26.08.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Hradec poprvé padl, překvapil ho Varnsdorf

Foto: fchk.cz
Varnsdorf – Severočeši před domácím publikem ještě neinkasovali branku. Tuhle bilanci prodloužili v nedělním zápase proti Votrokům, kteří poprvé v sezóně vyšli bodově na prázdno. O jedinou branku se ve 26. minutě postaral Jakub Barac.
27' Barac
bez branek
45' Kozma
55' Kocourek
59' Bláha
90' Votava
45' Ottmar
Sestavy
Porcal – Zbrožek, Kozma, Kouřil, Heppner – Rudnytskyy, Kodeš, Kocourek (65. Votava), Bláha, Barac (75. Dzaba) – Ondráček (87. M. Kubista)
Na lavičce: Samoel, Dvořák, Bielesz, Schön
Trenér: David Oulehla
Ottmar – Plašil, J. Pokorný, Martinec, Urma – Martan (46. Kropáček), Jukl, Zorvan (46. M. Černý), Trávníček (61. Matoušek) – Vlkanova, Durdević
Na lavičce: Stejskal, Finěk, Kvída, Janoušek
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Ginzel - Poživil, Leška • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 1120

Komentář

Úvod dějství nabídl šance na obou stranách. Tu první měli fotbalisté Hradce Králové ve 14. minutě zápasu, kdy Otta Urma vybídl zpětnou přihrávkou Ladislava Martana, jehož střelu domácí obrana tečovala mimo tři tyče. Z rychlého protiútoku mohl odpovědět Varnsdorf. Adam Ondráček hledal centrem hlavičku Ondřeje Kocourka, tomu ale při zakončení chyběla razance.

Stav utkání se měnil ve 26. minutě poté, co si Jakub Barac narazil míč s Adamem Ondráčkem a pronikl mezi dvěma Votroky do pokutového území. Na následnou přízemní střelu z bezprostřední blízkosti byl Radim Ottmar krátký. V závěru prvního poločasu se na hřišti přiostřilo. Žlutou kartu za nedovolený zákrok vyfasoval Daniel Kozma, vzápětí za diskuzi s rozhodčím také hostující brankář.

Druhá polovina zápasu přinesla především řadu tvrdých soubojů a nedovolených zákroků. Byť měl Hradec Králové častěji míč na kopačkách, chyběla mu přesnost ve finální fázi. K žádnému vážnějšímu ohrožení branky Radka Porcala tak nedošlo. Naopak to byl Varnsdorf, kdo mohl utkání rozhodnout. Adam Ondráček si na polovině hřiště převzal míč a vyslal kolmou přihrávku za obranu na zabíhajícího Pavlo Rudnytského, ten připraveného Radima Ottmara ale nepřekonal. V nastavení mohl navýšit náskok Petr Heppner, jeho střela však skončila na tyči. Votroci tak poprvé v nové sezóně vyšli bodově na prázdno. I přesto ale zůstávají na čtvrtém místě tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Varnsdorf si polepšil na místo sedmé s devíti body.

Ohlasy trenérů

David Oulehla (Varnsdorf): Musím domácím příznivcům poděkovat, protože byli dvanáctým hráčem na hřišti. Myslím si, že jsme odehráli dobré utkání. Dneska jsme měli výborný první poločas, kdy jsme vstřelili důležitou první branku. Měli jsme tam dvě tři situace, které jsme nedotáhli do zdárného konce. V druhé půli jsme se malinko zatáhli a chodili jsme do brejků. Měli jsme další dvě gólové šance. Pavlo Rudnytskyy to jednou vyřešil v daný moment špatně, Barac zase trefil tyčku. Z naší strany dobrý zápas a troufám si říct, že zasloužené vítězství.  

Zdenko Frťala (Hradec Králové): Předpokládal jsem, že nás nebude čekat nic lehkého. Upozorňoval jsem hráče, že výkonnost Varnsdorfu stoupá a my jsme ten zápas vůbec nezvládli. Domácí byli po všech stránkách lepší, byli běhaví, agresivnější, fotbalovější a my jsme v podstatě za devadesát minut nevystřelili na bránu, takže jsme na vítězství nemohli ani pomýšlet. Zasloužené vítězství pro domácí. Nás nečeká nic jiného, než se dát do skromnosti, pokory a nastavit určité věci tak, jak jsou nastaveny tady a nemyslet si, že máme na nároďáky a ligové týmy.