20.03.2019 | Pavel Kortus | Rozhovory

Takový zápas už jsme dlouho nezažili, jásal českobudějovický hrdina Táborský

Foto: dynamocb.cz
České Budějovice - Šlágr 19. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nabídl v jihočeské metropoli všechno. Více než čtyři tisíce diváků viděly obrat domácích z 0:2 na 3:2, dvě penalty, červenou kartu i emoce. Dynamo díky skvělému výkonu ve druhém poločase prožilo krásný fotbalový večer. Přitom mohlo být vše trošku jinak, kdyby Magera proměnil v 68. minutě penaltu. Jenže brněnský kanonýr trefil tyč a záhy se z jedenácti metrů prosadil Ivo Táborský, střelec důležitých českobudějovických gólů.

Po fantastickém obratu jste zvládli utkání se Zbrojovkou Brno. Jak jej hodnotíte?
Náš tým zvládl těžký zápas a ukázal charakter. Smekám před klukama. Průběh utkání nebyl jednoduchý, prohrávali jsme po dvou šancích 0:2. První gól byl smolný, při druhém jsme udělali chybu a soupeř to vyřešil skvěle. Ale cítil jsem z týmu, že to nezabalil, že s tím něco udělá. 

Věřil byste, i když byste z penalty inkasovali branku na 1:3?
Bylo by to samozřejmě těžké, zbývalo dvacet minut. Ale ani pak bychom se za výkon nemuseli stydět. Musíme poděkovat i divákům. Přišlo jich hodně a vybičovali nás k takovému obratu. Viděl jsem, že jich několik po gólu na 0:2 odešlo, ale ti nyní litují. Před takovou kulisou se hrálo krásně, a kdyby na takový zápas přišlo 500 diváků, byla by to škoda.

Opět jste zvládl penaltu v těžkém momentu. Jste muž bez nervů?
(„Od toho tady je,“ poznamenal opodál stojící generální manažer Martin Vozábal). Je to tak, jak říká pan Vozábal. Byl to těžký okamžik. Navíc když oni o minutu před tím penaltu neproměnili. 

Ještě když jste před poločasem několik šancí zahodili. Jaká byla nálada v kabině o poločasové přestávce?
Šance jsme měli, to je pravda. Já vždy chodím o přestávce kluky povzbudit. Tentokrát mi bylo řečeno, že se mám jít rozběhat, že půjdu hrát. Ale kluci neměli hlavy dole. Byla cítit síla. 

Jde o velice důležité vítězství, cítíte to také tak?
Určitě. Ale máme na jaře tři zápasy, tři výhry. Výhra s Brnem je stejná jako s Prostějovem, i když skalp Brna je hodně cenný. Stál proti nám totiž hodně silný soupeř. Povedl se nám skvělý obrat, který už tady dlouho nepamatujeme. 

Před utkáním se mluvilo o tom, že by zápas mohl mít ligové parametry. Naplnilo se to?
Myslím, že ano. Co jiného by to mohlo překonat v současné chvíli? Skoro plný stadion, pět gólů, dvě penalty, červená karta, velký obrat, emoce. Ale kluci z Brna byli slušní, pokorní, žádné zákeřnosti. Přál bych si stadion vyprodat. Snad si po takovém zápase najdou diváci cestu na stadion i v dalším domácím zápase s Pardubicemi. 

54' Havel
70' Táborský (pen)
75' Ledecký
29' Šumbera
33' Škoda
63' Helešic
90' Staněk
68' Růsek
69' Šumbera
69' Šural
81' Škoda
86' Šural
Sestavy
Staněk – Kladrubský, Havel, Novák, Helešic – Čavoš, Javorek – Martan (65. Mršič), Provod, Wermke (46. Táborský) – Ledecký (90. Brandner).
Na lavičce: Křížek, Řezáč, Grajciar, Šplíchal
Trenér: David Horejš
Halouska – Sukup (83. Zikl), Krejčí, Šural, Eismann – Štepanovský (60. Přichystal), Bariš, Růsek, Šumbera – Magera (76. O. Vintr), Škoda.
Na lavičce: Floder, Kotula, Kryštůfek, Bartolomeu
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Orel – Blažej, Hock • Stadion: Fotbalový stadion Střelecký ostrov • Diváci: 4214