09.04.2019 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce David Horejš: Celou zimu jsme si říkali, že dobré mužstvo umí vyhrávat i 1:0

Foto: Michal Bártík (dynamocb.cz)
Praha – České Budějovice se již čtvrtou sezónu snaží o návrat do nejvyšší soutěže a letos jsou svému cíli jednoznačně nejblíže. Devět kol před koncem totiž mají na čele sedmibodový náskok a vše mají ve svých rukou. Velkou zásluhu na tom má také David Horejš, který poskládal mančaft, jenž prozatím na jaře neztratil ani bod. I proto jednačtyřicetiletý kouč získal cenu pro trenéra měsíce března ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Pojďme se ještě vrátit k zimě, na čem jste nejvíce pracovali?
Hlavně na herních věcech, protože jsme věděli, že v této oblasti máme ještě rezervy. Snažili jsme se zlepšit způsob hry a zapracovali jsme do něj také nové hráče, protože naše hra musí mít řád. Došlo samozřejmě také na kondiční věci.

V zimě se vám podařilo udržet kádr, byl to primární cil?
Určitě. Obměnu kádru jsme prováděli již v létě. Kluci, co přišli, celý podzim potvrzovali velkou kvalitu a v zimní přestávce jsme chtěli spíše vhodně doplnit. Odešel jen Robert Koval, jenž se vrátil z hostování zpět do Dukly. Ať už Lukáš Provod, Patrik Brandner, Dan Mareček, jenž přišel jako náhrada za zraněného Havelku, i Láďa Martan, do týmu i způsobu hry skvěle zapadli. Já jsem rád, že jsme tým udrželi pohromadě, byť pochopitelně po podzimu nějaký zájem o hráče byl. Pro nás to byla priorita, protože vzhledem k výsledkům jsme věděli, že budeme hrát o nejvyšší příčky, a tak jsme nechtěli nikoho pouštět.

Všichni vámi zmínění pravidelně hrají. Nebál jste se, že to nabourá klid v kabině?
Chtěli jsme zvednout konkurenci tak, abychom už tak dost kvalitní tým ještě zkvalitnili. Roli v tom hraje také zkušenost z minulých let, kdy jsme dojeli na šířku kádru. Chtěli jsme se z toho poučit a přivést kluky, kteří zapadnou. Podle mě je to tedy přesně naopak, konkurence se zvedla a kabina funguje výborně. Dnes z těch změn prosperujeme.

Ladislav Martan přišel z konkurenčního Hradce, jak se vám to povedlo?
Měli jsme nějaké hráče vytipované, u některých to ovšem nevyšlo. Když jsme zjistili, že bychom mohli Láďu získat, tak jsme věděli, že toho chceme využít. Několikrát jsem s ním osobně mluvil a samozřejmě to nebylo úplně jednoduché. Typologicky se nám výborně hodil, jelikož jsme chtěli zkušeného křídelního hráče. To, že přišel z Hradce, je trošku specifické, ale když se ta možnost naskytla, tak jsme ji využili. Jsem rád, že je Láďa tady u nás.

Do jara jste vstoupili skvěle a všechny březnové zápasy vyhráli, dozajista jste spokojeni...
Samozřejmě jsme. Chtěli jsme opět dobře začít, stejně jako na podzim, kdy jsme první zápasy zvládli a poté mančaft jel na správné vlně. Věděli jsme, že nás nečeká nic jednoduchého, protože v prvních čtyřech zápasech jedeme třikrát ven a doma máme Zbrojovku Brno. Cením si toho, jak se nám to podařilo zvládnout. Pomohlo nám, že jsme v prvních dvou zápasech venku dokázali vyhrát a doma jsme před fantastickou návštěvou otočili utkání s Brnem z 0:2 na 3:2. Ústí má také vysoké ambice, takže ani to nebylo nic jednoduchého. Já i všichni v klubu jsme však pevně nohama na zemi, protože do konce sezóny zbývá ještě spousta zápasů. Určitě jsme ale rádi za to, jakou hru předvádíme, v jakém jsme postavení a kolik máme bodů. Nesmírně si toho vážíme.

Musíme vám také pogratulovat k ceně pro trenéra měsíce ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE. Co na ocenění říkáte?
Určitě mě to těší, ale na rovinu musím říct, že je to zásluha nás všech, protože bez hráčů i dalších lidí kolem bych to ocenění jen těžko dostal. Podle mě fungujeme neskutečným způsobem, a i to doplnění realizačního týmu Jirkou Kohoutem a teď v zimě Pavlem Průšou je skvělé. Dnes jsem za to hráčům v kabině poděkoval a jedeme dál, protože našim cílem není sbírat individuální ocenění, ale něco úplně jiného.

Pokaždé jste ovšem vyhráli jen o jedinou branku...
Třikrát po sobě jsme zvítězili 1:0, na druhou stranu jsme si celou zimu říkali, že dobré mužstvo umí vyhrávat i 1:0. Navíc jsme hráli třikrát těžké utkání venku, přičemž my ten gól dali a soupeře do žádné šance nepustili. A i v Ústí bylo vidět, že jsme za stavu 1:0 stále hráli aktivně a mohli přidat pojistku.

Proti Brnu jste zápas dokázali otočit, bylo to klíčové vítězství?
Takový zápas nám všem, a hlavně hráčům, dodal obrovské sebevědomí. Přeci jen je Brno kvalitní tým s řadou velmi zkušených hráčů. Zápas splňoval ligové parametry. My začali dobře, byli jsme aktivní, ale soupeř svou zkušeností a kvalitou potrestal naše dvě chyby. My jsme byli hlavně rádi za to, jakým způsobem jsme to byli schopni otočit. Trpělivostí a tlakem jsme donutili soupeře k chybám a dokázali jsme své příležitosti proměnit. Zápas zvládnutý ze stavu 0:2 na 3:2, navíc před fantastickou kulisou s více než čtyřmi tisíci diváky, nás určitě dostal do pohody a klukům zvednul sebevědomí.

Jak jste si to užil? Více než čtyři tisícovky diváků nechodí každý den...
Byl jsem z toho příjemně překvapený, kluci byli nadšení. Na takové návštěvy jsme nebyli zvyklí. Sám jsem jim říkal, že je to odměna za to, jakou hrou se prezentujeme. Venku jsme dvakrát vyhráli a lidi asi byli zvědaví. Když jsme vstoupili na hřiště, tak jsem i já zůstal v úžasu. To utkání mělo zkrátka všechno, skvělou atmosféru, padlo pět branek a získali jsme tři body. I touto cestou bych chtěl všem fanouškům poděkovat a věřím, že nás podpoří také v dalších zápasech. Přeci jen hrát před takovou návštěvou je úplně něco jiného.

Určitě sledujete i soupeře. Třeba 20. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vám muselo udělat radost...
To samozřejmě. S klukama to máme nastavené tak, že koukáme sami na sebe a na svou hru. Nebudu ale samozřejmě nic nalhávat, v pondělí jsme hráli již s vědomím, že Hradec i Jihlava zaváhali a chtěli jsme toho využít. Podařilo se nám to a na čele jsme odskočili, ale jak říkám, stále si uvědomujeme, že ještě není nic rozhodnuto a spousta bodů zůstává ve hře. Je to klišé, ale my musíme stále hrát na vítězství, tak aby měli lidé z našich výkonů radost. Bude to těžké, ale věřím, že to zvládneme.

Nevidí se ovšem již někteří hráči předčasně v první lize?
To vůbec ne. S něčím jsme do jara šli a máme jasně nastavená pravidla, která se dodržují. Jsem přesvědčen, že takto nikdo nepřemýšlí, protože nás čeká ještě spousta tréninků a poctivé práce, abychom došli k našemu společnému cíli.

Na čele máte sedmibodový náskok, cítíte tlak na úspěšný postup?
Ten tlak tady bude vždy, je jedno, jestli bychom měli náskok deset bodů, nebo dva. My jsme si na sebe vytvořili tlak již v zimní přípravě, kdy jsme chtěli všechno vyhrávat už tehdy, což se nám dařilo a vyhráli jsme i turnaj v Chorvatsku. Do každého zápasu jsme šli s touhou po vítězství tak, abychom to pak dokázali přenést také do soutěžních zápasů. Čím víc se to bude blížit, tím bude tlak vyšší, ale já věřím, že mužstvo je natolik odolné, že to zvládneme.

Budějovice jsou na čele již nějakou dobu, musel jste řešit nějaké nabídky o vaše služby?
To vůbec, já něco takového neřeším. Přiznám se, že mi tady v létě končí smlouva a vůbec jsme ani neřešili, co bude dál. Soustředím se na své mužstvo a na náš cíl, abychom vyhráli každý zápas a lidem měli co nabídnout.

Takže nyní postup a co bude dál, se uvidí?
Asi tak. Před sezónou jsme si dali nějaké cíle, nikdy jsme se však nevznášeli v oblacích, přeci jen jsme věděli, že sestoupila Jihlava a Brno, a oba se budou chtít okamžitě vrátit, přičemž postoupit přímo může jen jeden. Sezóna se ovšem nějak rozběhla a my si vážíme toho, kde se nacházíme, a chceme i nadále pokračovat v naší cestě.

A pokud jde o vaše ambice, čeho byste chtěl dosáhnout?
I jako hráč jsem chtěl vždy hrát na nejvyšší úrovni, což se mi podařilo. Stejné to mám jako trenér, chtěl bych trénovat ligu a dělám pro to maximum. Vzdělávám se, mám kolem sebe skvělý realizační tým a rodinu, která mě podporuje. Ambice mám tedy ty nejvyšší.