18.05.2019 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústecký rodák Zoubele hattrickem sestřelil Armu a zajistil Jihlavě účast v baráži

Foto: fcvysocina.cz
Ústí nad Labem – Vysočina přijela ve 29. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY do Ústí nad Labem s cílem zajistit si jistotu baráže. Hostům k tomu stačil jediný bod. Nakonec z toho díky hattricku Zoubeleho v prvním poločase bylo vítězství 3:2. Za domácí totiž ještě v závěru snížil Matějka a na dostřel branky se Arma dotáhla penaltou Šupa. Jihlava ovšem vedení udržela, a tak si zahraje baráž o FORTUNA:LIGU.
84' Matějka
87' Šup (pen)
21' Zoubele
29' Zoubele
41' Zoubele
bez karet
67' Chlumecký
86' Tijani
90' Preisler
Sestavy
Tvrdoň – Strada, Brak, Pimpara, Šimeček – Valenta, M. Bílek – Krátký (60. Drame), D. Richter (46. Šup), D. Procházka (46. Prošek) – Matějka.
Na lavičce: Lindr, Janso, Nágl, Miskovič
Trenér: Aleš Křeček
Vejmola – Tlustý, Tijani, Chlumecký, F. Novotný – Petr, Šulc, Vaculík, Javůrek (70. Preisler) – Zoubele (80. M. Pavlík), Jiří Klíma (75. Jawo).
Na lavičce: Veselý, Vedral, Machuča, Šefčík
Trenér: Radim Kučera
Rozhodčí: Cihlář – Hrabovský, Kožár • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 576

Komentář

Před úvodním výkopem předal výkonný ředitel FK Ústí nad Labem cenu domácímu trenérovi Aleši Křečkovi, který v dubnu 2019 zvítězil v anketě FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY „Trenér měsíce“. A byli to právě Severočeši, kteří mohli jít jako první do vedení. V šestnácté minutě se řítil sám proti Luďkovi Vejmolovi Lukáš Matějka. Útočník Army nenabral dostatečnou rychlost a dobíhající stopeři Jihlavy se zmocnili míče. O tři minuty později se jednalo o další tutovou šanci, když Michal Bílek z pravé strany předložil balón opět Lukáši Matějkovi, který minul zcela odkrytou bránu.

Průběh zápasu se následně zcela obrátil, když ve 20. minutě ještě stačil pokus Filipa Novotného vyrazit Marián Tvrdoň na rohový kop, za minutu zachránil domácí zdvihnutý praporek pro ofsajd, jinak by Pavel Šulc měl před sebou již jen domácího brankáře. Ve stejné minutě pozapomněla defenziva Severočechů na Lukáše Zoubeleho, který si z pravé strany doslova pohrál s bezmocným Mariánem Tvrdoněm.

Ve 26. minutě se mohla Jihlava ujmout dvoubrankového vedení, když Marián Tvrdoň chytil jasný gól! Filip Novotný vybídl ve velkém vápně Lukáše Zoubeleho, který si s překonáním rady ústeckého hájce svatyně věděl rady až za další tři minuty po dalším centru Jana Javůrka. Ústecký rodák, zkušený fotbalový útočník a nejlepší střelec Jihlavy Lukáš Zoubele dokázal ve 41. minutě završit první hattrick v profesionálním fotbale, když ze středu adresoval přihrávku na levou stranu Pavel Šulc, a vstřelit dvanáctý gól v letošním ročníku. Poločasový stav byl pro domácí příliš krutý, obzvlášť po nastřeleném břevnu Marka Krátkého ve 45. minutě.

Do druhého dějství vstoupili lépe fotbalisté Vysočiny, v 50. minutě orazítkoval zleva bližší tyč Jiří Klíma, v 78. minutě z protiútoku po přihrávce Lukáše Zoubeleho ozkoušel Dominik Preisler pevnost břevna domácí brány. Severočeši se nevzdali a v 84. minutě se o snížení zasloužil Lukáš Matějka, jenž zblízka prostřelil gólmana Jihlavy. Poté, co časomíra přičetla další minutu, zamířil pod břevno střídající Youba Drame, brankář hostů vyrazil kulatý nesmysl na roh.

V 86. minutě po faulu na Vojtěcha Braka nařídil Jan Cihlář pokutový kop, který ranou k pravé tyči o minutu později proměnil Dominik Šup. Domácí chytli druhý dech a nemuselo být pozdě. V 90. minutě připravil Youba Drame gólovou přihrávku Lukáši Matějkovi, který zprava minul. Ve třetí minutě nastavení druhého poločasu měl na noze vyrovnání opět Youba Drame, kterému k remíze stačilo míč dobře zpracovat. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, odvezla si Jihlava z Ústí nad Labem plný bodový zisk a může se v klidu připravovat na baráž o tuzemskou nejvyšší fotbalovou soutěž ze druhého místa.

Ohlasy trenérů

Aleš Křeček (FK Ústí nad Labem): „Jsem zklamaný, protože do utkání jsme vstoupili dobře. Do fatální chyby jsme byli lepší a hráli to, co jsme chtěli hrát. Soupeř měl kvalitu, že trestal. Rozehrávka našeho stopera v této situaci nás srazila dolů, i když by neměla, chyby k tomu patří a času bylo dost. Přestali jsme hrát, soupeř nás začal přehrávat. Tři góly vstřelil Lukáš Zoubele, který nám dal dvě branky i v Jihlavě, přestože jsme se připravovali na to, že mu nesmíme dát ani centimetr prostoru. Ve druhém poločase viděli diváci mírné drama a naše vzepětí. V kabině jsme si řekli, že se pokusíme o nemožné a duel důstojně dohrajeme. Kdyby Youba Drame po těžkém zranění v nastavení vystřelil, byla by to minimálně velká šance. Mrzí mě, že jsme domácí publikum netěšili jako na podzim, neboť jsme doma třikrát prohráli. Klíčové střetnutí vzhledem k baráži bylo proti Varnsdorfu. Do Sokolova nechceme jet na výlet, je rozdíl skončit v soutěžní tabulce pátí nebo sedmí. Věřím, že tato kabina neřekla poslední slovo.“

Radim Kučera (FC Vysočina Jihlava): „Do zápasu jsme vstoupili vlažně, prvních dvacet minut jsme byli horší, přežili jsme gólovou šanci, následně se třikrát prosadil Lukáš Zoubele. Vzhledem k tomu, že jsme se dostali do tříbrankového vedení, mohu říct, že do 80. minuty bylo vše v klidu. Na závěr jsem vybuchl, protože jsem byl naštvaný, jak dokážeme dobře rozehraný zápas málem ztratit. Ve druhém poločase jsme mohli zvýšit Dominikem Preislerem a Jiřím Klímou, nakonec se třepeme o výsledek. Podobný kolaps se nám stal s Chrudimí, ve Vlašimi, není to náhoda. Je to o koncentrovanosti hráčů, domácí mohli v závěru vyrovnat. V posledním kole si můžeme vyzkoušet nějaké věci, pošetřit hráče a připravit se na nevyzpytatelnou baráž, která bude o psychické únavě. Rozhodovat budou podle mého názoru maličkosti.“