10.12.2018 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Neček: Nespal jsem, trpěla i rodina. Vedení musím poděkovat za důvěru

Foto: fotbaltrinec.cz
Praha – Fotbalisté Třince měli překvapivě špatný vstup do podzimní části soutěže, když se po sedmi kolech nacházeli s jedním bodem poslední. Vedení však Jiřího Nečka u kormidla prvního týmu podrželo, což se ukázalo být dobrým tahem. Slezané zabrali a začali stoupat tabulkou. Navíc listopadové výhry nad Žižkovem, Brnem a Prostějovem kouči Nečkovi vynesly cenu pro trenéra měsíce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Na konci srpna by vás asi nenapadlo, že ještě během podzimu získáte cenu pro trenéra měsíce...
To je pravda. Náš rozjezd byl velmi špatný a mohlo to dopadnout tak, že bych skončil a bylo by to úplně naopak.

Sedm zápasů a jeden jediný bod. Co stálo za tak špatným vstupem do sezóny?
Trošku jsme to podcenili. A ne že bychom hráli nějak špatně, ale holt výsledkově se nám vůbec nedařilo a potřebovalo se takříkajíc trošku kopnout do mužstva.

Ve většině případů by asi trenér na své židli s takovou bilancí nevydržel...
Je to tak. Většinou se taková situace oživí výměnou trenéra, čímž se mužstvo nakopne. Tentokrát však mělo vedení větší trpělivost a řeklo, že celý realizační tým má podporu a náš konec nechtějí. Celkově to pak tým nakoplo a dá se říct, že jsme to zvládli. Jsem hrozně šťastný a vedení musím poděkovat za důvěru.

Nastala i chvíle, kdy jste vy sám o rezignaci uvažoval?
Musím přiznat, že ano. Člověk chce, aby mužstvo hrálo nahoře stejně jako dříve a jakožto profesionál přemýšlí zodpovědně. V jednu chvíli jsem si říkal, že by bylo lepší, abych skončil a převzal to někdo jiný.

Co bylo tím zmíněným úspěšným nakopnutím?
V podstatě jsme nepřistoupili k tomu, že bychom týmu nějak ubírali zátěž, ale spíše obráceně. Přitvrdili jsme a nakonec se nám to vrátilo. V závěrečných kolech jsme pak měli i trošku navrch a zvládli jsme to.

Tým na konci srpna doplnili Kušnír a Schwendt, jak do rozjetého vlaku zapadli?
Ondra je zkušený borec a hodně nám pomohl i po stránce stmelení týmu. Jde vidět, že už je starší hráč, který má něco za sebou a ví jak na to. Šventík byl pro nás trošku neznámá. Musím přiznat, že byl na doporučení a já jej příliš neznal. Všechno se to událo narychlo, ale určitě toho nelituji, byl přínosem a ke konci nám pomohl i brankami.

První jmenovaný se ihned stal kapitánem, to není úplně typické...
Je to tak, bylo to rychlé, leč mužstvo to bralo pozitivně. Všichni věděli, jaké má zkušenosti a my ho do toho určitě nějak nenutili, spíše jsme se v klidu všichni domluvili.

A budou oba pokračovat i na jaře?
Budou, nechceme mančaft nijak rozbíjet.

Krizi z úvodu jste překonali výhrami nad Petřkovicemi, Sokolovem i Varnsdorfem, pak ale přišel debakl 0:7 s Olomoucí. Nebyla to pro tým už příliš krutá facka?
Pohárová utkání jsou úplně něco jiného než mistrák, takže jsme si z toho nedělali těžkou hlavu. Základní sestavu jsme šetřili na další ligová utkání, protože jsem věděl, že nás nečeká nic jednoduchého. Sice jsme tedy s Jihlavou i Hradcem prohráli, avšak i tak jsme oba soupeře přehráli a zjistili, že to jde.

Jak jste to prožíval? Vrátila se vám třeba i chuť do fotbalu?
No, řeknu to na rovinu. Předtím jsem nespal a určitě tím trpěla rovněž má rodina. Za zlepšení a poslední výsledky určitě vděčím také hráčům a realizačnímu týmu, takže získaná cena není jen pro mě, ale pro nás všechny.

V posledních pěti kolech jste pak získali 13 bodů. Co je najednou jinak?
Začali jsme hrát výborně v obrané fázi a hodně nás podržel také Jirka Adamuška. Postupně jsme šli nahoru také výsledkově, což se pak projevilo i na bodovém zisku.

Není škoda, že je již konec podzimu?
To jsem také říkal. Kdyby se hrála ještě další dvě kola jako v nejvyšší soutěži, tak by nám to možná pomohlo a byli bychom trošku výše. (smích)

I tak jste se dostali blíže ke středu tabulky, jste již klidnější?
Já osobně klidnější nejsem. Klidnější budu až s nějakými dvaatřiceti body na kontě. Určitě nyní budu dbát na to, aby se mužstvo nějakým způsobem neuspokojilo a abychom znovu nespadli tam, kde jsme byli na začátku.

Na čem musíte nejvíce zapracovat v zimní přestávce?
My už to máme tak trošku dané, ale určitě popracujeme na kondici. Hráči teď dostali větší volno, takže se budeme muset znova pořádně rozběhat, abychom do jarní části soutěže dobře vstoupili. Ještě nemáme zdaleka vyhráno a jsme si toho vědomi. Na to, abychom se pohybovali někde okolo pátého místa, nás čeká ještě hodně práce.

Máte již vytipované posily, nebo se opravdu budete snažit hlavně udržet kádr pohromadě?
Posily vytipované samozřejmě máme, určitě chceme doplnit každou řadu. A můžu říci, že jednáme i mimo Česko, takže se pokusíme získat i nějakou zahraniční akvizici.

Máte za sebou hodně náročný podzim, už máte plán odpočinku?
Hlavně budu s rodinou. Teď jsme zrovna na cestě do Luhačovic, takže si tam určitě odpočinu a pak si užiji svátky v rodinném kruhu. Moc se na to těším.

Foto: fotbaltrinec.cz