03.03.2019 | Ondřej Novotný | Zápas

Hradec Králové zvládl se Sokolovem nelehký start jara, doma vyhrál 2:0

Foto: fchk.cz
Hr. Králové – První jarní kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA zavítalo také na stadion Hradce Králové, na který čekal v úvodu druhé poloviny sezony Sokolov. Ten domácím dlouho odolával a ve druhém poločase o trochu zlepšil svoji hru. Branky ale ze svých šancí dávali pouze Votroci, kteří tak nakonec zvítězili a udrželi se u špičky tabulky.
72' Vlkanova
80' Plašil
bez branek
88' Ottmar
35' Machek
45' Glaser
61' Ševčík
88' Machek
Sestavy
Ottmar – Kopečný, Kvída, Plašil, Urma – Jukl – Vlkanova, Durdevič (57. Zorvan), Kateřiňák, Leibl (77. Šípek) – Da Silva (89. Firbacher).
Na lavičce: Vízek, Finěk, Černý, Janoušek
Trenér: Zdenko Frťala
Belaň – Stropek, Machek, Vávra (68. Kosak), Glaser – Štípek (84. Novák), Mejdr, Holek, Dvořák II. – O. Ševčík, Hlavatý (84. Liener).
Na lavičce: Dvořák I., Beránek, Mišůn, Voleský
Trenér: Vítězslav Hejret
Rozhodčí: Proske – Petřík, Leška • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 1189

Komentář

Do zápasu vstoupili jednoznačně lépe domácí hráči, kteří se už od úvodního výkopu hnali za vedoucí trefou. Jejich snažení ale většinou končilo u velkého vápna nebo na koncovce. Východočeši svoje snažení nevzdali, ani přesto, že se jim dlouhé minuty nedařilo udeřit. Naopak Sokolov se bezpečně bránil, při své snaze taktéž ofenzivně zahrozit, se ale s úspěchem i on nesetkal. A tak čas plynul až do pětačtyřicáté minuty, kdy se nakonec málem k pověstné brance do šatny probojoval Baník. Byl to kapitán Glaser, jenž však z pokutového území zvolil nerazantní zakončení.

Druhá polovina zápasu začala hned o poznání lépe, hosté si v kabině řekli, jak změnit hru směrem dopředu a bylo to alespoň trochu hned vidět. Vždyť Stropek po rohovém kopu hlavičkoval snad z hranice malého vápna, Ottmar ale nakonec zasahovat nemusel! Chvíli před uplynutím hodiny hry přišel na stranu Hradce střídající Zorvan, který hru viditelně rozhýbal.

První šance z toho pramenící sice využity nebyly, Hradec se ale zvedl a směrem dopředu se snažil rvát ještě více. Adam Vlkanova nejprve v pádu střílel do horní části břevna, poté po kontaktu s brankářem upadl a dožadoval se penalty, až mu nakonec naservíroval balon do vápna Kopečný a domácí rychlonožka zasekla bránícího hráče a v pádu druhou nohou zakončila přesně do sítě.

Když Hradec zahrával po sedmdesáté minutě už svůj dvanáctý rohový kop v zápase, jenž opět rozruch nepřinesl, musel si už dávat hlavu do dlaní, jak se mu ze standardních situací nic nedaří vytěžit. Až nakonec udeřili Východočeši po přímém kopu z pravé strany. Ten rozehrál Vlkanova na hlavu Marka Plašila, jenž sice nejprve nechal vyniknout brankáře Belaně na brankové čáře, po následující dorážce už ale mohl jít slavit.

Do sprch pak předčasně musel po druhé žluté jít sokolovský Machek a tím tak bylo i po minimálních šancích Baníku. Hradec tudíž zvládl vstup do jara, který byl podle očekávání však velice složitý a porazil Sokolov 2:0.

Ohlasy trenérů

Zdenko Frťala (FC Hradec Králové): „Bylo to typické první jarní utkání. Po poločasu jsem hráče nabádal, abychom chodili rychleji pro míč při standardních situacích, aby neměl soupeř čas se zorganizovat a dát se do klidu, zkoncentrovat se. Druhá půle byla ovlivněna příchodem Zorvana. Přinesl do naší hry více fotbalovosti. Chtěli jsme hrát po zemi. Soupeřova obrana byla kvalitní, vyhrávala většinu vzdušných soubojů. Potřebovali jsme hráče, který umí hrát jeden na jednoho. Byl to klíčový hráč. Jsme rádi, že jsme udrželi vzadu nulu. Taková vítězství jsou nesmírně důležitá.“

Vítězslav Hejret (FK Baník Sokolov): „S výsledkem nejsme spokojeni, prohráli jsme 2:0. Sice s kvalitním soupeřem, ale prohráli. Věděli jsme o všech plusech a kvalitách Hradce, které se potvrdily, včetně automatismů a návyků. Zejména v prvním poločase jsme se dostali trochu pod tlak, kopalo se proti nám hodně standardek. Všechny jsme ale odvrátili. Nedařilo se nám však držet polovinu. Soupeři se povedla jedna situace, vypracoval si faul. Po gólu začal být zápas jiný. My pořád spěchali, pořád chtěli rychle zakončit. Druhý gól padl po standardní situaci. Přesto, že jsme věřili v lepší výsledek, tak domácí vyhráli zaslouženě.“