16.04.2019 | Libor Štěpán | Rozhovory

Je jedno, kdo dává góly, smál se sváteční střelec Novák

Foto: dynamocb.cz
Ostrava – České Budějovice ovládly i šestý jarní zápas FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, ale ve Vítkovicích o vítězství po jasném prvním poločase musely ještě hodně bojovat. Vítězný gól nakonec připadl na konto stopera Pavla Nováka, který se trefil poprvé v sezóně a naplnil tak svoji kvótu. Víc branek totiž v jednom ročníku mezi dospělými nikdy nedal.

Jihočeši jsou ale díky jeho trefě zase o něco blíže přímému postupu do nejvyšší soutěže. Novák však zachovával chladnou hlavu. „O jeden zápas. Pořád je ještě 8 kol a před námi je ještě dost práce.“ Jasné ale bylo, že hráči Dynama měli v Ostravě jediný cíl a ten splnili. „Do Vítkovic jsme přijeli vyhrát a zaplaťpánbůh jsme to zvládli, ačkoliv druhý poločas z naší strany nebyl ideální.“

V prvním sice na hřišti kralovali, ale velmi dlouho čekali na jakoukoliv šanci. 29letý obránce potvrdil to, co bylo vidět. České Budějovice neztrácely hlavu a čekaly na příležitost. „Ano, chtěli jsme hrát trpělivě. Věděli jsme, že hrají v hlubokém bloku. Dobře se posouvali, těžko jsme se tam dostávali a bylo to o jedné šanci, kterou proměníme. Naštěstí tam byly dvě takové.“ První gólový okamžik přitom zpočátku nevypadal jako jasná šance. Dlouholetá opora zadních řad černobílých barev ale odmítla, že by soupeřův brankář zaváhal a ke gólu jeho týmu pomohl. „Neřekl bych, že to byla nějaká jeho extra chyba. Byla to těžká střela, na tomto povrchu to hodně zrychlí, když to trefíte o zem. David Ledecký ukázal, že je prostě střelec, takže to předvídal a byl ve správný okamžik na pravém místě.“ Druhou trefu obstaral vzápětí sám Novák po standardní situaci, na které sice pravidelně chodí, ale góly se mu vyhýbají. Nyní mu však Jiří Kladrubský posadil na hlavu nádherný centr. Rodák z Jindřichova Hradce se smíchem odmítl, že bude svému kapitánovi za přihrávku něco dlužit a zdůraznil význam celého kolektivu. „Dlužit ne. Jsme jeden tým a je jedno, kdo dává góly. Máme jasný cíl postoupit do ligy, zatím si jdeme a nekoukáme, jestli má lepší statistiky ten nebo ten.“

Místo klidného závěru ale muselo Dynamo o vítězství bojovat. Nechalo se totiž zatlačit, inkasovalo gól z první střely Vítkovic na branku a najednou bylo vše otevřené. Novák potvrdil, že takto druhý poločas se spoluhráči odehrát nechtěli. „Vůbec jsme nechtěli být zatažení, chtěli jsme hrát stále stejně. Ale Vítkovice trochu změnily styl, vylezly a my se dostali pod tlak zbytečnými ztrátami. Dostali jsme je na koně a ideální to určitě nebylo. Ale vyhráli jsme.“ Budějovičtí přitom mohli definitivně rozhodnout, měli několik šancí přidat třetí gól. „Tím, že na nás vylezli, se otevírala okna, která jsme bohužel nevyužili gólově.“ Proč, to jako obránce příliš hodnotit nechtěl. „Nevím, asi špatná řešení, když to neskončilo gólem. Brejky, které jsme mohli dotáhnout do gólu, byly asi tři, ale je podržel gólman.“

Jelikož se utkání ve Vítkovicích hrálo jako první z celého 22. kola, ještě nebylo zřejmé, jestli náskok Jihočechů zůstane sedmibodový, nebo bude vyšší. Při aktuální formě týmu by se mohlo zdát, že se jedná o dostačující polštář, ale hráč, který s výjimkou jednoho roku na hostování v Sezimově Ústí od svých 11 let nikdy neopustil řady Dynama České Budějovice, zůstával nohama na zemi. „Dostatečný náskok? To se uvidí až na konci.“ Přesto se aspoň trochu zasnil. „Nicméně kdyby to vyšlo, jak si představujeme, tak by to bylo nádherné a náskok by už byl luxusní. Teď si užijeme tu výhru, ale pak jedeme dál, ve středu je další kolo,“ byl už Novák na konci odpovědi zase zpátky v realitě.

Přesto, bilance týmu je jasná. Šest jarních zápasů, šest vítězství o gól. To ukazuje sílu týmu, který je schopen zvládnout těsné zápasy. Stoper s číslem 5 na zádech přiznal, že se na takové dění na trávníku připravovali. „V některých momentech při nás stálo i trochu štěstí. Ale chtěli jsme tak hrát už od přípravy, ze zabezpečené obrany a vyhrávat 1:0. Dnes to bylo 2:1, nulu jsme neudrželi, ale silný tým takové zápasy dokáže urvat a my jsme teď opravdu morálně silní,“ odhodlaně uzavřel své povídání šťastný střelec vítězného gólu.

82' Surzyn
32' Ledecký
38' Novák
32' Květon
37' Celba
53' Surzyn
88' Mikula
90' Pašek
16' Novák
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, V. Cverna, Surzyn – Pašek, Motyčka (63. Praus), Matěj, Vasiljev – Januška (77. Ožvolda) – Kaloč (77. Bzirský).
Na lavičce: Simkanič, Tilscher
Trenér: Jiří Balcárek
Staněk – Kladrubský, L. Havel, P. Novák, Helešic (90+2. Šplíchal) – Čavoš, Javorek – Martan (88. Brandner), Grajciar (77. Táborský), Provod – Ledecký.
Na lavičce: Křížek, Fišl, Řezáč, Wermke
Trenér: David Horejš
Rozhodčí: Berka – Pospíšil, Kotalík • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 560