11.05.2019 | Matěj Vybíral | Zápas

Brno vyhrálo na hřišti Vítkovic a na barážové pozici odskočilo svým pronásledovatelům

Foto: Martin Tajč (fczbrno.cz)
Vítkovice – Zbrojovka si připsala na hřišti Vítkovic čtvrtou výhru v řadě a svým pronásledovatelům odskočila na třetí barážové pozici už na rozdíl pěti bodů. Brno prožilo povedený první poločas, kdy vstřelilo tři branky, z toho se dvakrát trefil Štěpanovský. Domácí sice v závěru brankou na 2:3 z jejich pohledu zápas zdramatizovali, ale vyrovnat se jim nepodařilo, naopak Brno udeřilo počtvrté.
5' Motyčka
79' Januška
3' Štěpanovský
7' Štěpanovský
24' Šumbera
90' Vintr
12' Pašek
42' Celba
90' Vintr
Sestavy
Květon – Celba, Mikula (78. Chvěja), Cverna, Surzyn – Vasiljev, Holiš (28. Kaloč), Praus, Bzirský – Motyčka (68. Januška) – Pašek.
Na lavičce: Simkanič
Trenér: Jiří Balcárek
Floder – Sukup, Vraštil, Kryštůfek, Eismann – Štepanovský, Bariš, Pachlopník (78. Kříž), Šumbera (53. O. Vintr) – Růsek, Magera (69. Zikl).
Na lavičce: Halouska, Kotula, Pavlík, Přichystal
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Franěk – Vlasjuk, Horák • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 712

Komentář

Kdo dorazil na městský stadion ve Vítkovicích pozdě, skutečně litoval, už do 7. minuty totiž padly tři góly. Skóre otevřela Zbrojovka, centr z přímého kopu prodloužil jeden z hostů na Petera Štěpanovského, jenž zblízka dotlačil míč do branky. Ostravané srovnali hned po dvou minutách. Martin Motyčka se dostal k odraženému balonu na pravé straně a prezentoval se pěknou křižnou ranou, na kterou Floder nedosáhl.

Remízový stav ovšem netrval dlouho a Brno znovu vedlo. Rána Moravanů z pětadvaceti metrů byla sražena jen k volnému Peteru Štěpanovskému a ten zblízka překonal Květona už podruhé v utkání. Hosté pokračovali v aktivitě a další gólová příležitost přišla ve 23. minutě, znovu nezůstala nevyužita. Šimon Šumbera využil chytré Magerovy rozehrávky standardní situace a po přiťuknutí míče na malé vápno procpal balon o tyč do sítě.

Šumbera mohl zužitkovat i další povedenou akci spoluhráče, tentokrát ho centrem hledal Štěpanovský, avšak hostujícího záložníka tentokrát vychytal vybíhající Květon. Vítkovicím patřil až závěr prvního poločasu, ale kontaktní branka nepřišla. Po rychlém brejku zakončoval Motyčka, jeho pokus těsně minul brankovou konstrukci. Balon v síti sice skončil ve 45. minutě, když Kaloč propálil Flodera, ovšem postranní rozhodčí signalizoval ofsajd.

Aktivitu v úvodu druhé půle převzala znovu Zbrojovka. Dobrou šanci si vytvořil Ondřej Pachlopník, který si vyměnil míč se spoluhráčem a tvrdě vypálil, jenže branku těsně minul. Domácí fotbalisté se s postupem času lepšili a ještě chtěli utkání zdramatizovat. Celba ještě ze samostatného úniku neuspěl, ale o chvíli později už se Vítkovice mohly radovat z kontaktní branky, hosté si špatně pohlídali Jiřího Janušku. Střídající hráč dostal hodně prostoru na ose hřiště a ranou z pětadvaceti metrů k levé tyčce snížil.

Místo srovnání ovšem přišel čtvrtý gól Brna v samotném závěru zápasu. Střídající Ondřej Vintr si naběhl do pokutového území, obdržel přihrávku a sám proti Květonovi neměl problém definitivně rozhodnout. Zbrojovka tak získala důležité tři body a její náskok na čtvrtý Hradec a páté Ústí nad Labem v boji o baráž činí už pět bodů. Vítkovice jsou deváté.