19.11.2018 | Zdeněk Kamínek ml. | Aktuální zprávy

Výkonný ředitel Ústí nad Labem Petr Heidenreich o Memorandu: Nejtěžší bylo přesvědčit trenéry

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Memorandum o spolupráci mezi oběma kluby podepsalo vedení FK Ústí nad Labem a FK Teplice v pátek 16. 11. 2018. Podle obou klubů se jedná pouze o nastavení pravidel, přesto ne všichni členové týmů byli zprvu přesvědčeni o tom, že se jedná o správnou věc. Efektivnost pro oba kluby má deklarovat smlouva, ve které je mimo jiné řešeno, jakým dílem se Teplice i Ústí nad Labem podělí finančně při prodeji hráče.

„Troufnu si říct, že nejtěžší bylo přesvědčit trenéry o tom, že je to výhodné a že musíme vychovat hráče. Prošli jsme si na jaře peklem, kdy jsme si museli najmout osm cizích hráčů, což bylo drahé, nákladné, logisticky náročné. I to byly momenty, které k tomuto přispěly a v neposlední řadě reorganizace českého fotbalu. Spolupráce by měla být takto nastavená, musím poděkovat předsedovi mládeže Václavu Kožíškovi, velkou roli v tom sehrál také náměstek MUDr. Jiří Madar, když oba přišli s tím, že takto to chtějí a domluvili se s vedením Teplic. Řekli, ať my jako šéfové to nastavíme, a tak s Petrem Hynkem jsme připravili střeva a domluvili se na konkrétních věcech jako procentech z prodeje a podobně. Princip je jednoduchý, vychovat hráče do profesionálního fotbalu, aby hrál v Teplicích nebo v Ústí nad Labem. Když se povede nějaký extra talent a bude o něj zájem z venku, poté je to nějaký společný produkt, který můžeme zpeněžit a jako bychom prodávali cokoliv. Není to nic tajného, akciová společnost má rozpočet 15 milionů Kč, zapsaný spolek jako mládež disponuje 11 milióny Kč. Dělíme se nastaveným dílem podle toho, kde jak dlouho hráč byl a podobně,“ promluvil o pozitivech výkonný ředitel FK Ústí nad Labem Ing. Petr Heidenreich.

„Je to zásadní moment ve spolupráci. Vracíme se k něčemu, co již dříve existovalo. Fotbal se vyvinul takovým způsobem, že se přenastavuje nový koncept mládeže. Z toho vyplynuly nějaké skutečnosti, nastavil se nový přestupní řád, musím říct, že dlouhodobě se potýkáme s tím, že jsme pořádně žádného hráče nevychovali. To mluvím za Ústecký kraj, bylo potřeba něco udělat, toto může být nástroj k tomu, že bychom na severu Čech mohli hráče udržet tak, že bychom se mohli podílet na jejich vývoji a nebrzdit je. Není to oficiální, ale i trenéři A-týmů jsou spolu v kontaktu a o hráčích se baví. Toto fungovalo i bez oficialit. Jak říkal Václav Kožíšek, někdy ega mládežnických trenérů a jejich ješitnost byla taková, že hráče nechtěli pustit a tím jsme jejich talent možná i zabili. Zkrátka se chceme orientovat na vývoj hráčů. Když bude pro ně prospěšné jít hrát do Teplic vyšší soutěž, uděláme to a tímto způsobem jsme si nastavili pravidla, podle kterých to budeme dělat. Když jednou šel hráč od nás do Teplic, málokdy se vrátil nebo pokud putoval opačným směrem, bral to jako degradaci. Všichni okolo byli zklamaní, my ale přesvědčujeme rodiče, trenéry, že to není nic, co by mělo hráče poškodit, neboť nám záleží na rozvoji hráče,“ pokračoval.

Výkonný ředitel vyloučil, že by FK Ústí nad Labem byl bez ambicí postoupit. „Kdybychom měli na kontě v soutěžní tabulce pětatřicet bodů, o postup bychom hráli z důvodu, že nám to sportovně vyšlo. Ambice máme co nejvyšší. Když jsme po pěti kolech vedli soutěžní tabulku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, mnozí nás do vyšší soutěže posouvali, ale my stále říkali, že si toho vážíme, radujeme se, ale víme, kam patříme. Klub na postup v současné chvíli není připraven, nemáme B mužstvo, tuzemská nejvyšší fotbalová liga není jednoduchá, jsou rozdíly v rozpočtech. Teplice mají třikrát větší zhruba než my a pohybují se okolo desátého místa. Od nás mluvit o postupu by bylo nyní troufalé, ale rozhodně to není tak, že bychom se smířili s nějakým cílem. Kdyby se nám dařilo, uděláme pro to vše, neboť v první lize by nás čekalo spoustu peněz a fotbal jako jediný ze sportů se umí částečně samofinancovat. Ligová fotbalová asociace to drží v rukou, pumpuje do televizních práv peníze, vyjednal se nový televizní kontrakt a získali se noví partneři. FORTUNA:LIGA je i finančně zajímavá pro klub jako je Ústí nad Labem a tvrdím, že struktura klubu je téměř hotová,“ doplnil a zmínil se o hostování Martina Jindráčka, který měl být ukázkou spolupráce.

„Martin Jindráček je případ toho, že spolupráce je, i když u některých vyvolal špatné emoce. Byl o něj zájem z jiných ligových klubů, ale teplické prostředí zná, kdežto nějaký nováček by se s prostředím sžíval. Nás jeho odchod samozřejmě trápil, na klubu jsme měli diskuze, někteří byli pro, někteří naopak. Ani trenérovi se do jeho odchodu příliš nechtělo, i vůči fanouškům to nebylo správné. Byli jsme na vrcholu tabulky, tím pádem svým způsobem ztratili jsme jakési ambice, ale není to o jednom hráči. Jestli se podaří zobchodovat do Teplic, to je to, co my chceme, vzájemně si pomáhat. Když bude příležitost vydělat, jsme obchodní společnosti a musíme to takto udělat. Měli bychom s Martinem Jindráčkem pravděpodobně v tabulce více bodů, ale při podpisu smlouvy v létě jsme byli společně domluveni, že při nabídce z vyšší soutěže ho uvolníme,“ objasnil.

„Sháněli jsme dalšího útočníka, Martin Jindráček podával velice dobré výkony v Ústí nad Labem. Můžeme poděkovat vstřícnému kroku Army. Uvidíme, jak dopadne podzim a poté budeme řešit jeho další působení,“ přispěl pohledem na věc ředitel FK Teplice Ing. Petr Hynek.

„Spolupráce je o tom, že někdy partner musí ustoupit. Teplice nám nasměrovaly hráče před sezónou, mohly hráče poslat jinam. Nyní byla řada na nás. Naši ambiciózní trenéři nejsou nadšení, když jim nějakého hráče vytrhneme do Teplic, ale musíme hledět na rozvoj hráče bez ohledu na to, jak skončíme v soutěžní tabulce. Musíme ustoupit, je to naše filozofie mládeže v Ústí nad Labem. V mládeži neřešíme výsledky, v Teplicích nyní mají lepší podmínky a i lepší kvalitu,“ komentoval celou věc obecně člen představenstva FK Ústí nad Labem Václav Kožíšek.

Pokud by byl v hledáčku Teplic někdo další, severočeské kluby se nejdříve poradí mezi sebou. „Je pravda, že v podpisu je skryté „právo první moci“. Vzájemná spolupráce i blízkost dříve byla za Františka Hrdličky. Teplice zde měly akcionářský podíl, jsme od sebe kolem dvaceti kilometrů, děláme tutéž činnost, i když mají na to více peněz, silného vlastníka. My máme v zádech město, které nás podporuje, a i logisticky je to jednodušší, když kluci jsou z Ústeckého kraje. Na jaře jsme museli klukům platit byty, cestovní náhrady, kdežto tito hráči bydlí zde. Je přirozené pro ně být doma, ve sportu hraje roli, když přijdou do známého prostředí, a když i mladí hráči budou pendlovat mezi Teplicemi a Ústím nad Labem, budou stále v přirozeném prostředí a to se bude podílet na jeho vývoji,“ nechal se slyšet Ing. Petr Heidenreich.

„Hlavním přínosem je, že chceme otevřenou a vzájemně prospěšnou spolupráci. Cílem je budovat oba týmy z místních fotbalistů, kteří mají takový vztah k regionu. Myslíme si, že tento systém může odhalit vhodné talenty, které bychom začleňovali až do vrcholového mužstva. Na kalkulaci je příliš brzy, systém je rozjetý, formálně je dán, po nějaké době budeme vyhodnocovat efektivnost a finanční stránku,“ řekl předseda představenstva FK Teplice Ing. Pavel Šedlbauer.

„Líbilo by se nám zhodnotit každý rok Edina Džeka (smích). Máme interní cíl za rok najít kolem dvou až tří talentů, co mají potenciál, co by mohli v nějakém časovém horizontu dostat se do A-týmu. Každá strana musí mít jistotu, že to bude pro ni efektivní. Obě strany byly otevřené, našly se nějaké kompromisy, až se došlo ke smlouvě. Rozpočet máme k 80 milionům Kč, z toho náklady na mládež jsou okolo 14 milionů Kč,“ řekl závěrem.