20.07.2018 | Michal Sobecký | Aktuální zprávy

Poučili jsme se z chyb, zní z kabiny prostějovského nováčka

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Tak brzký návrat nejspíš čekal málokdo. Fotbalisté 1.SK Prostějov se po jednoroční pauze probojovali zpět do druhé nejvyšší tuzemské soutěže. A odčinili tak matné výsledky ze sezóny 2016/2017, v níž ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE uhráli jen 12 bodů. Tento zisk budou chtít Hanáci jistě překonat, což potvrdila i čtvrteční tisková konference na stadionu Prostějovanů.

Půltucet novinářů se zde sešel ve V.I.P. prostorech na tiskové konferenci, která udělala definitivní tečku ze předchozí přípravou na nový ročník. A to na poslední chvíli, v sobotu už fotbalisté hostí Vlašim. „Chceme začít ligu co nejlépe,“ vyhlásil nejbližší cíl pro sebe a spoluhráče kapitán Karel Kroupa.

Právě o jeho dalším působení v týmu se nemálo spekulovalo. Šestatřicetiletý hráč, který v minulosti oblékal i dres prvoligové Zbrojovky Brno, mohl kariéru podle některých informací zakončit. Rozhodl se ale jinak. „V zimě budeme řešit, co bude dál. Možná bude dál na hřišti, možná v kanceláři. A možná půjde jinam," sdělil předseda klubu a bývalý trenér fotbalistů František Jura. Připomenul, že podobná situace panuje i kolem dalšího z nejzkušenějších hráčů Aleše Schustera. „Oba ukazují, že jsou platnými hráči mužstva,“ zdůraznil nicméně.

Opakovaně se účastníci tiskové konference, zejména František Jura a trenér Oldřich Machala, dostávali k tématu připravenosti týmu. „Jsme nachystaní, budeme pokračovat, jak jsme skončili ve třetí lize,“ řekl s určitou nadsázkou a úsměvem František Jura. Posléze však zvážněl a zdůraznil, že se klub poučil z chyb. Jednou z nich měla být i nezkušenost celku, který v roce 2016 postoupil do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. „Nyní jsme měli představu, že přivedeme čtyři až pět mladých hráčů, do pětadvaceti let, kteří už tuto soutěž hráli. To se podařilo," poznamenal. Tým posílil třeba o Matěje Biolka či Martina Slaninku z Frýdku-Místku a také Tomáše Janíčka, dříve stopera Zlína, který ovšem věkově patří mezi matadory.

Během tiskové konference se v závěru stočila debata i na dalšího hráče, Jana Koudelku. Ten společně s Kroupou loni nejvíce zaměstnával obrany soupeře a zejména jarní část ligy ho zastihla ve skvělé formě. Bohužel pro 1.SK je Koudelka také členem reprezentace malé kopané. Což do určité míry může stěžovat jeho nasazování do mistrovských utkání. „Honza Koudelka se bude muset v zimě rozhodnout,“ sdělil František Jura. Poukázal na to, že hráč může nějakou dobu působit bez profesionální smlouvy a nebyla by zde tak kolize. „Máme tu zkušenost, že když jsme mu malou kopanou zakazovali, tak hrál místy ho...o. Když jsme to však nechali být, byl skutečně skvělý,“ zhodnotil své zkušenosti s tímto záložníkem, který se loni zapsal mezi nejlepší střelce ligy.

Leccos o letošním ročníku mohla napovědět příprava fotbalistů. Ti v ní podávali vcelku slušné výkony, dokonce přetlačili i ostravský Baník. "Zápasy musím hodnotit kladně, kromě utkání s Uničovem. Nebyli jsme agresivní, nehráli jsme tak, jak jsme hráli předtím," poznamenal trenér Machala. Zda optimistické předpoklady k blížící se sezóně byly realistické, se začne ukazovat už po sobotě. V 17 hodin nastoupí Prostějované proti Vlašimi. S ní mají z předminulé sezóny bídnou bilanci: dvě prohry ze dvou zápasů a skóre 0:7.