29.04.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí přehrálo v dohrávce 25. kola Pardubice a poskočilo na čtvrté místo

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Ústí nad Labem zvítězili v dohrávce 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 3:1 nad Pardubicemi, když k triumfu nakročili již v úvodní půli dvěma góly Proška. Po změně stran navýšil náskok Army Bílek, hostující Petráň následně z penaltového puntíku už jen korigoval na konečných 3:1. Po zápase, který se vinou poruchy umělého osvětlení dohrával za šera, si Severočeši v tabulce polepšili na čtvrtou pozici, když mají stejně bodů jako třetí Hradec Králové.
16' Prošek
20' Prošek
62' Bílek
84' Petráň (pen)
73' Peterka
88' Brak
61' Kovář
77' Čelůstka
Sestavy
Lindr – Strada, Brak, Pimpara, Janso – J. Peterka, Miskovič (46. Krátký) – M. Bílek, D. Richter (69. Nágl), Prošek – Matějka (80. Šup).
Na lavičce: Tvrdoň, Procházka, Šimeček, Valenta
Trenér: Aleš Křeček
Letáček – Prosek, Piroch, Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek – Mužík, P. Černý (46. Petráň), Tischler, A. Fousek (75. Sokol) – Kovář.
Na lavičce: Šmíd, Toml, Zukal, Huf
Trenér: Jaroslav Novotný a Jiří Krejčí
Rozhodčí: Adámková – Pochylý, Lakomý • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 542

Komentář

Před úvodním výkopem bylo nejprve popřáno k 60. narozeninám bývalému brankáři FK Ústí nad Labem a současnému členovi představenstva klubu Václavu Kožíškovi, následně uctil celý stadion památku zesnulého českého fotbalového reprezentanta Josefa Šurala. Místo minuty ticha zvolili diváci téměř minutový potlesk.

Po trochu smutném úvodu si mohli fanoušci obou týmů zlepšit náladu fotbalem, když nejprve v 5. minutě hledal Adam Fousek z levé strany v předbrankovém prostoru Ladislava Mužíka, který na míč nedosáhl. Podobná akce se udála i na opačné straně o tři minuty později, brejk Václava Proška ale pro změnu zastavil ofsajd. A to není výčet největších šancí zdaleka u konce, v 10. minutě mohl poslat hosty do vedení Jiří Piroch, jehož ránu směřující pod břevno vytáhl Jiří Lindr konečky prstů na rohový kop.

Časomíra vyzařovala 16. minutu, když si za obranu Pardubic seběhl Václav Prošek, jenž po gólové přihrávce prostřelil Jiřího Letáčka. Za čtyři minuty Lukáš Matějka z protiútoku adresoval míč znovu Václavu Proškovi, proti jehož pokusu byl gólman Východočechů bezmocný. Ve 22. minutě to mohl být opět Václav Prošek, jenž z bezprostřední blízkosti trefil brankáře Pardubic.

Do přestávky si vytvořili domácí ještě dvě stoprocentní brankové příležitosti, když ve 25. minutě nikdo jiný než Václav Prošek předložil z levé strany míč Michalu Bílkovi, který nechal vyniknout hájce pardubické svatyně. Ve 31. minutě dokázala Arma, že se se dvěma góly neuspokojila a je dále hladová. Vojtěch Brak se chytal za hlavu poté, co pálil do Jiřího Letáčka, kterému mohli jeho spoluhráči děkovat. V závěrečných minutách úvodní půle si domácí kouč Aleš Křeček neodpustil fotbalovou parádu, když s míčem v zámezí ukázal pár drobných fint. Trenér Severočechů si vysloužil stejně jako jeho svěřenci za první poločas velký potlesk.

Oba trenéři provedli o přestávce po jedné změně v sestavě, i když Ústí nad Labem muselo Jiřího Miskoviče střídat kvůli zranění. V 59. minutě to nemohl být nikdo jiný než muž zápasu Václav Prošek, jenž odmítl dokonat hattrick a po křižné přihrávce Daniela Richtera orazítkoval levou tyč. Po dalších třech minutách z těžké pozice Lukáš Matějka nalezl Michala Bílka, který se bez zaváhání trefil do odkryté brány a pojistil vedení Army.

V 73. minutě inkasoval domácí kapitán Jan Peterka žlutou kartu, a tak je jisté, že v Táborsku bude svému týmu po čtvrté žluté kartě v letošním ročníku chybět. Před zraky 542 diváků v 82. minutě nařídila Jana Adámková za faul na Pavla Sokola penaltu. Pokutový kop vzal na sebe nejlepší střelec Pardubic Michal Petráň, jenž se po zranění střelou k levé tyči nemýlil a jako jediný z hostů vyzrál na Jiřího Lindra.

Kuriózní situace nastala v čase 82:41 min., pár sekund po vstřelení prvního gólu Pardubic. Na stadionu v Ústí nad Labem přestalo fungovat umělé osvětlení a oba týmy se nakonec s hlavní rozhodčí dohodly, že zápas dohrají za šera. Ve zbytku duelu se Pardubice dostaly k rohovému kopu, kterých kopaly za celé střetnutí celkem deset. Na zdramatizování utkání to ale již nestačilo, a tak důležité tři body si do soutěžní tabulky připsali Severočeši, kteří mohou reálně pomýšlet nad účastí v baráži o tuzemskou nejvyšší fotbalovou soutěž.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Zápas hodnotím dobře, vyhráli jsme s těžkým soupeřem. Měli jsme před Pardubicemi respekt. Soupeř do utkání vstoupil lépe než my, nám se podařilo z první vážnější šance prosadit a to nám pomohlo. V prvním poločase jsme si vytvořili minimálně další tři vyložené šance, přesto naše produktivita byla dobrá. Mrzí mě obdržený gól z penalty, za stavu 3:1 se přiznám, že jsem úplně klidný nebyl. Co se týče mé fotbalové parády, byla to třešnička a za stavu 0:0 bych si to nedovolil. Kapitán Jan Peterka je náš klíčový hráč a lídr týmu, v dalším zápase ho budeme muset nahradit. Cítím z mužstva velkou sílu, následující zápasy se nebudou rozhodovat v nohách, ale v hlavě. Když vypadla světla, netušil jsem, jak by se situace dala řešit. Kapitán hostů i my chtěli hrát, vidět jakž takž bylo a nemuseli jsme čekat. Po obdržené brance to nebylo nic příjemného, nevybavuji si, že bych něco takového v kariéře zažil.“

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): „Věděli jsme, že se utkáme s mužstvem, které hraje otevřený a útočný fotbal. Chtěli jsme se soupeři vyrovnat, do patnácté minuty jsme si vytvořili tři gólové šance, poté jsme neodkopli balón a inkasovali první branku. Přestali jsme hrát, domácím narostla křídla, byli rychlejší, začali hrát velice dobře a přidali druhý gól. Poločas jsme dohrávali v útlumu, druhou půli jsme opět hráli úvodních patnáct minut velice dobře. Chtěli jsme snížit, dostat se do hry, avšak po další chybě jsme kapitulovali potřetí. Výsledek jsme korigovali již jen penaltou a Ústí nad Labem zaslouženě vyhrálo. Michal Petráň je po zranění, jeho absence byla znát. Zápas jsme i přes výpadek osvětlení chtěli dohrát, nakonec bylo vidět, utkání to neovlivnilo, bylo to po dohodě obou týmů.“