07.02.2019 | Radek Štohl | Aktuální zprávy

Změny ve Znojmě! Došlo k výměně trenérů i managementu, skončil Ordoš

Foto: 1scznojmo.cz
Znojmo – Perný začátek února má za sebou fotbalový klub ze Znojma. Jihomoravský výběr se rozhodl pro odvolání hlavního trenéra Leoše Kalvody, který se ujal role výkonného a sportovního ředitele. Na místo Kalvody dosedl František Šturma. Ve Znojmě již nebude pokračovat útočník Michal Ordoš.

Leoš Kalvoda byl do pozice hlavního trenéra jmenovaný loni v lednu. Během ročního období však nepřesvědčil, celkově se mu podařilo získat jen sedm ligových výher, což je na ambiciózní celek nelichotivá bilance. „Jaro ani podzim nebyl podle našich představ. Bylo hodně zraněných hráčů, ale tohle se ve fotbale děje. Museli jsme se s tím porvat a začít přebudovávat mužstvo. Ke všemu jsme nezvládli mistrovská utkání, která byla o něčem jiném. Z toho důvodu bylo logické, že nějaká změna přijde,“ pronesl Kalvoda na středeční tiskové konferenci.

Znojemský klub však zkušeného kouče ze svých řad nevypustil, naopak ho čekalo jmenování do funkce výkonného a sportovního ředitele. Tím uvolní ruce majiteli Jiřímu Tunkovi, který bývá časově zaneprázdněný. „Ve fotbale jsem zažil už spoustu různých situací. Dostal jsem šanci zase na jiném postu. Budu se snažit klubu pomoci, dělat skauting a přivést nové hráče,“ dodal šedesátiletý trenér.

Do pozice hlavního kouče se Znojmu podařilo dosadit Františka Šturmu. O čtrnáct let mladší trenér si největší úspěch připsal na Slovensku, kde s klubem MFK Zemplín Michalovce postoupil do první ligy i přesto, že věkový průměr kádru byl jednadvacet let. „Cílem je zachránit Znojmo ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Snažíme se přivést jednoho nebo dva hráče do útoku, takže ještě někoho zkoušet budeme. Ale jinak je kádr uzavřený. Zahraniční hráči musí být lepší než místní. Aby tu mohli být, musí dokázat, že jsou lepší. Je mi jedno, odkud kdo je, ale koukám na fotbalovou a lidskou stránku,“ řekl Šturma, který má v týmu deset zahraničních fotbalistů.

V kádru se již však nebude moci spoléhat na zkušeného Michala Ordoše, šestatřicetiletý fotbalista začne jaro v divizním Blansku. „Již nepodával výkony, které jsme po něm chtěli. Ke všemu ho začala bolet záda, což hrálo velkou roli. Ještě s námi odjel do Chorvatska, odtrénoval třicet minut a vůbec nemohl pokračovat, bolesti byly urputné. Dohodli jsme se, že již nemá cenu, aby v profesionálním fotbale zůstal,“ vyjádřil se k bývalému nejlepšímu střelci nejvyšší soutěže Jiří Tunka.