31.07.2018 | Filip Lefenda | Rozhovory

Hradecký Vlkanova: Doufám, že budeme nadále vyhrávat a diváků tak bude chodit ještě více

Foto: fchk.cz
Praha – Jedním že čtyř celků, které v úvodních dvou kolech nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ještě neklopýtly, je Hradec Králové. Votroci si po vítězství na stadionu Táborska poradili i doma se Znojmem, a to zejména zásluhou výborně odehraného prvního poločasu. V tom se mezi střelce zapsal i šikovný záložník Adam Vlkanova, jenž skóroval ze značky pokutového kopu. Třiadvacetiletý fotbalista, jehož fanoušci Hradce zvolili nejlepším hráčem minulé sezóny, duel zhodnotil pro klubovou televizi.

Druhý zápas, druhá výhra. Jak důležité je první vítězství před domácími fanoušky?
Důležité je hodně. Chtěli jsme potvrdit tři body z venku. To se nám povedlo, máme šest bodů. Jsme nahoře. Teď se musíme připravit na Sokolov a získat další tři body.

Adam Vlkanova

Tým: FC Hradec Králové
Narozen: 04.09.1994
Pozice: Záložník
Výška: 169 cm
Váha: 60 kg
Předchozí působiště: Bohemians Praha, Čáslav

Zejména v prvním poločase jste předvedli vynikající výkon. Proč jste pak po přestávce polevili?
Neřekl bych, že polevili. Znojmo začalo hrát hodně na riziko, snažilo se více kombinovat. My měli dost šancí, které jsme nedali. Mohli jsme dát na 3:0 nebo 4:0 a byl by klid. Bohužel se tak nestalo a po jedné chybě, kdy jsme ve vápně nedokázali dostoupit hráče, jsme dostali gól. Poté jsme se klepali, ale kdybychom rozhodli dříve, mohl být klid. Jsme však spokojeni se třemi body a jdeme dále.

Po faulu na vás jste se sám ujal penalty. Občas se říká, že faulovaný hráč by penaltu kopat neměl. Neproběhlo vám to hlavou?
Ani ne. Byl jsem rozhodnutý, že si penalty chci brát. Chci na sebe brát zodpovědnost a jsem rád, že jsem penaltu proměnil.

Do ochozů zavítalo 1400 lidí, což je oproti minulé sezóně posun. Byla znát jejich podpora?
Byli slyšet. Byly tady samozřejmě i větší návštěvy, takže doufám, že pokud budeme nadále vyhrávat, bude jich chodit ještě více.

Od fanoušků jste dostal cenu pro nejlepšího hráče minulé sezóny. Jak moc si jí vážíte?
Vážím si toho hodně. Cenu dostala spousta dobrých a zkušených hráčů, jako třeba naposledy Oťas (Radim Ottmar), nebo předtím Václav Pilař a další. Jsem rád, že jsem přerušil výhry gólmanů, vyhráli to snad třikrát za sebou. Konečně cenu zase získal nějaký hráč v poli. (úsměv)

Ještě zpátky k utkání. V prvním poločase jste Znojmo hodně zmáčkli a mleli. Bylo to přesně to, s čím jste na něj chtěli nastoupit? Nebyla to na tohle vedro trochu odvážná taktika?
Byla hodně odvážná. Byly tam chvíle, kdy jsme při napadání tahali nohy. Oni to ale měli stejně. Kazili a díky tomu jsme byli častěji na balonu a měli dost standardních situací. Myslím si, že první poločas jsme měli pod kontrolou, až ten gól nás trochu vyvedl z míry.

32' Vlkanova (pen)
39' Kropáček
65' Ambrozek
87' Miker
68' Teplý
76' Malár
81' Obiechina
88' Beganovič
Sestavy
Ottmar – Finěk, Kvída, Plašil, Urma – Janoušek, M. Černý – Martan, Vlkanova (74. Zorvan), Durdević (81. Hynek) – Kropáček (65. Miker).
Na lavičce: Stejskal, Čech, Trávníček
Trenér: Zdenko Frťala
Buček – Cihlář, Malár, Ambrozek, Dramé – Šulc (78. Obiechina), Štrombach, Krčík (60. Beganović), Kučera, Čereda – Teplý.
Na lavičce: Veselý, Pacula, Hlůže
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Ginzel – Dobrovolný, Lakomý • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1408