02.03.2019 | Petr Dejnožka | Zápas

Nováček z Chrudimi Brnu dlouho vzdoroval, padl smolným gólem v závěru

Foto: Petr Dejnožka/MFK Chrudim
Úvodní utkání jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY skončilo výhrou favorita. Brněnští na vítězství v Chrudimi nadřeli, protože hráli téměř poločas v deseti. Ke třem bodům jim pomohla až neshoda v chrudimské defenzivě v 88. minutě. Domácí tak zůstali bez bodu, Brno slaví výhru 2:1.
14' Vašulín
43' Štěpanovský
88' Štěpanovský
9' Langr
32' Krčál
46' Sulík
46' Kryštůfek
49' Přichystal
51' Přichystal
70' Sukup
Sestavy
Mrázek – Krčál, Drahoš, Vencl, Hlavsa – Langr (64. Ujec) – Sulík (78. Dostálek, 86. Kopecký), Kesner, Sixta, Froněk – Vašulín.
Na lavičce: Zíma, Mastík, Rendla, Čáp
Trenér: Pavel Matějka
Halouska – Sukup, Kryštůfek, L. Krejčí, Eismann – Štepanovský, Bariš (72. Pachlopník), Růsek – Magera (61. Michal Škoda), Přichystal, Šumbera (75. O. Vintr).
Na lavičce: Floder, Kotula, Sedlák, Bartolomeu
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Houdek – Šimáček, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1620

Komentář

První jarní souboj chrudimského nováčka s ambiciózním Brnem přinesl v úvodním poločase velmi nečekaný průběh. Úvodní tlak Zbrojovky přinesl pouze dvě zakončení hlavou, naopak o chvíli později přišel na opačné straně překvapivé vedení Chrudimi. Po standardní situaci zůstal za obranou Zbrojovky zcela osamocený Daniel Vašulín, který z otočky prostřelil brankáře Halouska pod nohou a otevřel skóre zápasu.

Domácí i nadále předváděli kvalitní hru v defenzívě, ještě před pauzou kapitulovali. Rychlý kontr Brna skončil na přední tyči na noze Petra Štěpanovského, který dokázal předskočit gólmana Mrázka. Po přestávce byla Zbrojovka u balonu častěji, v největší šanci však brankář Chrudimi zlikvidovat tutovku Růzky. Komplikace pro hosty přišla v 51. minutě, kdy po zbytečném skluzu do chrudimského Mrázka byl po druhé žluté kartě vyloučen Jakub Přichystal.

Tlak hostí byl utlumen, domácí cítili šanci. Když už se zdálo, že zápas skončí remízovým výsledkem, přišla pro Chrudim v 88. minutě nečekaná pohroma. Drahoš se při návratu špatně dohodl s brankářem Mrázkem a prakticky tím daroval Petru Štěpanovskému jednu z nejjednodušších branek v životě. Zbrojovka nakonec zvítězila v Chrudimi 2:1 a stíhací jízdu odstartovala úspěšně.

Ohlasy trenérů

Pavel Jirousek (MFK Chrudim): „Vzhledem k chybě na konci, kterou jsme přišli o dobrý výsledek, se nám zápas hodnotí hůře. I přesto, že Brno šlo po přestávce do deseti, stále vzadu hru vytáčelo a snažilo se být dominantní. My jsme respektovali sílu soupeře, ale chtěli jsme mu to udělat těžké, což se povedlo. V naší situaci se záchrana neláme tím, jestli porazíme Brno nebo ne. Je to klišé, ale opravdu musíme jít zápas od zápasu. Někteří kluci mají za sebou těžkou chvíli, protože chybou jsme se vrátili prakticky o půl roku zpátky, která se s námi vlekla dále. Zavřeli jsme se v kabině a řekli si, že musíme koukat dál, protože jsme nepodali špatný výkon. Zbrojovka prošla oproti loňsku velkou změnou, z týmu je cítit hlad a síla. Chci jim k vítězství pogratulovat.“ (mfkchrudim.cz)

Pavel Šustr (FC Zbrojovka Brno): „Zápas vypadal tak, jak jsme očekávali. Věděli jsme, že soupeř na nás bude dobře připraven, což se i ukázalo. Ze začátku jsme byli nervózní, větší šance jsme si nevytvářeli a navíc jsme si nechali dát ze standardky branku. Vyrovnání nám velmi pomohlo, po přestávce jsme chtěli dát hru více na zem a kombinovat, jenže nás opět přibrzdilo vyloučení. Celkově jsme nehráli tak, jak bychom si představovali, gól v závěru však výsledek otočil v náš prospěch, takže z toho pohledu mohu utkání hodnotit kladně.“ (mfkchrudim.cz)