21.04.2019 | Ondřej Novotný | Zápas

Hradec nedovolil další zaváhání, doma zkomplikoval záchranu Chrudimi

Foto: fchk.cz
Hr. Králové – Vůbec k prvnímu druholigovému derby v novodobé historii na hřišti tohoto týmu zajížděla ve 24. kole FORUTNA:NÁRODNÍ LIGY Chrudim. Do Hradce Králové pro ni cesta nebyla vůbec dlouhá, navíc s přispěním toho, že Votroci nebudou platit za nějak extra velkého favorita. V minulém kole totiž pouze remízovali na hřišti trápící se poslední Viktorie Žižkov, zatímco Chrudimští prožívali poměrně dobrý duben. Ve středečním vloženém kole ale doma také nezvládli souboj s Vítkovicemi, takže o motivaci napravit bodovou reputaci neměly oba týmy nouzi.
28' Kopečný
44' Šípek
90' Zorvan
49' Sulík
48' Martinec
90' Zorvan
22' Ujec
24' Krčál
47' Vencl
69' Sixta
Sestavy
Ottmar – Urma, Martinec, Pokorný, Kopečný – Jukl – Durdevič (89. Černý), Zorvan, Kateřiňák (84. Kvída), Vlkanova – Šípek (75. Da Silva).
Na lavičce: Vízek, Finěk, Leibl, Soukeník
Trenér: Zdenko Frťala
Zíma – Řezníček, Rendla, Vencl, Hlavsa – Sulík (71. Čáp), Sixta, Ujec (79. Rybička), Krčál, Dostálek (60. Froněk) – Vašulín.
Na lavičce: Mrázek, Drahoš, Mastík, Langr
Trenér: Pavel Matějka
Rozhodčí: Zelinka – Caletka, Batík • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 925

Komentář

Začátek zápasu se vedl lépe domácím, kteří se drželi na balonu a postupně se snažili propracovat až do prvních gólových příležitostí. Defenziva nováčka ve druhé nejvyšší fotbalové soutěži však pod Bílou věží nejprve pracovala bezchybně a všechny balony, které hrozily nebezpečím, dokázala včas dostat od své brány nebo do klidných míst hřiště. Nějak extra atraktivních prvních pětadvacet minut tudíž nebylo, až nakonec zničehonic chvíli před uplynutím půl hodiny hry přilétl do vápna míč od domácího Kateřiňáka, který uklidil koncovkou z první bezpečně do sítě Miloš Kopečný.

Hosté se pak pochopitelně snažili do přestávky ještě odpovědět, Hradečtí však dozadu fungovali v podstatě bez větších chyb, což samozřejmě Chrudimi příliš do karet nehrálo, až nakonec ona sama zapomněla na zadní vrátka. Ve vápně totiž nechala minutu před přestávkou zcela volného Jakuba Šípka, který se dokázal prosadit z rychlé otočky a bodové šance svých bývalých spoluhráčů z půlročního podzimního hostování tak zase o něco snížil.

Jenomže Chrudim dokázala hned do prvních minut druhé půle vkročit hodně aktivně a navíc i úspěšně. Po přímém kopu nedaleko vápna se balon snesl tentokrát na ex-hradeckého hráče Jakuba Krčála, který trkl balon za Ottmara a vrátil hosty rychle zase do hry. Další nyní už chrudimský hráč, který fotbalově vyrostl právě v Hradci Králové, pak o chvíli později mohl domácí pořádně zmrazit. Po nahrávce chvíli předtím skórujícího Krčála však prudká rána z vápna od Davida Sixty neskončila brankou jenom proto, jelikož perfektní zákrok vytáhl brankář Radim Ottmar.

Následovaly pak už klidnější minuty hry, ve kterých se sice hosté stále snažili o vyrovnání, nejvíce však zahrozila střela hradeckého Kateřiňáka z velké vzdálenosti, se kterou si však chrudimský Simon Zíma dokázal poradit. Domácí pak ještě ve třetí minutě nastavení dokázali naposledy udeřit, a to když při hostující hře na riziko dostal po přečíslení balon na hranici pokutového území Filip Zorvan a definitivně tak ukončil naděje hostí.

Hradec tudíž získal ve své situaci hodně důležité tři body, jelikož se po trochu nečekaném vítězství Varnsdorfu s Brnem dostal s bodovým náskokem zpět na třetí barážovou pozici, kdežto Chrudimi se boj o záchranu znovu více zkomplikoval. Táborsko totiž doma porazilo Žižkov a Jihočeši jsou tak za Chrudimskými už pouhý jeden bod!