07.10.2018 | Tomáš Secký | Zápas

Skvělý Porcal vychytal Varnsdorfu výhru 3:1 proti Žižkovu

Foto: Tomáš Secký
Varnsdorf – Varnsdorfští fotbalisté chtěli napravit předvedenou hru z posledních dvou kol a svůj úkol splnili na jedničku, když doma porazili Viktorii Žižkov poměrem 3:1. První trefu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE si připsal Ondřej Bláha. „Kluci mi už hlásili, že mě to bude stát 1 500 korun,“ prohlásil s úsměvem na tváři po utkání.
35' Bláha
58' Kocourek
69' Rudnytskyy (pen)
82' Quintero Batioja
32' Dordič
19' Urbanec
52' Trapanovski
66' Musa
68' Otáhal
75' Stříž
Sestavy
Porcal – Zbrožek, Kozma, Kouřil, Richter – Rudnytskyy, Dordič (79. Barac), Kocourek (70. Schön), Kodeš, Bláha – Ondráček (85. Dzaba).
Na lavičce: Samoel, Kubista, Novák, Votava
Trenér: David Oulehla
Otáhal – Stříž, Vilotič, Švejdík, Urbanec – Podrazký, Batioja – Trapanovski (59. Bazal), Čermák (46. Žežulka), Dočekal (42. Volek) – Musa.
Na lavičce: Hrubeš, Beňo, Halgoš, Rondič
Trenér: Petr Mikolanda
Rozhodčí: Marek – Melichar, Vitner • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 805

Komentář

Úvodní minuty nedělního utkání mezi Varnsdorfem a Žižkovem patřily domácím. Ti do zápasu vlétli doslova hladoví a hned ve druhé minutě došlo k prvnímu ohrožení branky. Po rohovém kopu skončil míč po předchozí skrumáži ve vápně těsně nad brankou Otáhala. Další šanci si Varnsdorf připsal v deváté minutě. Přízemní centr od rohového praporku na poslední chvíli odvracel skluzem Batioja. Hosté se vrátili do zápasu a srovnali s Varnsdorfem krok. I přesto to byli ale Severočeši, kteří opět hrozili. Ve 25. minutě vyzval Dordič přihrávkou do ulice Ondráčka, kterému však pod nohy padl vyběhnutý Otáhal.

Skóre se poprvé měnilo ve 35. minutě poté, co Rudnytskyy vybojoval důležitý míč u rohového praporku a přihrál Zbrožkovi, jehož centr našel ve vzduchu hlavičku letícího Ondřeje Bláhy. Hosté chtěli na inkasovanou branku odpovědět, všechny pokusy ale likvidoval připravený Porcal. Domácí tak šli do kabin s náskokem jedné branky.

V úvodu druhé půle měli míč na kopačkách především hráči Viktorie Žižkov a v 55. minutě byli kousek od vyrovnání. Nenápadný míč posunul do vápna Žežulka a nikým neatakovaný Musa lehkou tečí zamířil na tyč. Varnsdorf zvýšil své vedení jen o tři minuty později, kdy si na odražený balon po střele Rudnytského seběhl Ondřej Kocourek a bez problému ho uklidil do sítě.

Z fotbalistů Varnsdorfu spadla nervozita a bylo to vidět na přihrávkách. Další akce v 69. minutě skončila penaltou. Ondráček se dostal do samostatného úniku a pod nohy mu podruhé v zápase skočil Otáhal, tentokrát nedovoleně, za což si vysloužil žlutou kartu a pokutový kop pro domácí. Ten proměnil stylem ala Tonda Panenka Pavlo Rudnytskyy.

Hosté nesložili zbraně a snažili se s výsledkem něco udělat. V 82. minutě nakonec propálil Porcala ze střední vzdálenosti Augusto Batioja. Jen o dvě minuty mohla přijít další branka. Po skrumáži před domácím brankářem vykopával míč z brankové čáry Ondráček. Varnsdorf si zbytek zápasu pohlídal a připsal si další tři body do tabulky, čímž poskočil na průběžné páté místo. Žižkov zůstává čtrnáctý.

Ohlasy trenérů

David Oulehla (trenér FK Varnsdorf): „Dnešní utkání se vyvíjelo tak, jak jsme potřebovali. Od začátku jsme do toho šlápli, hráli jsme, byli jsme aktivní na míči. Zapracovali jsme na útočné fázi, protože nás to hodně trápilo a přes ty věci, co jsme chtěli, jsme se prosadili. Dali jsme tři góly, prosadil se středový hráč Bláha, přesně to po nich chceme. Prosadilo se křídlo a pod-hrotový hráč. Utkání jsme měli pod kontrolou, až za stavu 3:0 jsme to mohli zahrát více zkušeně.“

Petr Mikolanda (trenér FK Viktoria Žižkov): „Věděli jsme, co nás tady čeká, byli jsme si tím jistí, ale musím pogratulovat domácímu brankáři, zaslouženě vyhrál v září hráče měsíce, protože i dneska nás vychytal. Měli jsme pět hlavičkových šancí a přesně stojí ve chvíli tam, kde má. Myslím si, že hra byla od vápna k vápnu. Řekl bych neutrální pro oba dva týmy, ale domácí byli perspektivnější ve vápně. Dali ze čtyř šancí tři góly, z toho jedna penalta. My jsme měli taky pět, šest šancí, ale vždycky jsme trefili gólmana. Pouze jediná střela mimo brankáře byla gólová.“

Ondřej Bláha (hráč FK Varnsdorf): „Řekli jsme si, že hrajeme doma a musíme změnit naši hru. První poločas se nám podařil, nasázeli jsme nějaké branky a měli to pod kontrolou. Ve druhé půli jsme si koledovali, ale dobře to dopadlo. Navíc to byl dneska můj první gól, který jsem ve druhé lize vstřelil. Jsem za to hrozně rád, ještě když to vedlo k vítězství. Kluci mi už hlásili, že mě to bude stát 1 500 Kč.“