28.04.2019 | Kryštof Severa | Zápas

Zbrojovka vyhrála v jihomoravském souboji nad Znojmem 2:0

Foto: fczbrno.cz
Brno – Fotbalisté Brna zvítězili ve 25. kole FORTUNA:LIGY nad Znojmem 2:0. Skóre otevřel v prvním poločase z rychlého kontru domácí Štěpanovský. Srovnat mohl hostující Kunca, ale Floder jej vychytal. Zbrojovka v závěru utkání potvrzovala své kvality a ve druhém poločase přidal gól Růsek. Třetí gól mohl přidat Michal Škoda, ale trefil pouze brankovou konstrukci. Brno se dotáhlo v tabulce na čtvrté místo a ztrácí bod na barážové pozice.
21' Štěpanovský
75' Růsek
bez branek
44' Magera
81' Pachlopník
34' Maksić
37' Avdič
Sestavy
Floder – Sukup, Jakub Šural, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš (65. Pachlopník), L. Krejčí, Šumbera (83. O. Vintr) – Michal Škoda, Magera (58. Růsek).
Na lavičce: Halouska, Kotula, Vraštil, Zikl
Trenér: Pavel Šustr
Buček – Cihlář, Avdič, Maksić, Helísek – Šmehyl, Machalík, Kunca, Teplý (55. Kuffour), Dramé – Beganovič (82. Mudra).
Na lavičce: Koukal, Cuković, Conner, Harmon
Trenér: František Šturma
Rozhodčí: Vojkovský – Antoníček, Ratajová • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 2718

Komentář

Zbrojovka vstoupila do utkání aktivně a hned z kraje se snažila ohrozit brankáře Bučka. Reálné ohrožení přišlo až ve třinácté minutě, kdy vysunul Michal Škoda aktivního Štepanovského, jeho pokus však těsně minul zadní tyč. Na druhé straně se snažil zahrozit Beganovič, ale jeho pokus z poměrně uctivé vzdálenosti si cestu za záda Flodera nenašel. První změna skóre tak přišla až ve 22. minutě. Dlouhý, ale přesný centr vyslal ve směru hostující branky Eismann, Peter Štepanovský správně odhadl dopad míče a svůj brejk zakončil přesnou střelou - 1:0.

O šest minut později mohlo Brno vést o dvě branky, ale po pasu Štepanovského nedokázal Šumbera zamířit přesně. Znojmo se dostávalo do náznaků šancí, ale jak centr Šmehyla, tak střela Kuncy nebyly pro Flodera žádným nebezpečím. V závěru poločasu si Zbrojovka vypracovala další z šancí na zvýšení skóre, ale Šumberovo přistrčení nedokázal agilní Štepanovský využít. Poločas tak ovládla Zbrojovka poměrem 1:0.

Druhá půle nepřinesla z počátku žádnou atraktivní podívanou. Brno drželo míč víceméně ve své moci a Znojmo pouštělo jen do ojedinělých šancí. Do jedné z nich se dostal hostujícící Machalík, ale jeho pokus eliminoval Floder. Podobně si domácí brankář počínal i při centru stejného hráče z volného kopu. Šance Znojma na změnu skóre pro tento moment pohasly. Na druhé straně výrazně zvednul aktivitu střídajícící Růsek.

V jednasedmdesáté minutě opět zahrozili hosté, tentokrát to byl Kunca, jenž dostal míč za obranu, ale vyběhnuvší Floder mu zmenšil střelecký úhel a tuto šanci zlikvidoval. Navíc zafungovalo pravidlo nedáš, dostaneš. Eismann vyprodukoval další ze svých přesných centrů, který v tomto případě přistál přesně na hlavě Antonína Růska, jenž svou hlavičku poslal neomylně do sítě - 2:0. Následně mohl ze dvou šancí zvýšit Michal Škoda, ale jeho první pokus skončil vedle, druhý zastavilo břevno. Zbrojovka si zbytek utkání pohlídala a může slavit důležité tři body a přiblížení se k baráži.