10.11.2018 | David Sokol | Zápas

Táborsko vyškolilo Sokolov v efektivitě a vyhrálo poprvé venku

Foto: Karolína Kabíčková (fctaborsko.cz)
Sokolov – Předposlední kolo podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY proti sobě svedlo desátý Sokolov a předposlední Táborsko. Baníkovci měli celé utkání jednoznačně navrch, ovšem fotbal se nehraje na styl, leč na góly, a ty dokázali dát jen hosté. Díky efektivnímu útoku tak Jihočeši slaví svou první letošní výhru na hřišti soupeře.
bez branek
67' Pilík
72' Pfeifer
59' Mejdr
65' Ševčík
74' Kučera
77' Ndiaye
84' Hasil
Sestavy
Jakub Dvořák I. – Stropek, Mejdr, O. Ševčík, A. Čihák (59. Machek) – Glaser, Hlavatý, Liener (52. Štípek) – Vávra, Jakub Dvořák II., A. Ševčík (73. Voleský).
Na lavičce: Belaň, Mišůn, Ruml
Trenér: Vítězslav Hejret
Toma – Navrátil, Hasil, Ngimbi, Šandera – M. Kučera, P. Pilík, Prošek (70. Pouček), Pfeifer (90+2. Nerad), Kopřiva – Ndiaye (89. Musiol).
Na lavičce: Zadražil, Frýdek
Trenér: Kamil Tobiáš
Rozhodčí: Vojkovský – Vlasjuk, Antoníček • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 590

Komentář

Po krátkém vzájemném oťukávání v úvodu utkání se jako první dopředu začali tlačit baníkovci, kteří takřka vůbec nehodlali půjčit míč soupeři a předváděli zdařilou ofenzivní kombinační práci. Ovšem Táborsko tento styl hry akceptovalo, pevně sevřelo své obranné řady a nepouštělo soupeře, i přes jeho velký tlak, do nebezpečné blízkosti Tomovy branky. Po zhruba čtvrthodině hry se dokonce právě i Táborští začali dostávat do útoku, nejblíže úvodnímu gólu byl Jakub Kopřiva, jehož přízemní střela z kraje vápna ale mířila jen o pár centimetrů vedle pravé tyčky. Podobné akce hostů však byly poměrně sporadické a brzy se Sokolov vrátil do tempa.

Baník hrozil zejména z ohromného množství centrů do vápna, ve vzduchu ovšem domácí dokázali úřadovat jen zřídkakdy, minimálně tedy co se útočné aktivity týče. Navíc ke větším šancím se Západočeši stále ne a ne dostat, a pokud si vůbec dokázali vybojovat prostor pro střelu, vše zlikvidoval pozorný Michal Toma. Ten se nejvíce blýskl při dalekonosné ráně Adama Čiháka krátce po polovině první části zápasu, když díky svému dobrému postavení vyrazil jedovatý projektil do bezpečí. Sokolovští svého soupeře doslova zamkli na jeho polovině, jenže stále naráželi na neprostupnou modrobílou zeď, a tak zanedlouho skončil první poločas bez jakékoliv změny skóre.

Zato ve druhém poločase nabrala hra opravdu rychlý spád, prvních několik minut se sice odehrávalo v prakticky shodném tempu jako v první půli, ovšem brzy se na hřišti strhla skvělá podívaná. Domácí kapitán Petr Glaser, který se postavil k exekuci přímého kopu z ideální vzdálenosti, nakonec však jen orazítkoval břevno hostující branky. Krátce poté ale po tvrdém souboji zůstal na trávníku ležet v bolestech se svíjející Adam Čihák a po několikaminutovém ošetřování musel být nejen odnesen na nosítkách ze hřiště, ale záhy i odvezen sanitkou do nemocnice.

Pro Baník to nebyla jediná rána, která ovlivnila utkání, v 67. minutě dostali totiž možnost zahrát nebezpečný přímý kop i hosté. Ten si vzal na starost Pavel Pilík a předvedl střelu, za kterou by se nemusel stydět žádný fotbalista, když poslal míč ukázkově do levé šibenice. O pět minut později si navíc Sokolov sám zatloukl další hřebík do své rakve, obránce Daniel Stropek si neporozuměl s brankářem Dvořákem a zpackanou malou domů namazal Lukáši Pfeiferovi, pro kterého už nebylo vůbec těžké zakončit přesně do sítě. Baníkovci se sice vší silou drali za snížením, ovšem přes čarujícího Tomu podporovaného kvalitní defenzívou Táborska neměli šanci na jakýkoliv bodový zisk, a hosté se tak mohli radovat z nesmírně cenných tří bodů za výhru 2:0.