03.04.2019 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: V březnu zazářili Josef Květon a David Horejš

Foto: fnliga.cz
Praha – Vítkovický brankář Josef Květon čelil v březnu řadě velkých šancí, včetně dvou pokutových kopů. Přesto neinkasoval za čtyři utkání ani jeden gól, čímž si vysloužil cenu pro nejlepšího fotbalistu měsíce. Ani bod neztratili minulý měsíc hráči Českých Budějovic, kteří mají pod vedením trenéra Davida Horejše na vedoucí příčce FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY už sedmibodový náskok.

Hráč měsíce – Josef Květon (MFK Vítkovice)

O tomhle se jim v předešlých sezónách ani nesnilo. Fotbalisté Vítkovic, kteří letos na domácím stadionu získali 25 bodů z celkových 30, jsou po dvaceti kolech na osmé příčce tabulky a tím pádem prakticky zachráněni. Lví podíl má na tomto úspěchu Josef Květon. Devětadvacetiletý brankář nepropustil v březnu za svá záda jediný míč, včetně dvou pokutových kopů, a vysloužil si tak ocenění Hráč měsíce.

Do jarní části vstoupili Ostravané těsným vítězstvím 1:0 nad Táborskem, které Květon uhájil ve třetí minutě nastavení výtečným zákrokem proti ráně z dvaceti metrů. Následně se stal mužem zápasu proti Hradci Králové, kdy likvidoval jednu hostující šanci za druhou. Votroci si v duelu na Květonovi dokonale vylámali zuby, výkon podtrhl opavský odchovanec chycenou penaltou.

Další bezbranková remíza se zrodila na půdě Varnsdorfu. I zde zlikvidoval Květon skvělým zákrokem penaltu, aby následně krátce před koncem vychytal ještě v dobré možnosti Kodeše. Čtvrté čisté konto v řadě se pak zrodilo v závěru měsíce, kdy Vítkovice hostily dalšího favorita – Jihlavu. Ani Vysočina, která aspiruje na postup do nejvyšší soutěže, však Květonovu neprůstřelnost i přes množství závarů neodčarovala.

Březnové výsledky Vítkovic:

17. kolo: MFK Vítkovice – FC MAS Táborsko 1:0
18. kolo: MFK Vítkovice – FC Hradec Králové 0:0
19. kolo: FK Varnsdorf – MFK Vítkovice 0:0
20. kolo: MFK Vítkovice – FC Vysočina Jihlava 1:0

Nadcházející program Vítkovic:

21. kolo: FK Fotbal Třinec – MFK Vítkovice
22. kolo: MFK Vítkovice – SK Dynamo České Budějovice
23. kolo: MFK Chrudim – MFK Vítkovice

Trenér měsíce – David Horejš (SK Dynamo České Budějovice)

Los je v březnu hned třikrát „vyhnal“ na stadiony soupeřů, fotbalisté Českých Budějovic přesto pod vedením kouče Davida Horejše zaznamenali pohádkový vstup do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Dynamo zvítězilo ve všech čtyřech utkáních a na čele soutěže má momentálně už sedmibodový náskok.

Tým jednačtyřicetiletého rodáka z Prachatic zvládl na úvod jara duel na těžkém terénu ve Vlašimi, kde díky trefě kanonýra Ledeckého zvítězil 1:0. Další hubené vítězství přišlo na půdě Prostějova, kde o výsledku rozhodla Kladrubského proměněná penalta.

Následně se Horejšův tým přesunul na domácí stadion, kde v souboji exligistů prohrával o přestávce s brněnskou Zbrojovkou 0:2. Někdejší bek ale zřejmě pokropil své „ovečky“ v kabině živou vodou, neboť Dynamo třemi trefami výsledek senzačně otočilo. Povedený vstup do jara korunovali Českobudějovičtí i v televizním utkání v Ústí nad Labem, kde zvítězili – jak jinak – než 1:0.

Březnové výsledky Českých Budějovic:

17. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – SK Dynamo České Budějovice 0:1
18. kolo: 1.SK Prostějov – SK Dynamo České Budějovice 0:1
19. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FC Zbrojovka Brno 3:2
20. kolo: FK Ústí nad Labem – SK Dynamo České Budějovice 0:1

Nadcházející program Českých Budějovic:

21. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FK Pardubice
22. kolo: MFK Vítkovice – SK Dynamo České Budějovice
23. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FC MAS Táborsko