02.06.2019 | Petr Komárek | Preview kola

Baráž – díl druhý: Brno i Jihlava nutně potřebují skórovat. Horáci hrají doma

Foto: Zdeněk Brož (fkpribram.cz)
Praha – Odvetné zápasy baráže o FORTUNA:LIGU proběhnou v neděli od 18.30. Brno cestuje do Příbrami, kde musí skórovat. V domácím utkání totiž remizovalo 3:3 a tento stav kvůli pravidlu o gólech na hřišti soupeře nahrává Středočechům. Na nulu v kolonce vstřelených branek se nemůže spoléhat ani Jihlava. Jednu branku zapsala už v Karviné a doma se tak musí snažit přidat alespoň ještě jednu a žádnou přitom neinkasovat. Tentýž poměr ostatně přinese úspěch i Zbrojovce.

První barážový duel mezi Brnem a Příbramí nabídl šestigólovou přestřelku. Zbrojovka po jedenácti minutách prohrávala o dva góly, v 66. minutě ovšem dokonala obrat ve skóre. Dvakrát se mezi úspěšné střelce zapsal Lukáš Magera, jednou Šimon Šumbera. Hosté však těsně před koncem zásluhou Keity dokázali vyrovnat a do odvety na svém stadionu půjdou v lepší pozici.

Postupová matematika hovoří jasně. Brno musí u Litavky dát alespoň jednu branku, aby mohlo postoupit. Výsledek 3:3 z prvního zápasu totiž posouvá dál Příbramské, kteří všechny tři góly vstřelili venku.

„Konec sezony přesně odpovídá jejímu průběhu. Poměrně často jsme se ocitali v situaci, kdy jsme něco museli zvládnout, museli jsme zvítězit. A stylově tak i končíme. Říkat cokoliv dalšího je v tuhle chvíli zbytečné, důležitost zápasu je zjevná,“ má jasno v ohlasu pro klubový web Pavel Šustr, trenér Brna.

„Věřím, že to týmovou prací zvládneme, pomůžeme si navzájem. A pomůžou nám i fanoušci, doma byli skvělí, byla to nejlepší kulisa, co jsem tu zažil. A doufám, že jich hodně vyjede i ven,“ přeje si v rozhovoru pro fczbrno.cz obránce Jihomoravanů Ondřej Sukup.

Jihlava na půdě Karviné do přestávky dvakrát inkasovala. Brankáře Vejmolu už v první desetiminutovce překonal Guba a krátce před koncem prvního poločasu jej napodobil Lingr. Situace se ale pro Vysočinu zlepšila po necelé hodině hry. To se totiž trefil Jiří Klíma, jenž předtím předvedl krásnou samostatnou akci, při které oklamal dva protihráče.

Výsledkem 1:2 z pohledu Jihlavských zápas také skončil. Svěřenci trenéra Radima Kučery tak již nyní mohou kalkulovat s pravidlem o gólu na soupeřově hřišti. Pokud se jednou prosadí také na domácím trávníku a karvinské střelce umlčí, vyslouží si postup (návrat) do FORTUNA:LIGY. K úspěšnému výsledku jim – na rozdíl od Brna – mohou pomoci tribuny zaplněné vlastními příznivci.