29.08.2018 | Radomír Fukala | Zápas

Vítkovice ovládly derby s Třincem a jsou už páté

Foto: Lukáš Zetek (foto zety, mfkv.cz)
Ostrava – Na městském stadionu v Ostravě bylo netradičně ve středu zahájeno sedmé kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, a to zápasem, ve kterém osmé Vítkovice přivítaly zatím trápící se Třinec. Hosté sice začali duel lépe, ale Ostravanům se nakonec podařilo potvrdit roli favorita a po obratu získali do tabulky velmi důležité tři body, díky kterým se vyšplhali na pátou pozici.
25' Motyčka
30' Končal
51' Súkenník
21' Kušnír
58' Vasiljev
61' Holiš
89' Motyčka
34' Reintam
56' Čelůstka
Sestavy
Šustr – Celba, Mikula, V. Cverna, Končal – Pašek (90. Bzirský), Motyčka, Holiš (77. Mišinský), Vasiljev (88. O. Cverna), Súkenník – Macej.
Na lavičce: Simkanič, Hýbl, Praus, Mrázek
Trenér: Jiří Balcárek
Adamuška – Kušnír, Mravec, Reintam (54. M. Čelůstka), Ilko – Schwendt (76. Hejný), R. Vaněk I., Šumbera, Janošík – Samiec (14. Bedecs), Dedič.
Na lavičce: Paleček, Cienciala, Velner, Omasta
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Julínek – Podaný, Mojžíš • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 948

Komentář

Do utkání ale nevstoupili vůbec dobře. Třinečtí totiž prokázali lepší start a od prvních minut vlétli na soupeře. Vítkovicím se však díky Šustrovi podařilo přestát úvodní šanci Schwendta ze druhé minuty a následně hru ostravský celek vyrovnal. Dokonce se dostal i do solidní možnosti, ale Motyčkova rána po souhře Vasiljeva se Súkenníkem skončila jen u brankáře Adamušky.

Přesto to byli domácí, kdo jako první inkasoval. Ve 21. minutě po průniku Dediče na pravé straně přeběhl přihrávku svého spoluhráče Schwendt. Míč se ale dokutálel přesně do běhu Ondřeji Kušnírovi, jenž přesnou ranou k tyči otevřel skóre.

Vedení ovšem hostům vydrželo jen čtyři minuty. Po rozehrávce rohového kopu vyslal opravdu nádherný centr zprava Matěj Končal, na jehož nabídku si na malém vápně naskočil Martin Motyčka, který hlavou pohodlně srovnal.

O pět minut později se již Vítkovice radovaly z obratu skóre. Matěj Končal se totiž opřel do odraženého míče z pětadvaceti metrů a nádhernou ranou pod břevno vymetl pavučiny v Adamuškově bráně.

Na další vzruch v první půli si pak publikum muselo počkat až do jejího závěru. To se do rány ze střední vzdálenosti položil Motyčka, kterého pěkným zákrokem vychytal třinecký gólman.

Pokud se Třinci vyvedl vstup do zápasu, tak Vítkovicím vyšel náramně začátek druhé půle. Střela ze slibné pozice ze 46. minuty ještě přeletěla bránu Třince, ale další útok o chvíli později již skončil gólem. Macej prokázal velkou rychlost, když přesprintoval dva obránce a následně adresoval do malého čtverce přihrávku, po které zde vznikla skrumáž. V ní se nejlépe zorientoval Igor Súkenník, který dotlačil balón za brankovou čáru.

Vítkovicím již tento náskok stačil a začaly se spíše soustředit na obrannou činnost s občasnými pokusy o rychlé brejky. Třinec poté převzal aktivitu, avšak jeho snahy byly víceméně bezzubé a ostravský klub se bez větších problémů dokázal ubránit. Se svými brejky sice úspěšný nebyl, ale to mu nemuselo vůbec vadit. Za výhru 3:1 si tak připsal tři body do tabulky, ve které bude minimálně do soboty okupovat příjemné páté místo.