10.03.2019 | Daniel Král | Zápas

Zbrojovka zlomila Žižkov do poločasu, nakonec vyhrála 6:0

Foto: fczbrno.cz
Brno – Ze souboje aspiranta na postup s posledním celkem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se nakonec stal zápas, na který bude chtít hostující Žižkov hodně rychle zapomenout. Domácí Zbrojovka nasázela Viktorce čtyři branky již v první půli a dvě trefy si nechala také na dějství druhé. Diváci v Brně během bláznivého zápasu viděli také tyče na obou stranách a další tři neuznané góly Brna.
9' Eismann
19' Štěpanovský
22' Šural
29' Magera
62' Růsek
89' Škoda
bez branek
bez karet
34' Rothe
43' Mashike Sukisa
54' Opluštil
56' Urbanec
60' Burda
Sestavy
Halouska – Sukup, L. Krejčí, Jakub Šural, Eismann – Štepanovský, Bariš, Růsek (73. Kříž), Šumbera (64. O. Vintr) – Michal Škoda, Magera (70. Zikl).
Na lavičce: Floder, Kotula, Sedlák, Bartolomeu
Trenér: Pavel Šustr
P. Soukup – Šimek (35. Burda), Auer (46. Stříž), Opluštil, Urbanec – Tusjak, Súkenník, Antl, Kubala – Mashike Sukisa, Rothe (46. Šustr).
Na lavičce: Hrubeš, Muleme, Baďura, Hejný
Trenér: Miloš Sazima
Rozhodčí: Dubravský – Ratajová, Novák • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2642

Komentář

Do vzájemného klání nastupovali oba soupeři dobře naladěni. Zbrojovka i v deseti lidech dokázala otočit nepříznivý stav v Chrudimi, zatímco Žižkov na domácí půdě proti Prostějovu udělal důležitý krok směrem k záchraně. Obrázek hry od úvodních minut ale odpovídal tabulkovému postavení obou celků. Brno začalo aktivně a Viktorku k míči příliš nepouštělo. Přesto to byli hosté, kdo si vypracoval první velkou šanci. Sukisa vyslal překvapivou ránu na Halouskovu bránu a domácí zachránila tyč.

Právě nevyužitá šance v úvodu se následně ukázala jako zlomový moment zápasu. Hned o minutu později totiž poslal Zbrojovku do vedení parádní ranou z voleje obránce Pavel Eismann. Žižkov mohl přispěchat s rychlou odpovědí, místo ní ale tentokrát Sukisa selhal. A tak podruhé udeřili domácí. Po rychlé kombinaci Brna našel Šumbera ideálním centrem na zadní tyči osamocného Petera Štěpanovského, a ten již s přehledem navázal další brankou na své dvě trefy ze hřiště Chrudimi.

Dvě branky v úvodních dvaceti minutách srazily hosty z hlavního města do kolen, Zbrojovka však pokračovala ve svém ofenzivním představení. Za další tři minuty totiž vedla už o tři góly. Na Eismannův roh si tentokrát naběhl Jakub Šural a hostující obrana včetně gólmana Soukupa byla zralá na ručník. Čtvrý zásah Škody sice ještě neplatil pro ofsajd, ve 29. minutě již ale bylo vše podle pravidel a po dalším z centrů se Lukáš Magera svou desátou brankou v sezoně osamostatnil na prvním místě v tabulce střelců. Brno téměř stihlo nadělit Žižkovu nepopulárního "bůra" ještě do poločasu, ani druhá šance Škody ale brankou neskončila, když vytáhlý forvard napálil tváří v tvář Soukupovi pouze tyčku.

Dalo by skoro říci, že Zbrojovce v prvním poločase za hustého deště pršelo štěstí, mnohem více než štěstí však za vysoké vedení Brna mohla předváděná ofenzivní kvalita.

Ačkoliv trenér Sazima využil všechna tři střídání již před začátkem druhé půle, obraz hry se příliš nezměnil. Škoda chvíli po změně stran znovu rozvlnil síť pouze z ofsajdu, o další regulérní trefu se tak po hodině hry postaral další povedenou střelou Antonín Růsek. V 69. minutě pak Michal Škoda završil hodně kuriózní hattrick – ani třetí branka brněnského útočníka totiž nebyla uznána kvůli ofsajdovému postavení.

Následně měl ještě dvakrát blízko brance střídající Vintr, poté co neuspěl se ale již rozhodnutý zápas v závěrečné půlhodině víceméně jen dohrával. Avšak jeden muž ještě dnes se Soukupem neměl vyřízený účet. Po individuální akci Vintra minutu před koncem se míč odrazil na vápno k Michalu Škodovi a ten se tak v závěru po třech neuznaných gólech dočkal regulérní trefy! Zbrojovka především díky mimořádné efektivitě v zakončení zlomila poslední celek soutěže již v první půli a výhrou 6:0 se optimálně naladila na důležité utkání na hřišti prvních Českých Budějovic.

Ohlasy trenérů

Pavel Šustr (FC Zbrojovka Brno): "Zápas se mi na rozdíl od kolegy hodnotí dobře. Vyhráli jsme, ale hlavní je, že hráči plnili od začátku úkoly, které jsme si v kabině řekli. Musím jim poděkovat za to, jak zápas zvládli." (fkvz.cz)

Miloš Sazima (FK Viktoria Žižkov): "Mně se zápas nehodnotí vůbec jednoduše, ve 29. minutě jsme prohrávali o čtyři branky a utkání bylo prakticky rozhodnuté. Brno nás porazilo jednoduchou a rychlou hrou, kterou jsme se tady chtěli prezentovat my, ale dopadlo to přesně obráceně. Nebyli jsme pro domácí ani dobrým sparring partnerem." (fkvz.cz)