14.03.2019 | Martin Hruzík | Rozhovory

Ottmar byl po Vítkovicích zklamaný, náladu mu zlepšila nová smlouva

Foto: fchk.cz
Ostrava – Hradecká jednička mezi tyčemi v sobotním utkání ve Vítkovicích příliš práce neměla, přesto s pouhým bodem z Ostravy spokojená být nemohla, neboť spoluhráči měli řadu šancí a zahrávali i penaltu. A tak si Radim Ottmar připsal další čisté konto, a jistě ne poslední, zvlášť, když v týdnu podepsal prodloužení smlouvy.

Třetí tým soutěže přijel získat další body do tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY do Ostravy, kde však Vítkovice neztrácejí a jediným celkem, který ze severu Moravy v této sezóně neodjížděl s prázdnou, je Znojmo. Hradec však od úvodních minut udával tempo zápasu a vypracoval si spoustu šancí, přesto odjel jen s jedním bodem. 

"Je to plusový bod z venku, leč vzhledem k průběhu zápasu je to ztráta. I přes náročný terén a silný vítr jsme měli v obou poločasech převahu, vypracovali si šance a zahrávali penaltu," začal s hodnocením zápasu 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Radim Ottmar. On sám moc práce neměl. "Kluci hráli fakt dobře. Jen je škoda, že nám v takovém zápase nic nespadne. Odjíždět po takovém výkonu s pouhým bodem je prostě málo," nedokázal se po zápase smířit se ztrátou. 

Nejvíce se zapotil při dalekonosné ráně Motyčky, při které se míč jen tak tak nedostal za brankovou čáru. "Viděl jsem, jak napřahuje a bude to brát z voleje. Rychle jsem couval až do brány, aby mě to nepřeletělo. Asi to vypadalo všelijak, ale měl jsem to pod kontrolou," ujišťuje pětatřicetiletý gólman, který kromě zmíněné situace mohl zůstat naprosto v klidu. Jsou takové zápasy jednodušší? "Je to těžší na koncentraci, avšak alespoň člověk nemusí řešit nějaké ošemetné situace. Nesmí však podlehnout uspokojení z toho, že na něj nic nejde a nepůjde. Většinou nějaká příležitost soupeře vždycky přijde a je třeba být připraven."

Na rozdíl od něj se na druhé straně musel hodně činit Josef Květon, neboť se na něj valil jeden útok za druhým. "Lepilo mu to, musím mu gratulovat. Jen je škoda, že si to vybral zrovna proti nám," dodal na adresu soupeře Radim Ottmar. Vítkovický gólman se stal hrdinou zápasu i díky chycené penaltě, která sebevědomí Votroků velmi poznamenala. "Asi bych lhal, pokud bych řekl, že nás to neovlivnilo. V momentě, kdy se utkání láme, je to velká rána. Mohli jsme to rozhodnout, ale nepodařilo se. Navíc jsme stále měli čas a snažili se pokračovat v naší hře, jenže další šance už nepřišla," mrzelo majitele deseti čistých kont během osmnácti kol druhé nejvyšší soutěže, který však díky své zkušenosti ví, že i takové zápasy se stávají: "Patří to k fotbalu. Musíme se odrazit od naší hry a góly přijdou. Pokud budeme pokračovat v našem nasazení a hře, tak se výher dočkáme."

Radim Ottmar je s FC Hradec Králové spjat velmi úzce, přeci jen si v jeho dresu již jeden postup do nejvyšší soutěže vykopal a následně si ji také odchytal. Není divu, že v týdnu na východě Čech podepsal prodloužení smlouvy do června 2020, navíc s opcí na další rok. "Je to pro mě hodně významný krok. Jsem rád, že o moje působení tady byl zájem a že jsem to mohl podepsat. Nepřipadá mi ani, že bych se měl ke konci kariéry nějak blížit," svěřil se na fchk.cz.

V Hradci budují tým, který by se měl prát o postup, i proto Zdenko Frťala udělal v kádru během posledních dvou přestupových období řadu změn, v brance se však může opřít o velkou zkušenost. "Mám radost, že u přestavby kádru a u toho, co tady budujeme, můžu být. Udělám maximum pro to, aby mužstvo šlapalo. Pomůžu, jak budu moct. V kabině i na hřišti." Ostřílený gólman si už rovněž buduje půdu pro budoucí práci. "Jsem Hradečák každým coulem. Samozřejmě uvažuju i o tom, co bych dělal po kariéře, a kdyby přišla nabídka spojená s prací v klubu, hodně silně bych o tom přemýšlel. Fotbal miluju a chtěl bych u něj zůstat i po aktivní kariéře. Zatím trénuji mladé brankáře. Líbí se mi, že na nich vidím pokroky a touhu se zlepšovat. Myslím, že je to právě jedna alternativa, jakým směrem by se mohla ubírat moje cesta, až skončím s chytáním," vysvětlil na oficiálním webu Hradce Králové.

bez branek
bez branek
5' Vasiljev
13' Holiš
62' Januška
77' Mikula
69' Plašil
77' Urma
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, V. Cverna, Končal – Pašek, Motyčka, Januška (66. Kaloč), Holiš, Vasiljev (46. Surzyn) – Chvěja (80. Mišinský).
Na lavičce: Simkanič, Bzirský, Matěj, Ožvolda
Trenér: Jiří Balcárek
Ottmar – Kopečný, Kvída, M. Plašil, Urma – Jukl – Vlkanova, Durdević, Kateřiňák (76. Šípek), Leibl (57. Zorvan) – W. Da Silva (89. Firbacher).
Na lavičce: Vízek, Finěk, Černý, Matoušek
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Houdek – Caletka, Koval • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 570