11.10.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Arma potvrdila domácí neporazitelnost, v dohrávce 10. kola obrala o body Vítkovice

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – V dohrávce 10. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zavítali do Ústí nad Labem fotbalisté Vítkovic. Severočeši se v utkání před 1 210 diváky ujali brzkého vedení, když na gól v soutěži si museli po zápasech venku počkat v součtu 315 minut. Do černého se trefili Lukáš Matějka a také Jan Peterka, jenž prolomil svou střeleckou smůlu trvající od pohárového duelu se Slavií Praha hraném 22. 9. 2015. V závěru duelu kosmeticky upravil skóre Jan Matěj.
9' Matějka
58' Peterka
87' Matěj
33' Leibl
37' Krátký
53' Motyčka
79' Celba
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Brak, Pimpara, Leibl – J. Peterka – Krátký, D. Richter (73. Nágl), M. Bílek, D. Procházka (84. R. Dvořák) – Matějka (81. P. Výborný).
Na lavičce: Němec, Drame, Šup
Trenér: Aleš Křeček
Šustr – Celba, Mikula, V. Cverna, Končal – Motyčka (66. Ožvolda), Matěj – Macej (78. Mrázek), Súkenník, Vasiljev (62. Bzirský) – Mišinský.
Na lavičce: Simkanič, Cverna, Holiš, Hýbl
Trenér: Jiří Balcárek
Rozhodčí: Marek – Kubec, M. Novák • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 1210

Komentář

Před úvodním výkopem popřálo kromě obou kapitánů vedení Army k 90. narozeninám Stanislavu Enhertovi, jenž působil v klubu FK Ústí nad Labem dlouhá léta, vydal knihu „Arma do toho“ a v prosinci 2014 byl jako první uveden do síně slávy s titulem Sportovní legenda. Dalším bodem byla také minuta ticha za zesnulého dlouholetého funkcionáře ústeckého fotbalového klubu Jana Zemana.

Střetnutí se začalo lépe vyvíjet pro domácí, kteří se prosadili po dlouhém čekání 315 minut v soutěži na gól. Nikým nehlídaný Lukáš Matějka v deváté minutě zprava přízemní střelou přelstil Martina Šustra. O pět minut později mohli jít svěřenci Aleše Křečka do dvoubrankového vedení, když Daniel Procházka adresoval míč svému jmenovci Richterovi, který vytěžil pouze rohový kop.

Ve 24. minutě se do velké brankové příležitosti dostal po přihrávce Lukáše Matějky opět Daniel Procházka, jehož ránu vyrazil hájce hostující svatyně na roh. Před přestávkou se do tlaku dostaly Vítkovice, žádnou větší šanci si ale fotbalisté z městské části Ostravy nepřipravili, do šaten se tak šlo za příznivějšího stavu pro domácí.

V 54. minutě musel hasit selhání defenzivy opět brankář Martin Šustr, jenž nejprve vytáhl jedovku Michala Leibla z levé strany mířící ke vzdálenější tyči, zlikvidovat dokázal i následnou dorážku Daniela Richtera. Tlak pokračoval i v minutě následující, kdy pod břevno mířil Michal Bílek, hostující brankář ale vyrazil míč fantasticky na roh.

Nedůslednost hostů potrestal v 58. minutě výstavním kouskem Jan Peterka, jenž ukončil své střelecké trápení a prosadil se poprvé od 22. 9. 2015, kdy vstřelil gól v zápase MOL Cupu pražské Slavii. Za dalších sedm minut adresoval Michal Bílek míč na střed Danielu Richterovi, který dělovkou vybojoval jen roh.

Velkou příležitost snížit si připravily Vítkovice v 72. minutě, kdy nejlepší střelec hostů Martin Macej nezužitkoval brejk. Se zakončením vyčkal příliš dlouho a s Mariánem Tvrdoněm, který vyběhl proti balónu, si nevěděl rady. Čisté konto ale domácí gólman neudržel, když Arma lacině inkasovala v 87. minutě z nohou Jana Matěje z pravé strany.

Vítkovice si vytvořily v závěru druhého poločasu velký tlak, Ústí nad Labem ale nakonec těsné vedení udrželo a v soutěžní tabulce se vrací právě před svého soupeře z Vítkovic.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Začala se mi rozpadat židle, to myslím vážně – mechanicky. Začaly mi padat šroubky, až jsem se bál, jestli to není nějaké znamení, doufám, že není a nebylo. Zápas jsme zvládli a měli pod kontrolou až na hektický konec, kdy dostaneme laciný gól. V jednoduché situaci se nedomluvili dva hráči, ale gól jsme obdrželi a v závěru to byly nervy. Na začátku druhého poločasu je škoda, že jsme neproměnili nějakou šanci, kterou bychom se uklidnili. Jsem rád, že jsme utkání dotáhli do vítězného konce a bereme tři body. Chtěli jsme vyhrát, přál jsem si to hodně kvůli hráčům, některé zápasy hráli dobře, ale nezvládli jsme je výsledkově. Jsme hodně rádi a bereme s pokorou toto vítězství. Soupeř přijel s uspávací taktikou, cílem bránit svoji polovinu, čekat na standardní situaci a na brejky. Když zvládneme duel s Táborskem příští týden, můžeme se přiblížit tomu, co chceme mít po podzimu, to jest kolem dvaceti pěti bodů.“

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): „Prvních třicet minut jsem nebyl spokojený, byli jsme pasivní. Nechali jsme soupeře hrát to, co chtěl a v momentě, kdy jsme získávali balón, jsme ho rychle ztráceli. Chyběl nám pohyb a nabídka, udělali jsme poté změnu v rozestavení. Od 30. minuty byla hra trochu lepší, druhý poločas jsme chtěli výsledek nějakým způsobem zvrátit. Domácí ale trefili gól roku na 2:0, my museli hru oživit střídáními, která tomu pomohla. Vstřelili jsme kontaktní gól na 2:1, hráli jsme velké riziko směrem dopředu a chtěli vyrovnat, což se nám nepodařilo. Musíme ale začít hrát dříve než posledních deset minut. S dosavadním umístěním v tabulce není úplná spokojenost, nějaká utkání jsme během podzimu nezvládli, například v Táborsku. K většímu spokojení mi chybí bodový zisk ze hřišť soupeřů.“