07.08.2018 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Červenci kralovali Matej Mršič a Martin Svědík

Foto: fnliga.cz
Praha – Chorvatský záložník Matej Mršič dopomohl nejen svými červencovými góly k tomu, že jsou jeho České Budějovice po třech kolech v soutěži stoprocentní. Spokojeni mohou být také v Jihlavě. Tu i po pádu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vede ambiciózní kouč Martin Svědík, jenž se se svou Vysočinou vyhřívá po povedeném úvodu na vedoucí pozici. Oba jmenovaní jsou vítězi poslední ankety Hráč a Trenér měsíce!

Hráč měsíce – Matej Mršič (SK Dynamo České Budějovice)

Jedním ze čtyř týmů, které dosud za tři kola ještě nezaváhaly, jsou České Budějovice. Jihočeši by letos konečně rádi promluvili do boje o postup a pomoci k tomu má i letní posila z kádru nedalekého konkurenta z Táborska – chorvatský záložník Matej Mršič. Čtyřiadvacetiletý fotbalista, jenž fotbalově vyrůstal v Rijece, má kromě domácí soutěže zkušenosti i se slovinskou ligou, v níž oblékal dres týmu NK Celje. Loni v zimě poté přestoupil do Táborska a stal se okamžitě nepostradatelným členem základní sestavy.

Mršič se výborně uvedl i při svém novém angažmá, v Českých Budějovicích vsítil za první dvě kola hned dvě branky. Šikovný štírek nejprve otevřel stav utkání s nepříjemným Třincem, když dorážel deset minut po změně stran míč na zadní tyč. Do vedení přitom mohl Dynamo poslat už v úvodním poločase, tehdy ale skončil jeho pokus na břevnu. Budějovice nakonec zvítězily 3:1.

Jak je důležité míti Mršiče se ukázalo i před kamerami České televize na Žižkově. Domácí Viktorka sice v duelu 2. kola rychle vedla, hosté ale zvládli ještě před přestávkou srovnat, aby krátce po pauze opět udeřil namlsaný Chorvat. Ten doslova protancoval žižkovskou obranu, zamotal nádhernými kličkami hlavy dvěma protihráčům a posléze přesnou střelou překonal i gólmana Hrubeše. Nádherná akce měla za následek tříbodový export bodů na jih Čech.

Červencové výsledky Českých Budějovic:

1. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FK Fotbal Třinec 3:1
2. kolo: FK Viktoria Žižkov – SK Dynamo České Budějovice 1:2

Nadcházející program Českých Budějovic:

4. kolo: SK Dynamo České Budějovice – 1.SK Prostějov
5. kolo: FC Zbrojovka Brno – SK Dynamo České Budějovice
6. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FK Ústí nad Labem

Trenér měsíce – Martin Svědík (FC Vysočina Jihlava)

V minulé sezóně bojoval se svým týmem do posledního kola o záchranu, leč marně. Letos má tak čtyřiačtyřicetiletý kouč Vysočiny Martin Svědík, jenž palubu jihlavské „lodi“ neopustil ani po pádu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jasný cíl – vrátit mužstvo okamžitě zpět mezi elitu. Začátky v nové soutěži přitom nebývají vůbec jednoduché, hovořit by o tom mohli třeba v kádru největšího favorita soutěže z Brna, který v prvních dvou kolech uhrál jen bod, či před dvěma lety v Olomouci. Vysočina ale pod vedením charismatického trenéra do sezóny vlétla jako uragán.

Hned první kolo letošního ročníku nabídlo ostře sledovaný šlágr loňských exligistů. Jihlava zajížděla na horkou půdu Brna a zvítězila jasně 3:1. Na trefu Urblíka a dva zásahy Klímy reagovali domácí už jen kosmetickou úpravou skóre v podání Magery.

Dalšího soupeře z kategorie nejtěžších zdolali Jihlavští za týden. V prvním domácím utkání přivítali svěřenci kouče Svědíka loni třetí Pardubice, které výhledově začínají pošilhávat po nejvyšší soutěži. Zápas rozlouskla jediná branka, kterou na konci úvodní čtvrthodiny obstarala letní posila z Mladé Boleslavi – útočník Stanislav Klobása.

Jihlava následně uspěla rozdílem třídy i ve Znojme, kde vyhrála 3:0. Po třech kolech je tak v tabulce stoprocentní a díky skóre 7:1 se vyhřívá dokonce na vedoucí pozici. Někdejší lodivod Pardubic, Baníku Ostrava, Mladé Boleslavi či reprezentační dvacítky tak může být se startem sezóny na výsost spokojen. Teď jen neusnout na vavřínech…

Červencové výsledky Jihlavy:

1. kolo: FC Zbrojovka Brno – FC Vysočina Jihlava 1:3
2. kolo: FC Vysočina Jihlava – FK Pardubice 1:0

Nadcházející program Jihlavy:

4. kolo: FC Vysočina Jihlava – FC MAS Táborsko
5. kolo: FK Baník Sokolov – FC Vysočina Jihlava
6. kolo: FC Vysočina Jihlava – MFK Vítkovice