04.01.2019 | Martin Hruzík | Rozhovory

O místo v lize se poperu, hlásá vítkovický Celba

Foto: mfkv.cz
Praha – Dlouho se ostravský Josef Celba neúspěšně rval o stabilní místo v Baníku, až nakonec odešel na hostování. V Třinci se to však úplně nevyvedlo, leč ve Vítkovicích to bylo již jiné kafe a rychle si vydobyl místo v základní sestavě aktuálně desátého celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Odměnou je mu šance se poprat o další ligovou šanci.

Kariéra pravého krajního obránce se rozvíjela velmi slibně, když už v polovině září 2015 odehrál celý ligový zápas na Dukle, kde však Baník Ostrava prohrál 1:4. Následovalo pár posbíraných startů v nejvyšší soutěži i během následné jednoleté anabázi slavného týmu ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Loňskou sezónu Celba strávil na hostování v Třinci, od kterého si sliboval větší herní vytížení v profesionální soutěži, leč opak byl pravdou. Starty sbíral jen za juniorku a v druhé nejvyšší soutěži si připsal pouze pár minut.

Pro loňský podzim si tak vybral hostování ve Vítkovicích, které taktéž hrají FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU. A toto rozhodnutí se ukázalo jako správné, neboť třiadvacetiletý bek si v družině Jiřího Balcárka rychle vydobyl stálé místo v základní jedenáctce a na podzim patřil k oporám. "Během toho půlroku jsem podle mě podával stabilní výkony bez výkyvů a po delší druholigové pauze jsem se opět vyhrál," zhodnotil své výkony Celba, který věří, že se přiblížil další prvoligové šanci: "Myslím, že jsem se tomu přiblížil, nechci však usnout na vavřínech či stagnovat. Naopak, pořád se musím výkonnostně posouvat dál."

Potěšen však není jen svými výkony, ale také výsledky celého mužstva. "V kabině jsme hodně spokojeni. Bohužel nám nevyšly poslední tři zápasy, jež nám pokazily dojem z celého podzimu. Všichni soupeři byli kvalitní a soupeři tam spadlo všechno a nám naopak nic, avšak musím přiznat, že náš herní projev nebyl příliš dobrý. Nemyslím, že jsme museli prohrát takovými gólovými rozdíly, ale bohužel se stalo. Už na to nemyslím a věřím, že ostatní kluci jsou na tom podobně. Jednadvacet bodů je slušných, vždyť jsme získali více bodů než za poslední dva podzimy Vítkovic ve F:NL. Samozřejmě bychom to chtěli zopakovat i na jaře. Pokud u toho tedy budu," ohlíží se mladý obránce, který si fotbalový podzim ještě prodloužil.

"Kluci z Vítkovic skončili dříve, já ještě za odměnu trénoval s A týmem Baníku Ostrava až do půlky prosince," vysvětlil Josef Celba, jenž si od sportu neoddychl ani přes Vánoce. "Preferuji aktivní odpočinek, takže hraji badminton, chodím na hory a podobně." Díky tomu se však na Štědrý den nemusí tolik šidit: "Kapra moc nejím, takže mi mamka udělala tresku, a dal jsem si i bramborový salát. Já se příliš neomezuji, s váhou nemám problém."

Moc dlouhou pauzu si oproti dalším hráčům Vítkovic, kde hostuje z Baníku Ostrava, neužil, protože už ve čtvrtek se hlásil na tréninku Bohumila Páníka. "Ve Vítkovicích se ke mně chovali slušně a na rovinu, to je vždy nejlepší. Poděkovat však musím hlavně trenérům Balcárkovi a Paulovi, moc si vážím toho, že mi dali šanci. Uvidíme, jak to bude, ale teď nastupuji do přípravy s Baníkem Ostrava a poperu se o místo," hlásá odhodlaně Josef Celba, jehož ocenil také vítkovický trenér Balcárek: "Tady se svými výkony vypracoval nahoru, sám bych ho hodnotil jako jednoho z nejlepších hráčů. Baník si jej nyní vzal do přípravy prvoligového mužstva, takže kluci vidí, že se mohou přes Vítkovice dostat do nejvyšší soutěže."