25.05.2019 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice oslavily 100 let existence vítězstvím nad Pardubicemi a nejlepším umístěním od roku 2003

Foto: mfkv.cz
Vítkovice - Souboj dvou tabulkových sousedů nabídlo závěrečné kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY sezóny 2018/19. Sedmé Pardubice přijely na půdu osmých Vítkovic, které navíc poslední zápas sezóny spojily s hlavní částí oslav 100 let existence fotbalového klubu. Domácí nastoupili v podobě dresů ze sezóny 1985/86, kdy získali svůj jediný titul mistrů republiky, na hřišti však dlouho nebyli lepším týmem. Dokázali však přežít velké šance soupeře a z první velké šance udeřit. Závěr si pohlídali a mohli slavit nejen neočekávaných 40 bodů ve finálním účtování, ale také konečné osmé místo, což je nejlepší umístění klubu od ročníku 2002/03, kdy skončil ve druhé lize pátý.
65' Holiš
bez branek
bez karet
bez karet
Sestavy
Květon – Celba, Mikula, V. Cverna, Surzyn – Vasiljev, Praus, Holiš, Bzirský (79. Kaloč) – Januška (86. Leixner) – Chvěja (90+1. Vrzal).
Na lavičce: Simkanič, Motyčka
Trenér: Jiří Balcárek
Šmíd – Toml, Piroch, Šejvl, T. Čelůstka – Jeřábek – Kovář (56. Sokol), Tischler, Solil (46. P. Černý), Mužík (77. Lee) – Petráň.
Na lavičce: Horníček, Kopřiva, Kurka, Zukal
Trenér: Jaroslav Novotný
Rozhodčí: Adámková - Šimáček, Ratajová • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 1325

Komentář

Vzhledem k celodennímu programu, na který přišlo poměrně dost lidí a malých dětí, se odehrával začátek zápasu ve slavnostní atmosféře. Ta se však přenesla i na hřiště. První minuty utkání se hrály až ve svátečním tempu a s mnoha nepřesnostmi na obou stranách, takže oko diváka příliš spokojené nebylo. Januška sice pronikl do vápna, ale tam mu míč utekl a Čelůstka ho odkopl. V další akci po trestném kopu nabil Januška Surzynovi, ale ten netrefil dobře míč.

Postupem času ale ovládli střed pole Východočeši a začaly přicházet velké šance. Těsně před uplynutím půlhodiny hry se ocitl ve velmi dobré pozici úplně volný Kovář, ale ze vzduchu pálil nad branku. Vzápětí nevyšla kulišárna Čelůstkovi, jenž z úhlu přehodil Květona, ale posadil míč na horní síť. Mužík nedokázal usměrnit na branku centr na zadní tyč, Petráň poté v asi největší šanci napálil z malého vápna Kovářovu přihrávku pouze do blokujícího Mikuly a těsně před přestávkou z otočky přestřelil Solil. Pardubice sice byly střelecky aktivnější, ale ani jednou nezamířily mezi tyče.

To se jim podařilo až po změně stran. Vítkovice totiž zůstaly duchem v kabině a ocitly se pod velkým tlakem. Od pohromy je však uchránil skvělý brankář Květon, který měl nejprve štěstí, že střela z chumlu hráčů na malém vápně zamířila přesně do jeho náruče, aby vzápětí po další akci perníkářů ukázal skvělé reflexy na brankové čáře a vychytal stoprocentní dvojí šanci Jeřábka s Tomlem.

Až po deseti minutách se Ostravané dostali do hry a hned začali hrozit. Januška sice střílel z velkého úhlu dobře na zadní tyč, ale Šmíd byl připraven. Rozhodnutí přišlo v 65. minutě. Trestný kop z levého křídla posadil Bzirský přesně na hlavu Romana Holiše, který o zem zamířil ke vzdálenější tyči tak dobře, že Šmíd na míč nedosáhl a vítkovický, spíše defenzívní hráč, mohl slavit druhý gól v ročníku.

Hosté ale neskládali zbraně a mohli velmi rychle odpovědět. Výborný centr Čelůstky z trestného kopu prodloužil hlavou Piroch těsně vedle levé tyče. Domácí se začali soustředit hlavně na obranu a případné brejky, ale těch měli jen minimum a žádnou šanci si z nich už nevytvořili. Východočeši sice tlačili, ale ani oni se v závěru dlouho nedostávali do větší šance. Když už se do ní dostával Petráň, pouze nastřelil Cvernu. Příležitost přišla až v 82. minutě, ale ránu střídajícího Černého z půlkruhu výborně vyrazil Květon. Zbytek zápasu si už domácí pohlídali a mohli slavit.

Vítkovice doma zvítězily poprvé po téměř dvou měsících a čtyřech zápasech, a dosáhly na metu 40 bodů, se kterou před začátkem sezóny v klubu nikdo moc nepočítal. Osmé místo ve druhé nejvyšší soutěži pak je nejlepším konečným umístěním za posledních 16 let. Pardubicím by nakonec k posunu ze sedmého místa nepomohlo ani vítězství.

Ohlasy trenérů

Jiří Balcárek (MFK Vítkovice): Chtěli jsme navázat na povedené utkání ve Znojmě a jsem rád, že se nám to podařilo. Do utkání jsme vstoupili celkem dobře, byli jsme aktivní na soupeřově polovině, ale pouze po šestnáctku. Nedařilo se nám dostávat míče ze stran do pokutového území. To jsem hráčům o přestávce vytýkal. Na začátku druhé půle jsme měli 10 minut hluchou pasáž, ve které se nám podařilo přežít šance soupeře i za přispění brankáře, který to výborně vychytal. Rozhodli jsme ze standardní situace a potom jsme to ubránili. Máme za sebou úspěšnou sezónu. Po sportovním sestupu a administrativní záchraně jsme měli méně času na skládání mužstva a přípravu a chtěli jsme se hlavně zachránit. Podařilo se nám nasměrovat kluky tím směrem, který jsme jim ukazovali. Velkou roli hrál týmový duch. Získali jsme 40 bodů a já musím celému týmu, každému hráči, poděkovat za celý krásný rok.

Jaroslav Novotný (FK Pardubice): Sezónu jsme chtěli zakončit vítězstvím a to se nám nepodařilo. Utkání rozhodla naše neschopnost proměnit vyložené šance. Poté jsme propadli v jedné standardce a o osudu utkání bylo rozhodnuto. Vítkovice vstoupily do zápasu lépe, ale vyrovnali jsme to a neproměnili šance. Do druhého poločasu jsme měli lepší vstup my, ale inkasovali jsme. Musím domácím pogratulovat. Měli jsme za cíl být do pátého místa a to se nám nepodařilo. Odstup je malý, ale hlavně závěr sezóny se nám bodově nevydařil. Sezónu hodnotíme ne neúspěšně, ale o úspěch se také nejedná.