10.08.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 4. kola: Nováček z Prostějova ještě neprohrál. Obere o body i neporažené Dynamo?

Foto: Roman Baselides (fotbaltrinec.cz)
Praha – V každém z dosavadních tří zápasů FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dokázali fotbalisté Prostějova bodovat. V rámci čtvrtého kola se nováček vypraví do Jihočeského kraje. Tady se představí na trávníku suverénních Českých Budějovic. Momentální lídr tabulky Jihlava hostí jiný celek z jihu – Táborsko. Druhý Hradec Králové se doma utká s Vítkovicemi.

Nejlepší týmy soutěže se předvedou jako první. Zápasy Jihlavy a Hradce startují v pátečních 18 hodin. Vysočina na svém hřišti přivítá Táborsko. „Můžeme očekávat, že soupeř k nám přijede v dobré náladě,“ uvedl člen trenérského štábu Horáků Michal Šmarda s poukázáním na výhru „husitů“ nad Vítkovicemi.

Na webu fcvysocina.cz předpokládá, že se výběr trenéra Tobiáše zaměří na koncentrovanou defenzívu a nebezpečné brejky. „Má k tomu ostatně vhodné typy hráčů, v pátek nás čeká velmi těžký zápas,“ ví Šmarda. Vysočina před pár dny zaznamenala jeden výrazný odchod. Do Mladé Boleslavi odešel sportovní manažer Josef Jinoch, který v klubu působil v letech 2009-2015 a 2016-2018.

Pod hradecká „Lízátka“ přijedou Vítkovice. Lodivod Votroků Zdenko Frťala vnímá, že soupeřův kádr prochází za poslední dva roky výraznými obměnami. Přesto si v moravské části Ostravy drží zkušenou kostru týmu – od středního obránce Mikuly přes záložníka Motyčku po podhrotového Vladimíra Mišinského. „Kolem nich jsou hráči, kteří přišli z Ostravy nebo jiných týmů, může jim trochu trvat, než se sehrají, ale zdravé jádro mají na druhou ligu nadstandardně zkušené,“ upozorňuje Frťala pro fchk.cz.

Herní styl Vítkovic ho očividně překvapit nemůže. „Způsob jejich hry je pořád stejný – mají nebezpečné standardní situace, což dokázali i doma se Sokolovem,“ podotkl. Hradec Králové vytěžil ze tří druholigových utkání plný počet bodů a jen kvůli horšímu skóre mu v tabulce patří druhá pozice. Ostravský MFK má na kontě tři body za jeden triumf. Podle slov kouče Jiřího Balcárka se mužstvo potýká s problémem v podobě nedostatku kreativních hráčů. „Navíc jsme teď v Táboře s postupem času začali kupit individuální chyby. Přesto určitě neskládáme zbraně, vše jsme důkladně zanalyzovali a připravíme se na další těžké venkovní utkání,“ prohlásil zároveň pro klubový web.

Sobotní program se skládá ze dvou duelů s výkopem v 10.15. Partii mezi Třincem a Pardubicemi přinese živě na svém internetovém portálu titulární partner druhé nejvyšší soutěže sázková kancelář Fortuna. Do Chrudimi se vydá Znojmo, jež si zatím vysloužilo jen jeden jediný bod.

Neděle přinese čtveřici střetnutí. To mezi Žižkovem a Brnem (začátek v 13.45) bude vysílat jak sázková kancelář Fortuna, tak Česká televize na kanálu ČT sport. Pod vysílač podle mladého žižkovského trenéra Petra Mikolandy přicestuje tým nabitý kvalitními hráči. Nic na tom nemění ani první dvě kola, ve kterých Zbrojovka nevyhrála. Povedlo se jí to až proti Chrudimi. Viktoria udělá všechno pro to, aby si Jihomoravané další tři body nepřipsali. „Nic jiného než tři body nebereme!,“ hlásí odhodlaně pro fkvz.cz Mikolanda.

V 17 hodin se rozeběhnou utkání Varnsdorfu se Sokolovem a Vlašimi s Ústím nad Labem. Západočeský Baník zatím na bodový zisk stále čeká. Není tak divu, že útočník Adam Ševčík před výjezdem do Šluknovského výběžku burcuje. „Z Varnsdorfu musíme přivézt všechny tři body, i kdybychom nechtěli!“

Kolo uzavře taktéž v 17 hodin startující zápas Českých Budějovic a Prostějova. Ani jeden z týmů dosud ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nepoznal hořkost porážky. Pokud by chtěl někdo změřit míru překvapivosti takové situace, vyšší hodnota by mu jistě vyšla u nováčka z Hané. Prostějované doma remizovali s Vlašimí a Žižkovem, mezitím uspěli na půdě Třince. V týdnu navíc do svého kádru přivedli velmi zvučnou posilu, někdejšího reprezentačního záložníka Jana Poláka. „S Honzou jsme se několikrát potkali i mimo stadion a jeho příchodu do Prostějova si velice vážíme. Jde mimo jiné i o jasný signál soupeřům, že to s druhou ligou u nás myslíme vážně a že Prostějov je klubem, který dokáže oslovit i takovou fotbalovou osobnost,“ citovaly klubové stránky předsedu 1. SK Prostějov Františka Juru. Hanáky čeká trio papírově silných soupeřů v řadě. Po Dynamu vyzvou doma nejprve Hradec Králové a pak v moravském derby Brno.

„V takových zápasech je pro nás výhodou, že nemáme absolutně co ztratit. I s takovým soupeřem ale můžeme tři body získat. Vstup do sezóny jsme zvládli, nějaké body máme nahrané a do dalších zápasů můžeme jít s čistou hlavou,“ uvědomuje si další z prostějovských posil, záložník Matěj Biolek.