08.11.2018 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 15. kola: Jihlava se rozloučí se Svědíkem, Hradec a Pardubice změří síly v derby

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Předposlední kolo čeká fotbalový podzim FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. V tom s pořadovým číslem 15 se vedoucí České Budějovice představí ve Varnsdorfu, který pět zápasů v řadě neprohrál. Druhá Jihlava se rozloučí s koučem Svědíkem, jenž přejde o úroveň výš do Slovácka. Hradec Králové a Pardubice čeká v neděli vzájemné východočeské derby.

První dvě utkání 15. kola druhé nejvyšší soutěže se uskuteční v pátek. Vítkovice od 17 hodin hostí před kamerami sázkové kanceláře Fortuna Znojmo. MFK zatím všechny domácí duely dokázal vyhrát, naposledy v něm obral o body Viktorii Žižkov. Předtím z Ostravy odjely s nepořízenou například týmy Varnsdorfu či Vlašimi. V 18 hodin zahájí rozhodčí zápas mezi Jihlavou a Ústím nad Labem. Vysočina nedávno přišla o první místo v tabulce, přímou bitvu o pole position ztratila na hřišti Českých Budějovic v poměru 0:3.

Horáky navíc opustí trenér Martin Svědík, den po střetnutí s Armou zamíří do prvoligového Slovácka. V pátek tak zažije jihlavskou derniéru. „Ústí mělo vynikající vstup do ligy. Později došlo k určitému bodovému útlumu, ale pořád jde o velmi silný celek z horní poloviny tabulky. Opírá se o týmové pojetí, dobrou organizaci hry, soudržnost, odhodlání hráčů a samozřejmě v kádru nechybí ani kvalitní fotbalisté,“ sumarizuje na klubovém webu Svědíkův stále ještě asistent Michal Šmarda.

V sobotu od 10.15 změří Sokolov síly s Táborskem a Třinec vyzve Brno. Druhý souboj přinese živě na svých internetových stránkách sázková kancelář Fortuna. Kouč Zbrojovky Pavel Šustr bere brzký hrací čas utkání jako realitu. „Už jsme si to vyzkoušeli, nic nového to není. Do Třince jedeme o den dříve, hráče jsme nabádali k tomu, aby se už v týdnu přiblížili zápasovému režimu - tedy brzy vstávat a snídat. Zápas chceme jako každé jiné utkání zvládnout, naše cíle se nemění,“ ujistil pro fczbrno.cz

V 10.15 začne i poslední sobotní představení, jeho aktéry budou Chrudim a Prostějov. V neděli zajíždí České Budějovice do Varnsdorfu. Dynamo se výhrou o tři branky nad Jihlavou vyšvihlo na první pozici tabulky. Úspěchem na severu Čech si ji bude chtít udržet. „To je bez debat,“ nezastíral v rozhovoru pro klubové stránky záložník Matěj Mršič. Současně si ale uvědomuje, že získat další tři body nebude vůbec nic snadného. „To, že Varnsdorf zatím inkasoval pouze šest gólů, o něčem svědčí. Obranu má pevnou,“ uvedl.

Klub ze Šluknovského výběžku kromě nejlepší obrany v lize také pětkrát v řadě neodcházel z trávníku poražený. Naposledy odvezl všechny body z Prostějova, Hanáky srazil dvěma trefami v závěru. Jak si povede proti lídrovi, se ukáže na konci týdne od 14 hodin. Ve stejnou dobu se poslední Žižkov střetne s jedenáctou Vlašimí. Předposlední druholigové kolo v roce 2018 uzavře derby východních Čech mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Perníkáři mají Votrokům co vracet, Hradečtí totiž vyhráli čtyři z posledních šesti vzájemných mistrovských duelů. Zbylé dva skončily remízou, Pardubice oblastního rivala na soutěžní úrovni zdolaly naposledy v květnu 2010. To ještě obě mužstva působila v divizi.