30.01.2019 | Martin Jindra | Aktuální zprávy

Nečekaný zvrat, Mashike v Budějovicích hostovat nebude. Trenérovi se omluvil prostřednictvím videa

Foto: Michal Bártík (dynamocb.cz)
Útočník Slovanu Liberec Elvis Mashike Sukisa měl na jaře hostovat v Českých Budějovicích, tedy v týmu, který ho přivedl do profesionálního fotbalu a ve kterém před rokem a půl podepsal první profesionální smlouvu. Po půl roce v Liberci měl vedoucímu celku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pomoci v jarních bojích o postup do nejvyšší soutěže. V Dynamu však nevydržel ani týden.

Čtyřiadvacetiletý útočník přitom prostředí Českých Budějovic dobře zná z minulé sezóny. Odehrál v ní za jihočeský klub 27 zápasů, ve kterých vstřelil 7 branek a stal se tak nejlepším střelcem týmu. Nejen za to si vysloužil přesun do prvoligového Liberce. Za něj však na podzim nastoupil během devatenácti zápasů jen šestkrát v základní sestavě a vstřelil jednu branku. Po příchodech útočníků Musy a Kozáka jej chtěl Liberec poslat na hostování.

Rodák z Demokratické republiky Kongo měl zasáhnout do sobotního utkání Českých Budějovic proti Příbrami. Trenéři a spoluhráči však na jeho příchod čekali marně. Jak se Mashike rozhodl a proč tak učinil, se trenér Horejš dozvěděl až z videonahrávky, kterou mu africký fotbalista poslal. V ní lámanou češtinou vše vysvětloval a omlouval se. „Já vím, že vám bude líto, že jsem odešel. Promiňte mi za to, ale moje sebevědomí mi nedovolí, abych v Českých Budějovicích zůstal. Omlouvám se, že jsem odešel, aniž byste o tom dopředu věděli,” uvedl například ve videu. V jihočeském klubu pro jeho chování neměli pochopení.

„Elvis u nás vydržel pět dnů. Po tom, jak se v klubu za tuto dobu prezentoval a jak se zachoval v sobotu, již o jeho služby ani nemáme zájem. Tohle bohužel nebyl ten Elvis, kterého jsme v roce 2017 přivedli z třetiligového Vltavínu a který nám v loňské sezoně svými góly hodně pomohl," uvedl pro klubový web generální manažer Dynama Martin Vozábal.

Další působení konžského útočníka je nejisté. Nyní trénuje s juniorkou Liberce a klub hledá další varianty pro jeho hostování. „Můžeme potvrdit, že Elvisovo hostování v Českých Budějovicích nedopadne. Hráč by se zatím měl připravovat s naší juniorkou a vzniklá situace se bude dál řešit,“ řekl sportovní ředitel Liberce Zdeněk Koukal.