi jednal otevřeně a upřímně. Nechtěl jsem chodit okolo horké kaše,“ vysvětlil Zdenko Frťala. 

Slovenský trenér však není jediný, kdo v klubu končí. Dalším, kdo odchází na vlastní žádost, je Petr Zieris. Devětadvacetiletý stoper, jenž často nosil kapitánskou pásku, odchází z klubu po dlouhých šesti letech. Varnsdorfu dal vše, co mohl a jeho další kroky jsou ve hvězdách. „Je na čase se posunout v životě dál. Ať je to, jak je to, tak stejně fotbalový život jednou skončí. Někdo se toho bojí a drží se toho zuby nehty, někdo se bude chtít zapracovat do normálního života trochu dřív. A je obrovský rozdíl, jestli to uděláte ve třiceti nebo v pětatřiceti. Ve druhé lize si člověk nevydělá tolik, aby zajistil rodinu, ale spíš žil v nějakém standardu a stejně jednou řešil, co bude dál. S rodinou se budeme vracet do Trutnova, odkud pocházím. Dám si chvíli čas na rozmyšlenou, řeším práci, nějaký fotbal tam kolem. Uvidí se,“ prozradil budoucí plány Petr Zieris.

Ve Varnsdorfu je spoustu hráčů na hostování, jiným končí smlouvy. Je tedy možné, že uvidíme totální reorganizaci kádru. O dalších případných změnách budeme informovat.