29.03.2019 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice ani počtvrté na jaře neinkasovaly, Jihlavu skolil Matěj

Foto: fcvysocina.cz
Vítkovice – 20. kolo FORTUNA NÁRODNÍ:LIGY odstartoval souboj osmých Vítkovic s druhou Jihlavou, při kterém se diváci většinu času poměrně nudili. Domácí potvrzovali své jarní výkony a hráli odpovědně zezadu. Bezzubý výkon hostů pak soupeře ničím nepřekvapil a papírový favorit si vytvořil jedinou gólovou šanci. Přes územní převahu a narůstající tlak Vysočiny spělo utkání k remíze, kterou odmítl po povedeném brejku dorážející Jan Matěj. Vítkovice mají ze 4 jarních zápasů 8 bodů při skóre 2:0.
87' Matěj
bez branek
79' Kaloč
65' Klobása
67' Jawo
79' Šumský
79' Tijani
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, Cverna, Surzyn – Pašek, Motyčka, Holiš, Januška (80. Ožvolda) – Matěj (90. Praus) – Chvěja (63. Kaloč).
Na lavičce: Simkanič, Bzirský, Miker, Mišinský
Trenér: Jiří Balcárek
Vejmola – Breda, Chlumecký, Tijani, Preisler – Vaculík (59. Šumský), Šulc – Petr, Klobása (77. Šefčík), Zoubele – Klíma (59. Jawo).
Na lavičce: Veselý, Vedral, Machuča, Novotný
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Dubravský – Pochylý, Dresler • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 607

Komentář

Před utkáním popřáli představitelé vítkovického klubu Miroslavu Onuferovi k 56. narozeninám, to však bylo na dlouhou dobu to jediné, čemu mohli diváci zatleskat. Od počátku se hrál hodně opatrný fotbal, hlavně Jihlava byla překvapivě zakřiknutá a ukazovala, proč naposledy vyhrála na hřišti soupeře loni v říjnu. K první střele se dostal až po čtvrthodině hry Zoubele, ale slabou střelou z úhlu nemohl uspět.

Postupem času ale domácí začal trápit jejich častý problém v podobě rychlých ztrát míče, čímž se sami začali dostávat pod tlak. Ten však existoval pouze po pokutové území, dovnitř se Jihlava prakticky vůbec nedostala. Pomoct jí tak musela hrubá chyba Mikuly na půlce v 29. minutě, po které sprintoval směrem k brance Petr, dostal přihrávku a přes křižujícího Celbu z nějakých 12 metrů vystřelil, ale pouze slabě a nepřesně. Nikdo netušil, že byla právě k vidění největší šance Jihlavy v celém utkání.

Ostravané odpověděli dvěma pokusy mezi tyče z hlavy Chvěji a pravačky Motyčky, ani jedna střela ale nemohla Vejmolu nijak ohrozit. Přesto mohli jít domácí do vedení, 5 minut před přestávkou na výborný centr Surzyna naskočil na zadní tyči rozběhnutý Pašek, prudkým trknutím ale branku o metr minul.

Po změně stran se obraz hry poněkud změnil. Vítkovice byly zpočátku aktivní, hrály dopředu a měly další dvě šance. Mikula ale z prostoru penalty napálil odražený míč vysoko nad branku, Matějovu ránu zhruba z 10 metrů pak zablokoval jeden z obránců. Až po dvojitém střídání po hodině hry se Jihlava znovu začala dostávat do tlaku a ovládla střed hřiště, ale to bylo dlouhou dobu vše.

Přesto bylo znát, že Vysočina hraje lépe než v prvním dějství. Centry začaly létat ze všech stran a Květon v domácí brance se docela zapotil při likvidaci vzniklých závarů, ale skutečnou gólovou šanci si hosté ve druhé půli nevytvořili. Klobása byl u dorážky pozdě a místo toho fauloval zasahujícího Květona, Chlumecký nedokázal hlavičku namířit mimo dosah brankáře.

Přes výrazný tlak hostů se zdálo, že utkání spěje k bezbrankové remíze. Jenže v 87. minutě se Vítkovicím povedl jeden brejk, Paškovu ránu vyrazil Vejmola jen na střed vápna, odkud se ze souboje dvou hráčů odrazil míč obloukem do břevna, dezorientovanému brankáři se míč zamotal pod nohama a pohotový Jan Matěj ho dorazil do sítě. Šokovaná Jihlava se už na nic nezmohla, naopak domácí měli ještě jeden nadějný brejk, který už Pašek nedokázal zakončit. Na podzim Vítkovice v samotném závěru vítězství v Jihlavě ztratily, v odvetě ho naopak v koncovce utkání získaly.

Ostravané získali překvapivé tři body a na jaře dosud neinkasovali. Josef Květon po návratu do branky po zranění drží čisté konto už 360 minut a je velkým aspirantem na ocenění pro hráče měsíce. 2 vítězství a 2 remízy při celkovém skóre 2:0 posunuly Vítkovice definitivně do klidných pater tabulky. To Jihlava nezvítězila na hřišti soupeře už počtvrté v řadě a komplikuje si cestu aspoň za účastí v baráži o postup do FORTUNA:LIGY.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): „Musím kluky pochválit, že přenesli do zápasu to, co jsme si řekli. Viděli jsme předchozí utkání Jihlavy a dokázali eliminovat sílu jednotlivých hráčů, například Zoubeleho nebo Klímy. Mrzí mě, že jsme nemohli sáhnout k ofenzívnější hře, Mišinský a Miker jsou zranění a jen seděli na lavičce, takže jsme měli jediného klasického útočníka – Chvěju. Chtěli jsme hrát trochu níž a čekali na příležitost. Souhlasím, že utkání bylo remízové, ale díky houževnatosti, bojovnosti a trošce štěstí jsme vyhráli.“

Radim Kučera (FC Vysočina Jihlava): „Prohráli jsme gólem v závěru a po průběhu bych řekl, že zaslouženě. To, co jsme dnes viděl, nemělo s fotbalem vůbec nic společného. Viděl jsem z naší strany pouze snahu, z vítkovické strany pak dobrou defenzívu. Žádné šance, žádný fotbal, jen ubojované urputné utkání, ve kterém domácí vítězství urvali na svoji stranu. My jsme si tímto výkonem tři body nezasloužili.“