09.11.2018 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice utrpěly nevídaný debakl. Jejich dosud nedobytnou tvrz vydrancovalo Znojmo

Foto: 1skprostejov.cz
Ostrava – 15. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartovalo nečekaným způsobem. Vítkovice na svém hřišti vyhrály všech šest dosavadních zápasů a tuto bilanci chtěly potvrdit i proti trápícímu se Znojmu. Navázaly však na tragický výkon z Brna a dopřály vysoké vítězství také druhému týmu z jihu Moravy. Ve znojemském dresu zářila hlavně celá středová řada, která se výrazně podepsala pod čtyřgólové představení útočníka Jakuba Teplého, který zaznamenal čistý hattrick během 12 minut a během jednoho utkání ztrojnásobil svůj dosavadní střelecký účet v sezóně.
bez branek
32' Teplý
38' Teplý
44' Teplý
57' Teplý
64' Štrombach
82' Avdič
30' Holiš
43' Holiš
57' Cverna
59' Pašek
14' Dramé
Sestavy
Šustr - Celba, Mikula, Cverna, Hýbl - Pašek (75. Moučka), Motyčka (46. Ožvolda), Holiš, Matěj - Súkenník - Mišinský (65. Mrázek).
Na lavičce: Simkanič, Cverna, Bzirský, Praus
Trenér: Jiří Balcárek
Buček - Helísek, Avdič, Dramé, Cihlář - Mudra (75. Krčík), Kučera, Lacko (64. Ambrozek), Ordoš, Štrombach - Teplý (83. Brown).
Na lavičce: Veselý, Malár, Šulc
Trenér: Jiří Kalvoda
Rozhodčí: Slabý – Pochylý, Batík • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 578

Komentář

Že ostravský tým nečeká žádný odevzdaný soupeř, ale pořádně hladový vlk, naznačila již třetí minuta, ve které z otočky minul branku ve stoprocentní pozici Štrombach. Jinak se ale nezdálo, že by mělo utkání skončit takovým debaklem. Úvodní minuty byly vyrovnané, oba celky se snažily útočit, ale další šance nepřicházely. Vítkovicím nevycházely brejky, Znojmo sice mělo územní převahu, ale do dalších příležitostí se nedostávalo.

Zlom přišel v závěrečné dvacetiminutovce první půle. Znojemská záloha začala výrazně přehrávat středovou řadu soupeře a vytvářela jednu šanci za druhou. Nejprve ještě skvělým dvojzákrokem zachránil Šustr čisté konto proti střele Štrombacha z druhé vlny a následné dorážce Kučery, ve 32. minutě už ale šli hosté do zaslouženého vedení. Ordoš výbornou přihrávkou za obranu do vápna vyzval k zakončení Jakuba Teplého, který si tváří v tvář brankáři poradil jemným obloučkem.  

Jenže to nebylo vše. Jen o 6 minut později sehráli hosté další nádhernou kombinační akci, kterou založil opět Ordoš. Kolmicí uvolnil Štrombacha, který z levé strany přiťukl míč na malé vápno opět Jakubu Teplému, který v pádu nezadržitelně skóroval. Další komplikací pro Ostravany byla červená karta po druhé žluté (přičemž první byla úplně zbytečná za zakopnutí míče) pro Holiše a s nabídnutou přesilovkou se hosté vypořádali nejlépe, jak mohli. Hned z následujícího trestného kopu z 18 metrů totiž znovu Ordoš prostřelil zeď, poněkud překvapený Šustr míč jen vyrazil před sebe a pohotový Jakub Teplý uzavřel čistý hattrick.

Z kabin přišli domácí značně nabuzení a projevili snahu s výsledkem ještě něco udělat. Jenže jejich kombinace se utápěly v nepřesnostech a za celý zápas vyslali jedinou střelu na branku, již v 7. minutě po zakončeném brejku. Jedinou větší příležitostí po změně stran byla hlavička Paška mimo branku po trestném kopu.

To v pohodě hrající hosté hýřili nápady i po změně stran a nadále rozebírali vítkovickou obranu na součástky. Mudra v brejku nechal vyniknout Šustra a Teplý promáchl dorážku do prázdné branky. Přesto se čtvrtého gólu dočkal. V 57. minutě Ordoš naznačil střelu a následně prostrčil míč dvojici spoluhráčů, která vybíhala možná z ofsajdové pozice, ale rozhodčí to pustili a po přihrávce do prázdné branky Jakub Teplý nezaváhal. 

Vítkovice se úplně sesypaly a do konce zápasu už byly Znojmu pouze sparingpartnerem. V plné nahotě se jejich rezignace ukázala v 64. minutě, kdy tak dlouho čekaly na odmávání ofsajdu, až se za míčem rozběhl z regulérní pozice startující David Štrombach a samostatný únik zakončil tvrdou ranou na pravou ruku vybíhajícího Šustra. Poslední hřebíček do domácí rakve pak zatloukl 8 minut před koncem stoper Muamer Avdič přesnou dorážkou střely zpoza vápna po rozehraném rohovém kopu. 

Dosud nepoškrábaná vítkovická tvrz byla během 90 minut dokonale smetena z povrchu zemského. Znojemští ovládli celý zápas ve velkém stylu a nechali zapomenout na čtyřzápasovou sérii porážek. Na branku soupeře vyslali nevídaných 16 střel a jako první druholigový tým v ročníku dosáhli na více než 4 vstřelené góly v zápase. Nejvyšší vítězství dosavadního průběhu celé soutěže bylo pro ně sladkou odměnou.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): Pro mě je to zklamání. Nedokážu si vysvětlit, že hráči doma vyhrají šest zápasů, dostanou jen dva góly a plní určité pokyny, aby v posledním podzimním utkání takhle vybouchli. Jsou to profíci a za své výkony na hřišti by měli nést odpovědnost. Znojmo nás přehrávalo ve všech směrech a vyhrálo zcela zaslouženě. My si to musíme rozebrat v kabině.

Leoš Kalvoda (1.SC Znojmo FK): Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Přál jsem si ve Vítkovicích zvítězit, protože jsme to potřebovali. Snad nám to pomůže do posledního podzimního zápasu s Hradcem. Dnes musím hráčům poděkovat. Jsem spokojený s výsledkem i předvedenou hrou.