16.03.2019 | Adam Joska | Zápas

Chrudim remizovala v derby s Pardubicemi díky proměněné penaltě v závěru

Foto: mfkchrudim.cz
Chrudim – Druhé východočeské derby letošní sezony mezi Chrudimí a Pardubicemi mělo vyrovnanější průběh než to první. Skóre duelu, jenž byl také ovlivněn povětrnostními podmínkami, otevřel v 17. minutě Fousek, který využil hned první vážnější šanci Pardubic. Těm se do poločasu nepovedlo odskočit na dvě branky a Chrudim v druhé půli využila toho, že hrála po větru. Přidala na aktivitě a v 82. minutě se dočkala srovnání díky proměněnému pokutovému kopu v podání Kopeckého. Chrudimští znovu po osmi letech remizovali s Pardubicemi 1:1 a vybojovali cenný bod v boji o záchranu.
82' Kopecký (pen)
17' Fousek
11' Sixta
28' Sulík
32' Drahoš
54' Solil
73' Tischler
82' Jeřábek
Sestavy
Zíma – Hlavsa, Drahoš, Vencl, Krčál – Froněk, Sulík (59. Rybička), Kesner, Sixta (79. Ujec), Dostálek (65. Kopecký) – Vašulín.
Na lavičce: Mrázek, Mastík, Rendla, Langr
Trenér: Pavel Matějka
Letáček – T. Čelůstka, Šejvl, Piroch, Prosek – Jeřábek – A. Fousek (79. Sokol), Tischler, Solil, Mužík (90. Kovář) – Petráň (76. P. Černý)
Na lavičce: Šmíd, Kopřiva, Toml, Zukal
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Adámková – Nádvorník, Petřík • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 1956

Komentář

Do třetího jarního kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vstoupily aktivněji Pardubice, první dvě vážnější šance si ale paradoxně vypracovali domácí. Po sedmi minutách hry našel Kesner svým centrem nabíhajícího si chrudimského útočníka Vašulína, jenž se v souboji s bránícím hráčem prodral až do vápna. Dobře proti němu vyběhl gólman Letáček a úspěšně zasáhl. Pardubické brance předcházel další rychlý nadějný útok Chrudimi, Sulík nahrál na levou stranu do vápna volnému Dostálkovi, ten měl míč na dlouhou nohu, i přesto však dokázal zakončit, jenže i v tomto případě byl gólman Letáček pozorný.

Pardubice poprvé vážněji zahrozily v 17. minutě a hned z toho byla úvodní branka utkání. Po faulu u pravé postranní čáry nacentroval Čelůstka balon ze standardky do pokutového území, kde si ho na hranici malého vápna našel nabíhající Adam Fousek a z první nedal brankáři Zímovi šanci zakročit – 0:1. O osm minut později se mohli hosté dostat do dvoubrankového trháku a opět to bylo po standardní situaci. Z levé strany centroval do vápna Fousek, Čelůstka na malém vápně hlavičkou poslal míč na Mužíka, jenž z dobré střelecké pozice minul bránu.

Po změně stran měli výhodu domácí, kteří hráli po větru, který jim dělal v první půli problémy, a podobně na tom byly ve druhém poločase pardubičtí fotbalisté. Chrudimským se toho dlouho nedařilo využít, jejich naděje na srovnání mohl výrazně snížit Solil, který předvedl po centru Fouska z levé strany parádní nůžky na hranici malého vápna, ale poslal balon do středu hřiště, kde byl připravený brankář Zíma. Po druhém střídání svěřenci trenéra Jirouska více ožili a začali se dostávat do kombinace, střelu Vašulína z dobré palebné pozice srazil Šejvl na roh.

Chrudim se hnala za srovnáním a velkou šanci k němu dostala v 82. minutě, kdy po rozehrávce rohu centroval z pravé strany Vašulín, míč se snažil zastavit skluzem Černý, jenže ho trefil rukou a sudí Adámková ukázala do penaltový puntík. Tíhu okamžiku zvládl střídající Tomáš Kopecký, jenž poslal balon do protipohybu Letáčka a střelou do levé části branky zařídil Chrudimi vyrovnání – 1:1. Kopecký se však na hřišti příliš neohřál a domácí museli dohrávat v deseti, jelikož po jednom ze soubojů na útočné polovině zůstal ležet na trávníku a jeho problémy s kolenem se ukázaly jako vážnějšího charakteru. Závěr východočeského derby byl bojovný z obou stran, stav zůstal nerozhodný 1:1, což těšilo zejména domácí, kteří před téměř dvěma tisícovkami diváků vybojovali velice cenný bod v boji o záchranu.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): „Jeli jsme sem s tím, že jsme věděli, že nás nečeká lehké utkání, domácí budou bojovat a čeká nás důrazné utkání. Že budou samozřejmě bojovat o každý míč, to se potvrdilo s tím, že v prvním poločase jsme prokázali větší fotbalovost, měli jsme převahu. Vypracovali jsme si tam několik výborných příležitostí, jedna se nám podařila proměnit, je škoda, že jsme v prvním poločase neproměnili těch šancí víc, abychom odskočili soupeři. Protože povětrnostní podmínky tomu i nahrávaly, hrály jsme první poločas po větru, což tomu také přispělo. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že bychom chtěli standard té hry udržet, nepouštět domácí do šance, a hlavně si to pohlídat s tím, že jsme tentokrát hráli proti větru, což vždycky může přinést nějaký problém. To se potom projevilo v posledních dvaceti minutách, kdy měli domácí tlak, vypracovávali si šance a měli standardní situace, které jsme museli řešit. Nakonec penalta 1:1, proti ní asi není co říct, akorát to rozhodnutí. Nejdříve to měl být aut, poté zase roh. Byli jsme od toho daleko, neviděli jsme to, tak asi musíme vzít ten bod. Chtěli jsme sice navázat na vítězné domácí utkání a potvrdit vítěznou šňůru. Neprohráli jsme, asi musíme být spokojení.“

Pavel Jirousek (MFK Chrudim): „Souhlasím s tím, že o vývoji zápasu dost rozhodovalo, který tým hraje po větru a který proti. Měli jsme s tím první poločas trochu potíže, výkopy končily na naší půlce, soupeř to tam sebral, nebyli jsme v těch soubojích správně. Dali jsme do útočné vazby na Dana Vašulína spíše rychlostní typy, čekali jsme těžší terén, chtěli jsme to více tahat, to se nám moc nedařilo. Tomáš Dostálek tam měl jednu dobrou akci se Sulíkem, kde jsme to mohli vyřešit lépe. Ale poločas v podstatě bez šancí, Pardubice daly gól ze standardní situace, což je samozřejmě problém, protože to bychom měli ustávat. V druhém poločase jsme samozřejmě kalkulovali s tím, že hrajeme po větru, poslali jsme tam více hráčů do útoku, šli jsme na tři obránce už va bank. Nějaký tlak jsme si vytvořili, ale nemyslím si, že jedna strana by si vytvořila nějak hodně šancí. Pokud spočítáme střely mezi tyče, tak 1:1, já nevím, kdo jiný trefil mezi tyče. Za ten závěrečný tlak, kdy ten tým, který je v ne úplně dobré psychické pohodě po vysoké porážce, tak kvituji to, že zabrali, byli schopni si ten tlak vytvořit. Tu situaci, která předcházela penaltě si vytvořit a proměnit ji. Škoda, že se tam Lukáš Kopecký zranil, vypadá to na problém s kolenem, že bude muset na operaci, tak to je samozřejmě stín, ale tak to je.“