27.04.2019 | Michal Sobecký | Zápas

Prostějov přetlačil Táborsko a slaví důležité záchranářské body

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Zápas o pověstných šest bodů se v sobotu odehrál na trávníku Prostějova, kde proti sobě v rámci 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nastoupili domácí Hanáci a Táborsko, tedy třináctý a patnáctý tým tabulky. To ale na fotbalové kráse zápasu neubralo, naopak. K vidění byla řada pěkných akcí i pohledných střel z dálky. Spokojenější nakonec odcházeli ze hřiště domácí, kteří vydřeli důležitou výhru 2:1.
12' Kroupa
61' Koudelka
42' Vandas
37' Koudelka
67' Sus
77' Biolek
80' Klusák
Sestavy
P. Le Giang – Kroupa, Slaninka, Koudelka, Polák – Janíček (46. Sus), Biolek, Vošahlík, Lutonský (86. Machynek) – Schuster, Píchal (61. Žikol).
Na lavičce: Mucha, Zapletal, Pančochář, Ševčík
Trenér: Oldřich Machala
Šiman – Navrátil, M. Kučera (78. Toutou Mpondo), P. Pilík, Valenta (65. Gebert) – Musiol, Vandas (70. Kopřiva), Klusák, Ad. Čermák – Ch. Frýdek, Březina.
Na lavičce: Zadražil, Ngimbi, Pfeifer, Schramhauser
Trenér: Petr Mikolanda
Rozhodčí: Lerch – Koval, Mojžíš • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 500

Komentář

Úvod zápasu patřil hostujícímu celku. Ten se zprvu hrnul vpřed, do šancí se ale příliš nedostával. Zahrozilo naopak na druhé straně. První vlaštovka přišla se střelou Píchala, pak už Prostějov slavil. Hlavou uklidil míč do sítě Karel Kroupa a na stadionu bylo veselo poprvé. A nemuselo být naposled – brzy totiž z levé strany zahrozil překvapivým zakončením z ostrého úhlu Lutonský a míč jen těsně minul břevno.

Ve 21. minutě ovšem zahrozil také hostující Frýdek. Osm minut na to se pak mohl prosadit ze standardky i Březina, ale míč poslal sice prudce, avšak do gólmana. To vše ale Prostějovští proložili řadou pokusů z dálky. O pěkné střely se staral zejména Koudelka, přidal se však také Vošahlík. Brankář hostí si s nimi dokázal poradit, nebo míče letěly mimo. 

Naopak Pavel Vandas se dostal tři minuty před koncem poločasu ke standardce kopnutou jeho spoluhráčem a o břevno poslal míč za brankovou čáru. Předchozí minuty přitom příliš vzrušení nenabídly, branka tak přišla jako blesk z čistého nebe. Skóre ještě mohli upravit Biolek a Lutonský, Šimun nejprve skvěle zasáhl, druhý ze střelců pak minul. 

Druhý poločas už byl na pohledné dalekonosné střely chudší. Více se naopak bojovalo a na obou stranách začaly naskakovat žluté karty. V držení se oba týmy tentokrát poctivě střídaly, Prostějov už nezdobila pěkná, ofenzivní hra prvního poločasu. Málem toho využil Frýdek, na 61. minutu ale nebude vzpomínat v dobrém, minul. A známé nedáš – dostaneš se opět projevilo. Tentokrát se o to postaral Jan Koudelka. Dlouho váhal, co udělat s míčem, až si nakonec udělal prostor, oběhl stopera a střelou k tyči poslal opět svůj tým do vedení. 

Prostějov měl ale co dělat, aby si ho udržel. Před osmdesátou minutou stihl zahrozit Gebert, nebezpečně pak operoval později střídající Kučera. Prostor pro manévry si pak dělal i Frýdek. Hra přesto postrádala na přesnosti. Míč často měnil majitele, ještě častěji pak nenacházel adresáta. 

V 82. a v 90. minutě ale mohli domácí rozhodnout – nejprve střílel nepřesně Lutonský, aby později těsně minul také Koudelka. Domácí přesto byli v posledních minutách méně klidným a hlavně méně aktivním týmem, naopak byli často tlačeni. Třeba před devadesátou minutou čelili hned třem rohům v řadě. Nastavení už naopak velké šance nepřineslo. 

Prostějov i díky tomu hubený náskok ubránil. A může slavit: potřetí v řadě vyhrál doma, zejména pak zvýšil náskok na suterén tabulky. To předposlední Táborsko si zadělalo na problémy.