11.08.2018 | Petr Dejnožka | Zápas

Čtyřgólový koncert nováčka z Chrudimi odneslo Znojmo

Foto: Karel Dvořák
Chrudim – Chrudimští fotbalisté slaví premiérové vítězství ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Proti Znojmu na vlastním hřišti sice rychle inkasovali, ale po brzkém vyrovnání a neproměněné penaltě si na druhou půlku nachystali velkolepé představení. Nové akvizice v chrudimském celku třemi trefami rozložily znojemský tým a po výsledku 4:1 ho poslaly domů s prázdnou.
14' Froněk
56' Froněk
67' Sulík
80' Sixta
7' Teplý
15' Řezníček
29' Lacko
60' Dramé
68' Buček
86' Beganovič
Sestavy
Mrázek – Řezníček (46. Hlavsa), Drahoš, Krčál, Mastík – Langr – Kesner, Sixta (83. Kopecký), Froněk – Rybička (65. Sulík), Šípek.
Na lavičce: Zíma, Krištof, Dostálek, Vašulín
Trenér: Pavel Matějka
Buček – Mudra, Dramé, Malár, Helísek – Lacko, Kučera (65. Čereda) – Štrombach (80. Krčík), Beganović, St. Hillaire (65. Šulc) – Teplý.
Na lavičce: Veselý, Cihlář, Hlůže, Obiechina
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Cieslar - Dresler, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1410

Komentář

Chrudimský stadion Za Vodojemem i ve druhém domácím zápase sezony navštívil velmi slušný počet diváků. Ti byli od samotného začátku svědky velmi zajímavého fotbalu. Starali se o to především chrudimští fotbalisté, a to jak v obraně, tak v útoku. Již v sedmé minutě vyrobil hrubou chybu pravý obránce Řezníček, jehož nepovedená malá domů zamířila pouze k hostujícímu St. Hillairemu, který faulován brankářem Mrázkem nabídl zakončení do prázdné branky pro Jakuba Teplého. Rychlá inkasovaná branka domácí fotbalisty nesložila, naopak je nastartovala k ještě aktivnější hře.

Na vyrovnání 1 410 fanoušků čekalo jen do 14. minuty, kdy nadvakrát dokázal procpat balon do znojemské sítě novic v chrudimském dresu Tomáš Froněk. Vyrovnávací trefa domácí neuspokojila, Znojemští se museli v průběhu prvního poločasu především bránit. V dobré příležitosti hlavičkoval mimo Kesner, v případě druhé gólové radosti byl domácím odpískán nedovolený zákrok. Na opačné straně se brankář Mrázek nejvíce zapotil po střele Helíska do tyče.

Možný vrchol prvního poločasu mohl přijít pět minut před pauzou, kdy po faulu na Rybičku zahrávali domácí pokutový kop. Stejně jako před čtrnácti dny ale penaltu neproměnili, tentokrát selhal Šípek, jehož zakončení zamířilo také jen do brankové konstrukce. Druhý poločas přinesl obdobný obraz hry, střelecky se ale mnohem více dařilo Chrudimským.

Domácí nováček svého soupeře doslova přejel. Nakonec vítěznou trefu vstřelil v 56. minutě po skvělé práci Rybičky Tomáš Froněk, který z malého vápna chladnokrevně zakončil. Stejný hráč následně pláchl po levé straně a přesným centrem našel nabíhajícího Martina Sulíka, který po dvou minutách na hřišti zvýšil náskok Chrudimi. Aby toho pro Znojmo nebylo málo, čtvrtou trefu do jejich sítě přidal David Sixta. Nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY poprvé v sezoně zvítězil, a hned výsledkem 4:1.

Ohlasy trenérů

Pavel Jirousek (trenér MFK Chrudim): „Po předchozím nešťastném domácím utkání s Ústím nad Labem a prohře v Brně jsme měli touhu uspět, udělat body. Úvod utkání tomu však nenasvědčoval. Soupeři jsme hrubou chybou nabídli vedení a nenacházeli se v nejjednodušší situaci. Vyrovnali jsme ale na 1:1, pak nedali pokutový kop, byl tam neuznaný gól. V poločase to v kabině bylo napůl odhodlání a napůl frustrace z toho, že jde všechno proti nám. Rozhodla naše druhá branka, soupeř pak šel víc na riziko, navíc se nám se povedlo střídání. Pak už to bylo víceméně o tom, jestli přidáme ještě další góly, chodili jsme do otevřené obrany. Jsme rádi, 4:1 je pěkný výsledek, získali jsme tři body v domácím prostředí. Doufám, že se nyní zklidníme, protože ve hře je zatím spousta špatných věcí způsobených nervozitou.“

Leoš Kalvoda (trenér 1. SC Znojmo FK): „Tolik chyb, co jsme v Chrudimi předvedli v defenzivě, jsme neudělali za celou přípravu, kde jsme odehráli asi deset utkání. Stejné to je i s počtem obdržených branek. Nevím, jak se někteří hráči na utkání ve svém volném čase připravovali, když potom vypadalo takto. Je to na zamyšlení.“