09.03.2019 | Matěj Vybíral | Zápas

České Budějovice slaví další těsnou venkovní výhru, z penalty udolaly 1:0 Prostějov

Foto: dynamocb.cz
Prostějov – Moravané neberou body ani ve druhém jarním utkání, naopak České Budějovice slaví další výhru a zůstávají s náskokem na čele. Podruhé v řadě slavili vítězství na venkovním hřišti, byť těsné v poměru 1:0. Počítají se však body, a ty si odvážejí Jihočeši domů.
bez branek
15' Kladrubský (pen)
17' Vošahlík
69' Koudelka
76' Sus
80' Biolek
87' Kroupa
17' Čavoš
72' Kladrubský
Sestavy
P. Le Giang – Janíček, Schuster, Sus, Zapletal (79. A. Ševčík) – Biolek, Polák (67. Žikol), Koudelka, Píchal (57. Lutonský) – Kroupa, Vošahlík.
Na lavičce: Mucha, Machynek, Slaninka, Fládr
Trenér: Oldřich Machala
Staněk – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic – Čavoš, Mareček (25. Brandner, 85. Táborský) – Martan (88. Wermke), Javorek, Provod – Ledecký.
Na lavičce: Křížek, Řezáč, Grajciar, Šplíchal
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Lerch – Myška, Melichar • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 450

Komentář

Prostějov byl v úvodních minutách zápasu mírně aktivnější, ale žádnou větší šanci si nevytvořil. To hosté udeřili hned z první příležitosti, jelikož měli možnost kopat penaltu. Vošahlíkův skluz v pokutovém území zasáhl hostujícího hráče, k míči se postavil kapitán Jiří Kladrubský a zamířil do horního rohu. Le Giang byl bez šance, i kdyby vystihl stranu, zřejmě by na balon nedosáhl.

Domácí fotbalisté mohli odpovědět hned po třech minutách. Vošahlík se při rychlém brejku snažil odčinit svůj penaltový zákrok, ale byl sám faulován těsně před šestnáctkou. Přímý kop nerozehrál Koudelka dobře, trefil jen zeď a dorážka přesná nebyla. Další příležitost jednoho z týmů přišla až těsně před koncem první půle, vypracovalo si ji Dynamo. Novák si naskočil na centr z rohového kopu a hlavou zamířil pouze těsně vedle domácí tyčky.

České Budějovice ve druhém poločase kontrolovaly těsné vedení a snažily se ještě přidat druhý gól. Po chybě domácích mohl pálit Provod, Moravané ho zablokovali na poslední chvíli. Další šance přišla opět po rohovém kopu, kdy hlavičkoval Havel. Míč by možná mířil do sítě, ale domácí balon srazili. Branku nepřinesl ani další roh, nebezpečný centr proskákal vápnem bez teče.

Prostějov si závěrečný tlak nevypracoval, naopak ještě mohl inkasovat v 90. minutě. Provod zakončoval z dobré pozice, Le Giang domácí podržel výborným zákrokem, Moravané však už neměli na srovnání čas. Dynamo si už závěrečné sekundy pohlídalo a slaví cennou výhru 1:0.

Ohlasy trenérů

Oldřich Machala (1.SK Prostějov): "Gratuluji soupeři ke třem bodům. Zápas hodnotit nebudu." (1skprostejov.cz)

David Horejš (SK Dynamo České Budějovice): "Jsme moc rádi, že se nám podařilo získat tři body. Věděli jsme, že nás bude čekat hrozně těžké utkání. Sice jsme viděli hrát Prostějov na Žižkově, ale jinak jsme věděli, že doma je Prostějov velmi silný, což se potvrdilo. Dostali jsme se do vedení gólem z penalty, ale pak jsme trochu vypadli ze hry. Ve druhém poločase jsme se ale zase zlepšili, dokázali jsme držet balon, byli jsme hodně na míči a domácí jsme do žádné vážnější šance nepustili." (dynamocb.cz)