25.08.2018 | Petr Dejnožka | Zápas

Sokolov slaví první výhru, vykradl nováčka z Chrudimi

Foto: Karel Dvořák
Chrudim - Fotbalisté Sokolova se radují z úvodního vítězství v letošním ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Na hřišti chrudimského MFK zvítězili po zodpovědném výkonu 2:1 a ukončili tak sérii pěti zápasů bez vítězství. Naopak v tabulce směrem dolů míří tým Chrudimi, který zůstává se čtyřmi body kousek od sestupového pásma.
43' Kesner
24' Drahoš (vl)
59' Kosak
29' Krčál
64' Froněk
74' Vašulín
42' Mejdr
44' Machek
89' Belaň
Sestavy
Mrázek – Hlavsa (78. Sulík), Krčál, Drahoš, Mastík – Langr (C) (69. Kopecký) – Kesner, Sixta, Froněk – Rybička, Šípek (65. Vašulín).
Na lavičce: Zíma, Krištof, Stránský, Dostálek
Trenér: Pavel Matějka
Belaň – O. Ševčík, Machek, Mišůn, Jakub Dvořák II. – Mejdr, Kosak, Vašíček (76. A. Čihák), Glaser (86. Hlavatý), Štípek (83. A. Ševčík) – Vávra.
Na lavičce: Dvořák I., Beránek, Ruml, Voleský
Trenér: Vítězslav Hejret
Rozhodčí: Mikyska - Šimáček, Lakomý • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1153

Komentář

Souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky odstartoval před početnou kulisou v Chrudimi příznivěji pro sokolovský Baník, Západočeši se dokázali velmi rychle a poměrně často dostávat k brance Lukáše Mrázka. Úvodní příležitosti Jakuba Dvořáka či Stanislava Vávry ještě pro Chrudimské pohromu nepřinesly, v nelibosti ale ponesou akci z 24. minuty. Po lajně totiž prolétl až do pokutového území Jan Kosak, který s přispěním Petra Drahoše a jeho vlastního gólu dostal balon až do sítě. Domácí branka zpražila, Baník byl na východě Čech aktivnější a s ambicemi nováčka to v tu chvíli vypadalo zle.

Za velmi důležité lze označit dění v posledních pěti minutách úvodního poločasu, hosté posbírali dvě žluté karty a navíc nabídli Chrudimi zajímavou standardní situaci. Míč si kousek za vápnem postavil Ondřej Kesner a ukázkovou trefou ho poslal do šibenice Belaňovy branky. Vstřelený gól domácí povzbudil, postupné přebírání aktivity ale zastavila poločasová pauza.

Po přestávce se směrem dopředu daleko více tlačil Sokolov, který si vzal vedení zpět na svoji stranu. Po centru z levé strany se od obránce ve vápně odpoutal znovu Jan Kosak a z voleje poslal míč přesně do protipohybu chrudimského brankáře. Náskok 2:1 sokolovský Baník uhájil až do závěrečného hvizdu. Chrudimští si šance vypracovali až v posledních deseti minutách, vyrovnání ale nepřišlo. Sokolov oslavil vítězství, Chrudimi, stejně jako před týdnem, zůstal pouze smutek.

Ohlasy trenérů

Pavel Jirousek (MFK Chrudim): „Situace obou týmů před zápasem byla napjatá, nutně potřebovali bodovat. Věděli jsme, že Sokolov ještě nevyhrál, na druhou stranu jsem jejich zápasy viděl a ukázali, že kvalitu mají. Vzhledem k velkému množství inkasovaných branek v předchozích zápasech jsme hru posadili níže a snažili se hrát bezpečněji i na úkor toho, že fotbal nebyl pro lidi tolik atraktivní. Druhá půlka byla o tom, kdo vstřelí branku. Dal jí soupeř a nám nezbývá nic jiného, než mu poblahopřát.

Pavel Horváth (FK Baník Sokolov): „Dneska jsme byli šťastnější než domácí. Přijeli jsme sem se dvěma body a situace byla strašná, už se to opakuje druhou sezonu po sobě. Vítězství si velmi vážíme. Chápu, že utkání nebylo příliš koukatelné, my si ale nemůžeme dovolit hrát fotbal zezadu po zemi, abychom se chybami dostali pod tlak. K vítězství nás dnes dovedly individuální výkony některých našich hráčů.“