05.10.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice vyhrály i páté domácí utkání v sezóně, na Vlašim stačil jediný gól

Foto: Lukáš Zetek (foto zety, mfkv.cz)
První dějství 11. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se odehrálo na Městském stadionu v Ostravě, kde Vítkovice v pozici jediného týmu soutěže, který dosud doma neztratil ani bod, přivítaly Vlašim. Obraz hry ale vůbec neodpovídal tomu, kdo je v zápase favoritem. Domácí vsadili na účelnou taktiku a dodržovali ji od začátku až do konce. Ve výborně organizovaném bloku pustili soupeře do jediné velké šance. Sami naopak svoji první gólovku využili a parádní volej Tomáše Vasiljeva zařídil páté vítězství Vítkovic na domácí půdě v pátém zápase.
39' Vasiljev
bez branek
14' Mikula
44' Motyčka
66' Matěj
67' Pašek
34' Hadaščok
57' Štochl
57' Mareček
62' Hadaščok
87' Blecha
Sestavy
Šustr – Celba, Mikula, V. Cverna, Končal – Pašek, Motyčka (70. Ožvolda), Matěj, Vasiljev – Súkenník (89. Holiš), Mišinský (85. Macej).
Na lavičce: Simkanič, Cverna, Hýbl, Mrázek
Trenér: Jiří Balcárek
P. Le Giang – Mil. Kadlec, J. Štochl, Plechatý, Túlio (58. Mizerák) – Janda (74. Fotr), Fortelný, Mareček, Kučera (81. Blecha) – Dao, Hadaščok.
Na lavičce: Bačkovský, Piško, Plachý, Selemani
Trenér: Vasil Boev
Rozhodčí: Severýn - Arnošt, Boček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 592

Komentář

Kdo čekal, že Ostravané v pozici domácího týmu nastoupí do úvodního tlaku, šeredně se mýlil. Hráči v modrobílých dresech nedokázali udržet míč na kopačkách a ztráceli ho po dvou až třech kontaktech. Vlašim tak od začátku získala jistou územní převahu a hodně akcí tahala po pravé straně, kde pořádně větral domácí obranu běhavý Janda. Vítkovický blok však fungoval dobře, a když někdo propadl, druhý ho okamžitě zastoupil. Na šance se tak čekalo velmi dlouho.

Zhruba po 20 minutách domácí konečně přestali zbytečně ztrácet míče a vyrovnali hru. Ani to však neznamenalo, že se na hřišti začalo dít něco zajímavého. Obrany vládly prostorům před oběma šestnáctkami a brankáři se zahřívali hlavně běháním pro míče za branku, maximálně občas stáhli nějaký centr.

Až 35. minuta přinesla trochu vzrušení, Vítkovice dostaly možnost přímého kopu z 25 metrů. Mišinský však levou tyč o několik decimetrů minul. Mrzet ho to ale nemuselo. O 4 minuty později vyrazili Ostravané do rychlého kontru po pravé straně, jehož výsledkem byl přetažený centr daleko za zadní tyč, kde se ale parádně opřel z voleje do míče čekající Tomáš Vasiljev a dokonale přesnou křížnou ranou otevřel skóre.

Po příchodu z kabin mohl navýšit domácí vedení Pašek, který si naběhl na centr z levé strany, ale jeho hlavičku do protipohybu zvládl Lé Giang vyrazit. Jinak se hrálo vyrovnaně a v minimech šancí chybělo přesnější zakončení. Střídající Mizerák z přímého kopu branku netrefil, na druhé straně se stejně vedlo ze hry Mišinskému.

V 62. minutě šel se žlutou kartou hrající Hadaščok do souboje na pravém křídle zcela zbytečným šlapákem a to znamenalo předčasný odchod do sprch. Zdálo se, že pro hosty to bude velký problém do zbytku zápasu, ale opak byl pravdou. V deseti začali znovu více běhat a zatlačili domácí obranný blok více, než všichni přítomní čekali. Ale stále z toho nic neměli. Jejich snažení končilo 25 metrů před brankou, případně centry ze stran, se kterými si stopeři poradili.

Vítkovice se snažily hrozit z brejků, kterých měly k dispozici dostatek, ale jejich řešení bylo mizerné. Většina z nich skončila dříve, než začala, maximálně po přechodů přes půlku. Přitom místa měly dost, Vlašim začala hrát pouze na tři obránce a kapitána Štochla vysunula dopředu, ale vlastními nepřesnostmi se připravovaly o míč.

Přesto se zdálo, že nejtěsnější vedení v poklidu ubrání. Až přišly poslední sekundy čtvrté nastavené minuty a jako blesk z čistého nebe gólová šance Štochla, který se po odrazu míče v pokutovém území ocitl z úhlu sám před brankářem. Stačilo ho netrefit, ale přesně to se stalo a vybíhající Šustr zachránil domácím tři body, kterými se Vítkovice na několik hodin posunuly dokonce na 4. místo v tabulce. Vlašim nadále zůstává v poměrně těsném kontaktu se sestupovými příčkami.

Ohlasy trenérů

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): Souhlasím, že toto utkání nebylo bohaté na šance. Věděli jsme, že Vlašim je silná na míči, velmi dobře kombinuje a toho jsme se hodně báli. Proto jsme vycházeli ze zahuštěného bloku. V prvním poločase jsme měli jednu šanci, kterou jsme využili. Po vyloučení jako bychom se zalekli situace. Z vlastní zkušenosti vím, že v deseti se tým obvykle uvolní. Utkání jsme zvládli, čehož si vážíme, ale víme, že musíme nadále pracovat na věcech, které nás trápí.

Erich Brabec (FC Sellier & Bellot Vlašim): Domácí vyhráli zaslouženě, protože využili svoji příležitost. My jsme nehráli dobře. Nevypracovávali jsme si šance, protože Vítkovice hrály dobře v blok a eliminovaly naše silné stránky. Paradoxně až po vyloučení jsme začali více běhat, více se nabízet a v nastavení jsme si vytvořili jedinou šanci, kterou jsme ale neproměnili, takže odjíždíme s prázdnou.