12.11.2018 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Ledecký: V Budějovicích jsem spokojený, teď bych odcházel nerad

Foto: dynamocb.cz
Praha – S deseti góly je aktuálně nejlepším kanonýrem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, z toho hned polovinu jich zvládl nastřílet ve třech říjnových utkáních. Pětadvacetiletý útočník David Ledecký chce svými brankami vrátit českobudějovické Dynamo zpátky mezi domácí fotbalovou elitu a jak sám nejlepší hráč soutěže za uplynulý měsíc říká, na jihu Čech je zatím navýsost spokojen.

Jaké byly vaše fotbalové začátky?
Začínal jsem ve Staré Boleslavi, kde mě rodiče vychovali a táta odmala trénoval. Na nějakém halovém turnaji si mě vyhlédla Sparta a s taťkou jsme si řekli, že to zkusíme. Od jedenácti let jsem tedy působil, s nějakými krátkými pauzami, v letenském týmu.

Ale do A týmu jste se nedostal. Nemrzí vás to?
Později jsem se i párkrát dostal na hostování, avšak cesta do tamního A týmu je velmi složitá. Zahrál jsem si tam i juniorskou ligu, ale dospělý fotbal už jsem šel hrát jinam. Spíš lituji, že jsem tam byl tak dlouho a neodešel jsem z juniorského fotbalu do dospělého dříve.

Čím vás vlastně fotbal tak učaroval?
Můj taťka i starší brácha hrávali ve Staré Boleslavi, takže jsem neměl moc jinou možnost, ale ne, že by mě nutili, spíše to šlo samo. Chtěl jsem se vyrovnat bráchovi a fotbal pak pro mne byl vším.

Poslední dva roky jste hrával v Polsku, proč jste se rozhodl pro návrat zpět?
Bylo to i kvůli rodině, neboť se mi narodil syn, avšak hlavně v Gorniku Zabrze jsme měli skvělou první sezónu a postoupili jsme, ale druhý rok jsem už v první lize tolik nenastupoval a po hostování jsem se rozhodl vrátit zpět do Čech. Zatím musím říct, že jsem spokojen.

Řešil jste i nějaké jiné nabídky?
V Polsku jsem měl ještě rok smlouvu, takže jsem čekal, zda-li se tam vrátím na přípravu, či nikoliv. Nakonec jsem vzal nabídku Budějovic a jsem tady.

Asi toho nelitujete, protože během dvanácti zápasů jste dal deset branek. To vypadá na životní formu...
Je to tak. Hrajeme nahoře a padá mi to tam, takže z tohoto hlediska je to zatím super.

A čím to je, že jste se tak rozstřílel?
Těžko říct. Hraji pravidelně, předvádíme dobrý fotbal... Já i moje rodina se tady cítíme dobře, takže při zápasech mám čistou hlavu a jde to tak nějak samo.

Hattrickem jste sestřelil Hradec Králové. Byl to pro vás klíčový zápas?
Nevím jestli pro mě. Pro nás je klíčový každý zápas, hrajeme o postup a nekoukáme, jestli dávám góly já nebo někdo jiný. Můj cíl je s Budějovicemi postoupit, na počet branek se nedívám.

Porazili jste Hradec i Jihlavu, což jsou vaši přímí konkurenti. Je to velká výhoda?
Určitá výhoda to je, ale sezóna je ještě dlouhá. Často rozhodují zápasy venku u slabších soupeřů, kdy jsme to občas nezvládli. Porazit přímé konkurenty je však dobrý základ.

Díky vaší skvělé říjnové formě jste získal cenu pro hráč měsíce. Co na to říkáte?
Pro mě je to poprvé, ale podle mě by ji měl dostat někdo jiný. Góly jsem dával, ale herně tam mám ještě dost nedostatků. I v týmu by se našli jiní hráči, kteří by si to zasloužili víc než já.

Cítíte již zájem jiných mužstev o vaše služby?
Vůbec nad tím nepřemýšlím, soustředím se na poslední dva zápasy. Navíc jsem tady spokojený a nerad bych teď odcházel.

V čem je největší síla Českých Budějovic?
Když vezmu poslední zápas, tak určitě týmové pojetí hry. Naučili jsme se hrát výborně dozadu a směrem dopředu máme skvělé hráče, díky kterým se dokážeme prosadit. Celkově máme na všech postech nadstandardní kvalitu a snad budeme nadále pokračovat v tom, co zatím předvádíme, a na konci sezóny to bude stačit.

Dostáváte se do toho nejlepšího fotbalového věku, jaký máte osobní cíl?
Momentálně je to postup s Budějovicemi. Samozřejmě bych chtěl hrát ligu a dávat góly, ale momentálně jsem tady od toho, abych pomohl týmu do FORTUNA:LIGY. Dál se uvidí.

Foto: dynamocb.cz